Hogyan tudnám legjobbab biztosítani a védelmet?
Okostelefonomra is, de legfőképpen a számítógépemre.
Tehát mindent szeretnék tudni:
- melyik operációs rendszert használjam, miért?
- használjak vpn-t, ha igen melyiket?
- melyik a legjobb tűzfal?
- melyik a legjobb vírusirtó?
Emellett használom a TOR böngészőt is, mindig is használtam.
Nem szeretném, hogy ha bárki számára látható lennék az interneten, a tevékenységeim, melyik weboldalra lépek fel, stb...
Nem vagyok túl jártas ebben, esetleg minimálisan, de azt tudom rengeteg veszély leselkedik rám az interneten keresztül.
Nem áll szándékomban semmilyen illegális tevékenységet folytatni, csak azt szeretném hogy ha az adataim rejtve maradnának.
Hogyha van még valami amit kihagytam nyugodtan írjátok le, és elsősorban azok válaszát várom akik tapasztaltak a témában!
A válaszokat előre is köszönöm!
Tor-nak semmi értelme normális böngészéshez. Nem ettől lesz kevesebb adatod elérhető másoknak, másrészt a profilozás sem szól többről, mint hogy neked releváns találatokat listázzanak a reklámgenerátorok. Az, hogy egy gépbe bekerül a keresésed alapján, hogy épp nő lehetsz vagy 30-50 év közötti, vagy szereted a kutyákat, az egyrészt nem sérti a magánszférádat, mert nem következik belőle a tényleges személyed, másrészt csak néhány rekord leszel több milliárd között, amit egy automata rendszer feldolgoz.
Senki nem fogja a Google-nél vagy Facebooknál azt konkrétan tudni, hogy te Vér István vagy Bivalybasznádról, és mit csinálsz tételesen a neten. És senkit nem is érdekel.
Paranoid vagy, és úgy nehezíted meg a saját életedet felesleges "biztonsági(nak hitt)" körök futásával, hogy komoly eredményeket nem érsz el vele.
Nagyon durván túlreagálod ezt az egészet. Ha nem csinálsz semmi illegálisat, már a Tor böngésző is túlzás. Ki elől rejtegeted? Ha bármelyik közösségi média platformot használsz, ott ennek nincs értelme. Ha csak böngészel, és azt akarod, hogy ne tudjanak lenyomozni, ehhez egy vpn bőven megteszi, és sokkal gyorsabb mint a tor.
Egyáltalán nem leselkedik rád annyira rengeteg veszély, a legnagyobb veszély az interneten a scammelés, ezzel egy "agy" nevezetű dologgal lehet a legjobban védekezni.
-Azt az operációs rendszert használd, amelyiket akarod. Ha ennyire félsz, akkor használj TAILS-t... Nyugodtan Windows, OSX, bármilyen Linux, ami tetszik, ezen ne múljon.
-Ha az internetszolgáltatótól, munkáltatótól, lakótárstól stb. akaord elrejteni hogy mit nézel meg, igen. Én a nordvpn-t használom, de egy csomó jó alternatíva van.
-felejtsd el.
-nincs legjobb vírusírtó. Amúgy nekem Bitdefender van, és teszi a dolgát, plusz ublock origin a popupok miatt.
Teljesen felesleges ennyire parázni, nem fog semmi bajod esni. Egy normális vírusírtóval (bd, Kaspersky, eset) nem fogsz vírust kapni. Az adataid rajtad kívül az átok bánatát sem érdeklik, ha olyan merész vagy hogy nem használsz tor-t vagy vpn-t az összes normális emberhez hasonlóan, akkor egy statisztikai adat leszel a google rendszerében. Te személyesen senkit sem érdekelsz, legfeljebb az ismerőseidet, akik viszont nem fognak ezekhez hozzáférni, az óriásvállalatoknak sokkal jobb dolguk is van mint Kovács Ákos böngészési szokásait elemezni. Egy algoritmus teszi meg helyettük, akinek nincsenek érzései és nem fog lenézni meg semmi.
Légyszíves ne félj ennyire az internettől, nem egy veszélyes hely, hanem egy hasznos eszköz!
Köszönöm a válaszokat, nagyon hasznosak voltak!
Lehet kicsit túl reagáltam...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!