Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » Ha valakinek az ip címét ip...

Ha valakinek az ip címét ip loggerel megszerzem annak lehet valami jog sértése?

Figyelt kérdés
Röviden:ip logger egy linket generál amire ha rákattintanak megjelenik az adott illető közel pontos helyzete

2022. febr. 17. 18:53
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Semmit nem ér az IP alakú geolokáció, több tíz kilométereket is tévedhetnek az ilyen információs oldalak, ha csak egy alközpontig követhető vissza az adatcsomag. Felesleges ilyennel foglalkoznod, semmit nem fogsz kideríteni a látogatóból, legfeljebb azt hogy melyik országból netezik vagy ki a szolgáltatója.

Így mivel teljesen felesleges ezzel túráztatnod magad, már nem is lesz aktuális hogy milyen jogot sért(het) más IP-jének megszerzése. Amúgy önmagában semmilyent, az összes weboldal beazonosítja az IP-det, de nem használják fel más célra. Te se tedd.

2022. febr. 17. 19:14
 2/7 A kérdező kommentje:
Utána olvastam és valóban nem tudok semmit kezdeni vele de vannak szemét ládák(zaklatók például) akikre rá lehet ilyennel ilyeszteni
2022. febr. 17. 19:27
 3/7 A kérdező kommentje:
Maximum erre használnám
2022. febr. 17. 19:27
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Ma már annyira közhelyes ez a 'meghackellek/feltörlek/megkereslek IP alapján/ment a feljelentés' és hasonló üres fenyegetések, hogy senki nem veszi komolyan (még mémek is vannak belőle). Legfeljebb az első alkalommal egy gyereket be lehet vele paráztatni, de aki már tapasztalt netes troll vagy zaklató, pontosan tudja hogy kamuzol.

Alapvetően nem jó ötlet a neten fenyegetőzni még akkor sem, ha nem gondolod komolyan, mert rosszul is elsülhet.

2022. febr. 17. 19:41
 5/7 A kérdező kommentje:
Végülis igazad lehet
2022. febr. 17. 21:48
 6/7 Szirty ***** válasza:

Az IP cím nem titkos, hanem nyilvános.

Kb mint az autókon a rendszám.

Egy IP címet megtudni (ami nem valakié, hanem valamié, mert a hálózati eszközt azonosítja nem a személyt) olyan mint megtudni egy autó rendszámát (rá van írva, csak el kell olvasni).

2022. febr. 18. 09:51
 7/7 anonim ***** válasza:

No offense, de ez tipikusan az instás / régebben ask.fm-es tiniribanszok között divat ezzel fenyegetőzni.

De vegyük sorban, hogy mi is a helyzet!

- "Az IP-cím egy szupertitkos adat, aminek birtokában hatalmam van!"

Nagy frászt! Az csak egy azonosító, ami beazonosítja az adott eszközt, annak érdekében, hogy az adatcsomagok megtalálják. Kb. ahhoz hasonló, mint a telefonszámok a telefonkönyvben. Ha valakit fel akarok hívni, akkor kikeresem a számát, és felhívom. Ha nem tudom a telefonszámát, nem tudom felhívni. Ugyanígy: ha nem tudja a szerver, hogy a kliensnek mi az IP-je, nem tudja az adatokat oda eljuttatni.

- "Tudom az IP-címedet!"

Melyiket? A LAN-oldalit? A WAN-oldalit? Amelyiket most használom, vagy amelyiket tegnap osztotta ki nekem a szolgáltató?

Nem akarok túlzottan a részletekbe menni, de ez nem olyan, mint a személyi szám, hogy mindenkinek egy van, és az megváltoztathatatlan. (Majdnem) minden hálózati eszköznek van IP-címe, külön a modemednek, amit "kívülről" lát a nagyvilág, külön az otthoni hálózatotokon belül a gépednek, a routernek, stb, stb. Ezek legtöbbje pedig időben változik. Oké, igaz, már egyre kevesebbszer (régebben napi csere volt), de az idő pontos megjelölése nélkül semmit nem tudsz egy darab IP-vel beazonosítani.

- "Megvan az IP-d, tudom, hol laksz."

Dehogy. Én például egy Sopron környéki faluban élek, a különböző geolokációs szolgáltatások pedig vagy Sopronba tesznek, vagy a környező falvak valamelyikébe. Volt, hogy egy Kapuvár melletti faluba helyeztek, de olyan is volt, hogy Fertődre. Azaz: van egy fél megyényi terület, azon belül bárhol lehetek. Ez minden, csak nem pontos helymeghatározás. :D De még ha a települést sikerülne is pontosan meghatározni, az egy város esetén több tízezer felhasználót jelenthet...

- "Megvan az IP-d, feljelentelek!"

Igen? És milyen jogcímen? A feljelentéshez ugyanis vád szükségeltetik, amit a nyomozati szakaszban bizonyítani kell. Egy IP-cím megléte pedig se nem vád, se nem bűntény, se nem bizonyíték.

Egyébiránt: az önbíráskodás komoly bűncselekmény, ha valaki zaklat, arra megvan a megfelelő szervezet (rendőrségnek és bíróságnak hívják), akik képesek fellépni ellenük. Ha pedig valamit benézel, és hoppá, mégsem követett el zaklatást az, aki neked nem szimpi, akkor hirtelen fordul a kocka, és te leszel az, akit zaklatás vádjával bíróságra lehet rángatni. (Az, hogy valaki nem szimpi neked, az meg nem bűntény.)

Továbbá: a számítógépes rendszerbe való illetéktelen behatolás, bent tartózkodás több év börtönt jelentő bűncselekmény. Az ilyen "készítettem egy kamu oldalt, aminek a linkjét elküldtem, stb..." dolog elég véleményes, hogy ezen cikkely alá tartozik-e. Egy szigorúbb bírónál bizony ezért már lehet büntetést kapni. (Apropó: tájékoztattad a felhasználót, hogy miket naplózol, mennyi ideig tárolod, és hogyan tudja a begyűjtött adatok törlését kérvényezni? Tudod: GDPR.) Aztán még ha úgy van, csalásnak is elmegy, amit csinálnál. De persze te tudod. Viszont az ilyen zaklatók (mert igen, amit te akarsz csinálni, na, az a zaklatás) rendre lebuknak, és mehetnek a bíróságra. Inkább foglalkozz magaddal. Rád férne.

2022. febr. 18. 12:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!