Horgászat. Egy 1,75 LBS-es horgászbotnak mennyi a dobósúlya grammra átváltva?
Igen, ahogy előttem is írták a lbs NEM dobósúly, hanem terheléses görbe. Azt jelöli, hogy a vízszintes helyzetben rögzített bot mekkora spiccnél kapott terhelés esetén hajlik meg 90 fokban úgy, hogy egy szabályos négyzetbe helyezhető.
Jó bonyolult és szerintem nem is igazán praktikus. Kb úgy számolhatsz, hogy egy lbs az nagyjából 30-33 gr dobósúlynak felel meg ÁTLAGOSAN. Azt, hogy átlagosan, azért kell kihangsúlyozni, mert egy komolyabb (mondjuk Prologic)2 tagos 3 librás bottal ismerek olyanokat, akik bátran teljes izommal beleállva eldobnak 150 gr-ot, de ezt nem várhatjuk el egy 7-8 ezer forintos "papíron ugyanilyen" bottól. Összességében az 1 libra=30 gr az kiindulási alapnak jó, a többi rád van bízva, neked kell ráérezned mivel a libra nem dobósúly.
Konkrét kérdésedre a válaszom az, hogy az 1,75 lbs botot nem kellene 60 gr-nál jobban megterhelni, de ha többszöri használat után úgy érzed, hogy van még benne a dobásoknál tartalék, akkor emelhetsz a súlyon, de szerintem az 1,75 lbs-nél kb a 80gr lesz a plafon. Ne törd el a botot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!