Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » Az ilyen rendszereket fel...

Az ilyen rendszereket fel lehet törni ?

Figyelt kérdés
A komoly katonai rendszereket mint az amerikai vagy az orosz atomfegyvereket vezérlő rendszereket fel lehet törni ? Vagy akár csak megvakítani egy országot minthogy az Anonymus azt mondta feltörték az orosz műholdakat. Ez ma gyakorlatilag megvakít egy hadsereget. Ezeket fel lehet törni ?
2022. márc. 16. 17:34
 1/8 anonim ***** válasza:
51%
Nem.
2022. márc. 16. 17:38
 2/8 anonim ***** válasza:
Fel
2022. márc. 16. 17:47
 3/8 anonim ***** válasza:
47%
Barmit fel lehet torni. Csak megfelelo eszkoz es tudas kell hozza.
2022. márc. 16. 17:58
 4/8 anonim ***** válasza:
az atomfegyverek talán csak nincsenek internetre kötve (még privátra se)
2022. márc. 16. 18:05
 5/8 anonim ***** válasza:
Sőt, 3 éve még floppyt használtak:D
2022. márc. 16. 18:27
 6/8 anonim ***** válasza:
2022. márc. 16. 18:27
 7/8 anonim ***** válasza:

Mindent fel lehet törni. Csak nem mindegy, hogy mekkora tudás, milyen eszköz, és/vagy mennyi idő kell hozzá. Ami az elérhető csúcstechnikával, és több ezres gépparkkal is csak több százezer év alatt lenne feltörhető, azt gyakorlatilag nevezhetjük feltörhetetlennek.

Kivéve persze, ha le vannak választva az internetről. Bár akkor is be lehet hatolni ezen rendszerekbe, és fel lehet őket törni, csak némileg macerásabb hozzáférni. :-D

#5 "Sőt, 3 éve még floppyt használtak:D"

Azért katonai, sőt, vállalati körökben némileg másképp működnek a dolgok, mint az egyszeri gamer kiskölyöknél. Van az a mondás, hogy "ami működik, azt ne piszkáld". Ez ilyen esetekben halmozottan érvényes. Ami működött 40 éve, működött 30 éve, működött 20 éve, azt hülyeség lenne 10 évente lecserélni, csak mert a trendek változtak. Pár éve bejárta az internetet egy lengyel autószerelőműhely képe, ahol még mindig C64-et használnak. Miért? Mert azóta is jól működik. Vagy az az angliai iskola, ahol a fűtési rendszert még mindig egy Amiga vezérli. De én magam is láttam nagyon sok helyen, hogy bizonyos célszoftverek ma más szempontból már tök elavult hardveren, és oprendszeren futottak. Például az a DOS-os készletnyilvántartó program, amit abban a pékségben láttam, ahol a szakdogámat írtam. Vagy nálunk, a gazdaságiban a bérszámfejtő gép. Miért nem cserélik le jobbra? Mert egész egyszerűen: felesleges macera. Egyrészt: ha valamilyen célszoftver fut rajta, akkor az nem valószínű, hogy egy 2-3 generációval későbbi oprendszeren is futni fog. (Oké, léteznek már emulátorok... bár ha hardverkulcsos a progi, akkor azért nem olyan könnyű DOSbox alatt életre kelteni úgy, hogy valószínűleg már nincs is olyan port a gépben, amibe a hardverkulcs illene.) Másrészt: egy új rendszerre való átállás az mindig kiesést, és potenciális hibaforrást jelent.

Ha pedig ma is ugyanazok a kívánalmak a szoftverrel kapcsolatban, mint amik 10-20-30 éve voltak, akkor minek lecserélni?

2022. márc. 17. 08:27
 8/8 anonim ***** válasza:
Nem megbotránkozás miatt írtam , tisztában vagyok vele. Csak mint érdekesség. Én is emiatt használok egy gépen excel 97-et, mert az ujakon egyszerűen képtelen futtatni azt a VBAban írt programot,amit egy eszközhöz adtak régen.
2022. márc. 17. 08:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!