Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » Van-e mód arra, hogy FTP-n...

Van-e mód arra, hogy FTP-n keresztüli fájlátvitelt valamilyen módon titkosítsam? Kifejtve lentebb.

Figyelt kérdés
Van egy ASUS RT-AC1200g+ routerem, amire csatlakoztattam egy külső meghajtót. Rendkívül jól működik itthoni felhőként, bárhonnan el tudom érni FTP-n keresztül és fájlokat elérni róla, azonban az a problémám, hogy nem éppen túl biztonságos. Fájlátvitel közben is, valamint az ftp szerverre való csatlakozáskor is monitoroztam Wireshark-kal a hálózati csomagokat és nem túl nagy meglepetésemre teljesen titkosítatlanul és egyértelműen kiolvashatóak a bejelentkezési adatok, valamint az átvitt fájl tartalma is. A router beállításain belül erre a célra sajnos nincsen mód más protokollra, csak ftp-re így az lenne a kérdésem, hogy ezt a problémát hogyan lehetne a leghatékonyabban és minél nagyobb biztonsággal orvosolni? Köszönöm előre is a válaszokat!

2022. márc. 28. 15:06
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Ha a router nem támogatja, akkor - egyéb segédeszköz nélkül - sehogy.

Én azt csináltam, hogy vettem egy Raspberry Pi-t, és az szolgál házi szerverként. Sokat nem fogyaszt, kicsi, halk, viszonylag olcsó, és olyan szolgáltatást telepítek fel rá, amilyet csak szeretnék.

Tudom, nem ez volt a kérdés, de arra sajnos tényleg a "sehogy" a válasz. :/

2022. márc. 28. 20:29
 12/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat!
2022. márc. 29. 08:03
 13/17 anonim ***** válasza:

"Rendkívül jól működik itthoni felhőként"

Bocsáss meg, de nem igazán értem a kérdésedet.

Van egy eszközöd, egy router, amiből valamiféle NAS-t kreáltál, és FTP-n keresztül csatlakozol fel erre a NAS-ra.

Én úgy gondolom, hogy ha ez egy "itthoni" rendszer, és nem koli, vagy egyéb csoportos szállás, akkor az adataid akkor is biztonságban vannak, ha az FTP maga nem biztonságos.

Ha a csatlakozni kívánó eszköz vezetéken csatlakozik a "felhő"-höz, akkor fizikailag meg tudod akadályozni, hogy illetéktelen bejöjjön az utcáról, leüljön a géped mellé, és nézze mi van rajta.

Ha meg a csatlakozni kívánó eszköz wifi-n keresztül kapcsolódik fel a házi LAN-odra, amin a "felhő" van, akkor a wifi jelszó akadályozza meg, hogy boldog-boldogtalan hozzáférjen. Nyilván a wifid titkosítva van, és nem te látod el a szomszédot is internettel.

Így gondolom én.

De javíts ki, ha tévedek, és kimaradt valami a gondolatmenetemből, ami miatt nem megfelelő, nem biztonságos az otthoni LAN-odon FTP-t használni.

2022. márc. 30. 11:08
 14/17 anonim ***** válasza:

Internetre a PC-ről ossz FTPS-t FileZilla-val. [link]

Az biztonságos usernév/jelszóval.

2022. márc. 30. 11:23
 15/17 A kérdező kommentje:
13. válaszoló ne haragudj a késői válaszért. Lehet, hogy pontatlan volt a fogalmazásom az itthoni felhő miatt. Ezt úgy értem, hogy itt nálam van a szerver a lakásban, azonban nem csak az itthoni hálózatról lehet rákapcsolódni, ez is volt a célom, hogy a világon bárhonnan elérhető legyen, esetleg ha utazok vagy nem vagyok itthon, a szükséges fájljaimat akkor is elérjem. Így emiatt van egy biztonsági kockázat, ugyanis akár mobil internetről is elérhető ha valaki ismeri a felhasználónév+jelszó kombót. Ezzel nem is lenne baj, ha ez a két adat csak akkor lenne elérhető, ha én megadom valakinek, azonban a Wireshark programban egyértelműen látszik, hogy ha bejelentkezek az FTP szerverre, akkor a csomagok továbbításánál teljes mértékben látszódnak a bejelentkezési adatok, így amikor mondjuk mobil internetről csatlakozok rá, akkor minden hálózaton, ahol keresztülmegy az én bejelentkezési szándékom, ott kis erőfeszítéssel kiolvashatják a felhasználónevet és jelszót is. Ezért is tettem fel a kérdést, amire szerencsére már nagyon sok segítőszándékú válasz is érkezett.
2022. ápr. 10. 12:07
 16/17 anonim ***** válasza:
Ezért lett javasolva az FTP helyett az FTPS...
2022. ápr. 10. 12:26
 17/17 A kérdező kommentje:
Igen tisztában vagyok vele, csak mivel a hozzászóló, akinek válaszoltam nem értette az alapvető problémát, azért részleteztem...
2022. ápr. 10. 12:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!