Kezdőoldal » Sport, mozgás » Vizi sportok » Mi a különbség az úszószemüveg...

Mi a különbség az úszószemüveg, és a búvárszemüveg között?

Figyelt kérdés

Igazából nekem uszodába kellene egy szemüveg, de ezek a kicsik, amik csak a szemre tapadnak, azok kényelmetlenek... Most láttam ,hogy úszószemüveg néven adnak búvárszemüveget is orrvédő nélkül, és azok számomra sokkal kényelmesebbek. Befolyásol valamit, ha nem merülésre hanem csak úszásra használom?

Válaszokat előre köszönöm! :)

2016. jan. 23. 20:22
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Úszhatsz abban is.
2016. jan. 23. 20:33
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

A búvárszemüveg nagyobb mélységig (ergo: nagyobb víznyomásig)véd a vízbeszivárgás ellen.

De ha nem verseny szinten úszol, akkor úszhatsz abban is. ( Azért a versenysportban a nagyobb felület miatti nagyobb ellenállás hátrányt okoz.)

Olyan ez, mint a cseppálló és a búváróra közötti különbség. A búvárórában is moshatsz kezet, viszont a cseppállóban nem merülhetsz le 100 méter mélyre.

2016. jan. 23. 20:46
 3/6 A kérdező kommentje:

Értem :) Igazából nem versenyezni szeretnék, csak a Balaton átúszásra gyakorolok, csak nem szeretném, ha mondjuk a gyorsúszásnál leesne a fejemről azért, mert nem erre találták ki :D

Köszönöm a válaszokat! :D

2016. jan. 23. 20:57
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Alapvetően az úszószemüveg és a búvármaszk (búvárok így hívják) abban különböznek, hogy míg az úszószemüveg csak a szemet fedi, a búvármaszk az orrot is magában foglalja, így az orron keresztül a maszk alatti légtér nyomását ki lehet egyenlíteni. Ez az úszószemüvegnél nem lehetséges, ott a felszíni nyomás marad végig a szemüveg marad. Ezért nem ajánlatos abban -- néhány méternél -- mélyebbre merülni, mert a lenti nyomás a mélységgel arányosan egyre nagyobb erővel nyomja rá a szemedre a szemüveget.

A búvármaszk jellegű széles, de orr-rész nélküli úszószemüveg ugyanúgy úszásra való, csak szélessége miatt kevésbé korlátozza a látást, főleg oldalirányban, meg nagyobb területen tud az arcra felfeküdni, így talán kényelmesebb is. A Balaton-átúszásra vsz. jó lesz akár a hagyományos és a panorámás is, amelyik kényelmesebb.

2016. jan. 23. 22:09
 5/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszodat! :D Több mint valószínű, hogy veszek egyet :)Igazából,azért is tettem fel a kérdést, mert az uszodába senkit se láttam ezzel a széles szemüveggel, csak a hagyományos kicsivel, és azt hittem, hogy ennek biztos valami köze van ahhoz, hogy azt nem is erre találták ki :D

Köszönöm még egyszer! :D

2016. jan. 24. 09:49
 6/6 anonim ***** válasza:
Én pont ilyennel úsztam át a Balatont tavaly, úszhatsz benne nyugodtan te is, úszásra van. (Az más kérdés, hogy az enyém, vadonatúj és drága szemüveg, végig szivárgott, essen bele a rossz nyavalya.)
2016. febr. 17. 21:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!