Üdv! Hogyan kell biztonságosan SSD-ről fájlokat törölni?
"Köszi a választ, sfill- nem nagyon értem ezt a programot mit csinál."
Törli a meghajtó - fájlrendszer szerinti - üres területét.
"Telepítem a progit, utána milyen parancsolt adjak ki?"
sudo sfill -z /dev/sda1
ahol:
* -z: egyszer megy végig és 0-kat ír az üres szektorokra
* /dev/sda1: a partíció, aminek a üres területét törölni akarod
"mert ha sda1-adok, amin a rendszer van akkor letörli azt is nem?"
Csak az üres területet.
"SSD-esetében ne nagyon prógáljátok a dd-vel letörölni, mert lehet tönkremehet."
Egy szimpla fórum-hozzászólásra alapozva nem vennék mérget rá.
Oké, hogy az SSD-ket az írási műveletek "öregítik", de ez nem vezet egyből a lemez tönkremeneteléhez.
"harmadik válaszoló válasza. Egy bleachbit telepítés esetleg megoldja szerintetek?"
Ha az Ubuntu rendszer tiszta - teljesen új - telepítésű, nem az volt használva a bizalmas állományok kezelésére (megnyitására, szerkesztésére), maximum csak rá volt másolva pár dokumentum, akkor a szabad terület törlése is elegendő. A Bleachbit is jó, abban is van ilyen lehetőség (a használt programok napló-/ és ideiglenes-állományainak szanálásán kívül).
"Echo és T0ba válaszára bármikor alapozok! Azért ők értenek a gépekhez ebben biztos vagyok
...
nézd csak meg a pc-fórumot például hány témához adtak már megoldást"
no offense, de ők sem tévedhetetlenek - szóval inkább járj utána egy témának, mielőtt döntést hozol.
"Ha a bleachbit megoldotta a problémát akkor redben van."
A Bleachbitben van egy szabad terület törlése lehetőség
ha a Lomtárból való ürítés után még azt is lefuttattad, akkor az bőven elég.
Hát ha a NIST azt mondja, hogy elég egy felülírás, akkor én elhiszem nekik.
Egyébként én is amondó vagyok, hogy a legegyszerűbb formatálni a lemezt és újrahúzni az Ubuntut. Bárhol lehet valami olyan log, amiből bizalmas infók kerülhetnek ki. A /var/crash mappában például memory dumpok vannak, amiket még a Bleachbit sem töröl. Egy Ubuntu telepítés 15-25 perc.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!