Hogy lehetne szelektálni a kis pontyokat?
Tavon horgászom ngyobb pontyot akarnák fogni,vagy amurt de nem jön ösze mert az lenne a baj hogy ha akár milyen csalit teszek a horogra pl."nagyobb pelett,vagy nagyobb bojli,tigrismogyoro,akkor is a kis ponty akad vagy kárász ezt szeretném ki szelektálni és ezért kérném mindenki segítségét hogy segítsetek Köszi előre is.
Mert már nem tudom mit tegyek.
Chilis ,csípős csalikat próbálj ki,a nagy pontyok oda vannak érte.
vagy ha egyből elözönlik az etetést akkor az etetés mellett 1-1,5 méterre horgássz...
aha értem,de a kis ponty csak akkor jön ha etetek szerintem lehet végolmos szerelékekkel kéne meg probálni?
vagy szemes terménnyel kéne csak azt nem tudom messzire be juttatni az a baj
Etetni mindig kell,elmondom miért jön a "kis ponty" az etetésre : mert a halnak tetszik!
Jönne a nagy ponty is ,viszont 85%-ban az a végkifejlet ,hogy először a kisebb halak találják meg az etetést (még gyorsabban ,csapatosan mozognak) ,legtöbbször csak az etetés körében tudnak a nagyobbak csipegetni,mert "200 ft a földön elfordulsz 10-en vannak rajta" elven lényegében befedik a kis fehérhalak meg kis példányok az etetést,és kis etetésnél (pl : csak 1-2 gombóc,majd az kosárba lévő vagy csak kosárba lévő) előbb szokott elfogyni az etető nagy része,mint hogy a nagyobb példány odaférne,és megtalálja a kis a csalit és felveszi.
Ezért célszerű 10-15 alapozó gombóc,majd mellé 1-1,5 méterre dobni,mert a peremzónában cirkálnak.
és illik mindig ráetetni 10-20 percenként 1-2 gombóccal az etetésre és csak körbehorgászni.
Egyszerű:
nagy méretű csalit kell használni. Nem a szokványos 18-20 mm-es bojlival, hanem 26-30 mm átmérőjűvel csalizni. Ez már elég jól megszűri a kis pontyokat, így jóval kevesebb kapásod lesz ugyan, de ami ezt behörpöli, az nem kétkilóska kezdőponty. Nem kell félni ezektől a pingponglabda méretű csaliktól, egy 5 kilós ponty szájában bővel elférnek már, a nagyobbakéról nem is beszélve.
Ha sok kisméretű hal jelenik meg az etetésen, akkor ez azt is jelenti, hogy nagyban meg kell emelni a beetetett anyag mennyiségét! Perceken belül képes egy 10-20 fős kis pontyokból álló csapat (pláne ha a kárászok is segítenek...) elpucolni egy 2-3 kiló szemes takarmányból álló etetést. Sok-sok szemes etetés kell, jócskán bojlit is közé keverve, ezen belül legyen pár maréknyi XL-bojli is közte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!