Miként lehetséges, hogy egy eszköz, pl. egy android telefon, vagy egy merevlemez egészen más műszaki adatokat állít magáról, mint amivel rendelkezik? Megoldható az eredeti értékekre való visszaállítás?
Melyik adatra gondolsz? A tárterület/kapacitás szabvány mértékegységben van megadva, csak az emberek tízes számrendszerben számolnak tíz hatványaival (3 GigaBájt = 3000 MegaBájt = 3x10^9 Byte), míg a számítógép kettes számrendszer, kettő hatványaival (3 GibiByte = 3072 MebiByte = 3x2^30 Byte).
Nem állít magáról más adatot, mert a két szám egyenlő, csak két különböző számrendszerben látod feltüntetve, mert a gyárban és a boltban decimális kapacitást kap, a gép pedig bináris kapacitást lát. Amikor azt látod, hogy az 1 "terás" eszközödön "csak" 931 "giga" adat található, az nem átverés, csalás, hanem a mértékegységek felületes ismerete és használata. Ugyanígy, ahogy nem mindegy a letöltési sebességnél, hogy az bit vagy Byte, mert van köztük egy nyolcas szorzó.
1 TeraByte = ~931 GibiByte. Nincs "eredeti érték", egyszerűen a Windows meg a többi rendszer nem lett szabványosítva az új prefixumok jelölésére. Ahelyett hogy azt írná, hogy 931 GiB a merevlemezed kapacitása (= 1 TB), helyette "GB"-ot ír, ami viszont mást jelent.
Nem tudom vagy értem milyen átverésről beszélsz. A tárhelyek kapacitása SI szabvány szerint van megadva, ami tíz hatványaival számol. A számítógép pedig IEC szabvány (ISO 80000-13:2008) szerint, ami lefekteti többek között a kettő hatványaival számolt mértékegységeket. Nincs átverés, sem direkt átverés, csak két különböző rendszer.
A kérdésed abból a szempontból nem világos, hogy valóban hibás eszközről van szó, vagy csak a két rendszer miatti különbségben látod az összeesküvést.
A bolt amúgy nem tartozik felelősséggel, hiszen a termékre rá van írva, hogy 1 TB = 1000 GB, és valóban annyi adat van rajta (= 931 GiB, ha megnyitod a fájlkezelőt és leolvasod a méretet).
Ha nem vagy képben, felesleges erről értekezni.
Nem boltról van szó, hanem onlineüzletről torténetesen a "Wisch"-ről, ahol az elektronikai cikkek fele átverős, a másik fele becsületes munka. Az üzlet már automatikusan utalja vissza a panaszosnak a pénzt, a hibás terméket vissza sem kell küldeni, ennyire nem éri meg nekik ezzel foglalkozni.
Pl. adott egy külső merevlemez, amit a laptop is 2TB-osnak minősít, de csak egy napig működőképes, és a laptop operációs rendszerébe is bekavar. Feltehetőleg a windows 10 rendszer már nem viselte el, windos 7+en életképes volt. Szétszerelve derült ki, hogy ez egy 250GB-os Samsung lemez volt. Az unokatesóm ért hozzá, rendbe tette. Az androidhoz nem ért. Ott különböző appokkal futtattam ellenőrzést, ami ellentmondott a gép által mutatott műszaki adatoknak. Ez instabillá teszi a működését.
Ha nem vagyok képben, akkor jó lenne ha vennéd a fáradságot és leírnád hogy miről szól a kérdés, hogy ne nekünk kelljen találgatni, hogy milyen rébuszokban beszélsz. Csak az a kulcsinformáció maradt le, hogy a klasszikus buherált kínai termékről van szó.
Ha pedig ennyire képben vagy és köztudott, hogy kínában hamisítanak, miért veszed meg a terméket? Főleg mikor irreális az ár-kapacitás aránya, és 100%-ra veheted, hogy hamisítványt fogsz venni? Ugyanaz az eset, mint 2 terás "pendrive" 3 ezer forintért. Gondolom a 2 terás HDD sem volt 5-6 ezernél több.
Az eszközök úgy működnek, hogy csatlakozáskor beolvassa a rendszer a beléjük égetett "információs tábla" adatait, ebből látja és mutatja hogy milyen technikai jellemzői vannak. Ezt szoftveresen módosítani lehet, így hamisítani is. Átírják egy programmal a kapacitás adatokat egy másik számra, és beolvasáskor ez jelenik meg.
Addig tudod használni rendesen, míg a gyári kapacitásán belül maradsz, mert a többi csak oda lett hamisítva. Ez vagy tapasztalat alapján derül ki, hogy mekkora résztől olvashatatlan vissza adat, vagy vannak diagnosztikai programok amik elkezdik írni és visszaellenőrizni olvasással a területet, és amelyik ponttól kezdve az írt adat nem olvasható vissza, az már hamisított adat.
És bocs, de 3 év alatt nekem nem ez a kontextus esett le a kérdésből (olyan sokszor szokták megkérdezni, hogy miért 900 giga hely van az 1 terás lemezen), ezért nem ezt írtam válaszként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!