Hogy működnek a tűzfalak? (Többi lent. )
Nemcsak lusta vagyok google-n keresni (bár már kicsit keresgéltem), hanem ott túl nehéz irományok vannak, és az alábbi kérdésekre nem (feltétlen) adnak választ:
- Külön engedélyezni kell minden befele jövő fájlt?
Vagy
- Van vírusadatbázisuk egyes tűzfalaknak?
- Vagy a trójaiak, stb. bejövetele ellen nem védenek?
De
- Ha nem, akkor befele mitől védenek?
Vagy védenek azok a malware-ktől, és akkor már csak a szándékosan letöltött és az adathordozókon hozott fájlok átvizsgálása végett kell vírusirtó, s annak nem is kell akkor webvédelem?
A Win tűzfal tényleg semmit sem ér?
A tűzfal a kommunikációs portokat figyeli, meg lehet adni benne hogy melyik portok legyenek nyitva és zárva. Nem kell minden fájlt engedélyezni, ha a böngésző portja ki-be tud kommunikálni, akkor a böngészőn át bejövő adat a gépre tud kerülni, a gépről indított csomag pedig kijut a porton át a netre. A vírusadatbázis a vírusirtó vagy internetvédelmi program része, ahogy a tűzfal is csak a részük. Ha van valamilyen internet security vagy vírusírtó programod tűzfallal, akkor a tűzfal is tud védeni, plusz a futó vizsgálóprogram átnéz minden aktív fájlt, amit összehasonlít a benne lévő adatbázissal. Ezért fontos frissíteni az adatbázist, hogy mindig a legújabb vírust/kártevőt is érzékelni tudják.
A sima vírusirtókban nincs, vagy nem részletes az internet security, de az internet security programok egyben vírusírtók is.
Nem feltétlenül a Win tűzfal a hibás, de az szinte semmit nem ér. A vírusok nagy részét a felhasználó saját maga telepíti/indítja el, mert figyelmetlen vagy nem ismeri a vírusra utaló jeleket [lásd msn-en az idegen linkekre való kattintásból eredő vírusszerzés, ahol csak azt kellene észrevenni hogy a linkben ne jpg van hanem jpg.exe, és az exe indítja el a vírust, az exe-t meg a felhasználó gondolkodás nélkül].
A win tűzfal is ér valamit, biztonság szempontjából így lehetne illusztrálni:
Köszönöm, sokat segített ez a válasz. Én egyébként egy olyan lány vagyok, akit érdekel az informatika, de rájöttem, hogy a tűzfalakról kb. annyit tudok, amit az iskolában tanítanak, az meg nem sok, egy mondat. :-) A vírusirtók témájában már okítottam magam, persze műszakilag azokról se tudok semmit.
"Nem kell minden fájlt engedélyezni, ha a böngésző portja ki-be tud kommunikálni, akkor a böngészőn át bejövő adat a gépre tud kerülni, a gépről indított csomag pedig kijut a porton át a netre." Ez volt a kulcsmondat :), tehát akkor kell a webvédelem, ezek szerint. Mert a tűzfaltól függetlenül bejut a gépre a malware, pl. firefoxon keresztül.
Tényleg ennyit ér a Win tűzfal? A hetesé is? Juj... Ez egy átjáróház.
Kicsit más: a Windows Defender (jó, tudom, az anti-kémpr.) is ennyit ér, ha hasonlóan szemléltetnénk?
Nekem folyamatosan fut a Defender, sosem jelzett még be, a kézi lefuttatásoknál is mindent rendben talált. Saját tűzfal helyett Internet security fut [Kaspersky], ez eddig nem engedett be semmi károsat, ha talált is, akkor egyből letiltotta, nem engedte letöltődni, vagy magát a káros oldalt sem nyitotta meg. Alap védelemnek jó lehet a Windows tűzfal, de minden más nagyobb védelmet fog nyújtani. Már maga a tűzfal is a webvédelem része, mert az ellenőrizni fogja a portok kommunikációját, nyitja-zárja azokat.
Az elsődleges védelem az ember kellene hogy legyen, elővigyázatossággal, számára ismeretlen dolgokkal szembeni kevés bizalmatlansággal, egy kis odafigyeléssel hogy mit enged letölteni, mit nyit meg. Aki kártevőt készít, az az emberek figyelmetlenségére épít, illetve a rendszerek sebezhetőségére, ezért is fontos a frissítéseket telepíteni, mert azok a nem látható behatolási réseket javítják. És e mellé ajánlott a gépre is a külön védelmi program, ami a nem látható, háttérben futó dolgokat figyeli.
A Kaspersky-vel annyi a bajom, hogy fizetős, lopni meg nem szeretném, mert egyrészt sok negatívumot hallottam a lopott biztonsági programokról, másrészt pedig amit nem muszáj, azt nem szeretném lopni... Így is van olyan fizetős szoftver, amit muszáj használni, és valljuk be, nem feltétlen a legtisztább módon fut (Office nálam speciel).
Jelenleg nem túl jó a védelmem, W7 Firewall, W. Def. és avast!. Gondolkozom normális tűzfal beszerzésén. Mindenesetre sokat segítettél, még egyszer köszönöm. :)
Mi az antivir? Az is Comodo?
Nehéz beállítani a Comodot?
Egy-két éve találtam egy részletes tesztet, ahol rangsorolták a programokat, ezek között voltak ingyenesek is, az első is ingyenes [Comodo]. A lista elég régi, lehetnek benne változások, de ha végignézed a weboldal lapjait, akkor látszik hogy melyik miben erős, miben gyenge, el tudod dönteni hogy esetleg melyik ingyenest próbáld ki
ha tényleg érdekel az informatika, akkor próbálj ki egy linuxot (pl ubuntu).
vírusokkal nem kell foglalkozni, mert nincs (na jó 1-2 van de ha nem root (admin)ként futtatod, akkor jelentéktelenek, és nehéz összeszedni őket).
alap tűzfala tökéletesen működik (ha értesz hozzá max kicsit finomítod).
és miután ingyenes még a lopás miatt sem kell aggódnod.
wubi-val, pedig feltudod rakni win alá, mint egy programot.
Kedves Kérdező! Nekem volt a másik gépemen Windows tűzfal, be is jött a trójai, nem is egy. Ezért felkerült a gépre a ZoneAlarm Free tűzfal. Erre a gépre már a telepítésnél az ESET Smart Security 3.0 került fel másfél éve, megvettem féláron három évre. Frissitések után most 4.2. Ennek szigorúra beállítva kiváló a tűzfala, legutóbb egy hete egy videót akartam megnézni, azonnal lezárta a portot és feldobta a Vörös riasztás ablakot. De van benne vírus- és kémprogram írtó is, ezek naponta frissülnek. Nem olcsó, de a biztonság megér ennyit, ide nem jutott be másfél év alatt semmi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!