A horgászat mennyire tekinthető sportnak valójában?
,,A sportokban egyenlő ellenfelekkel, vagy mérhető teljesítmények eléréséért küzd a sportoló. ''
Azért a pecát és a vadászatot ne hasonlítsuk össze főleg az igazi vadászatot ahol a vadász nyomot olvas és keresi a vadat erdőn/mezőn fáradtságot nem kímélve...
Oké hogy van olyan vadász aki kiül a lesre és onnan lövi az állatokat, vagy autóval odamegy kilő egyet, de az csak simán állatirtás kb mintha a horgász gránáttal halászna.
Mit értünk sport alatt, az a kérdés.
10-12 kilométert gyalogolni egy térdtől derékig érő, néha kicsit mélyebb patakban, kerülgetni a nádasokat, stb... jó kis fizikai megterhelés.
Tekinthető sportnak, hiába nincs versenyhelyzet.
Vagy ahogy a 6. válaszoló írta parti cserkelős peca a kövezéseken. Izgalmas, testedzésnek sem rossz.
De 5-8 kiló műcsalis dobozt, a -szövegkörnyezetből következtetve- nehéznek mondani? Nekem a nagyobb pergetőtáskám megpakolva 22610 gramm most mértem le.
Nem könnyű vele méteres csalánban és gazban kilométereket gyalogolni, hogy megtaláljam a halat.
Szerintem ez is sport.
A horgászat ülős fajtáit nem űzöm, szerintem az nem is tekinthető sportnak.
Hogy jár fizikai igénybevétellel és elméleti felkészültség is kell hozzá, az igaz. Mint a sportoknál.
Viszont hogy küzdelemnek fogják fel, akik űzik azt jól mutatja amikor büszkén fotózzák magukat a legyőzöttel, prédával.
Szerintem ez nem vitás.
Csakhogy itt egy egyszerű állattal harcolnak, a kínjaikkal nem törődve, állig "felfegyverezve".
Na erre nem mondható hogy "nemes küzdelem", mint a sportoknál.
Szerintem.
Semennyire.
A sport a szó klasszikus értelmében meghatározott célú mindennapos tevékenység, a mindennapoktól különböző környezetben; célja a testedzés, versenyzés, a szórakozás, eredmény elérése, a képességek fejlesztése vagy ezeknek kombinációja. A horgászat ezzel köszönő viszonyban sincs.
A horgászat nem más, mint egy kemény foglalkozás, a halászat "lecsupaszított", kényelmes változata, amelynek a célja a természetes környezetben történő kikapcsolódás. Az úgynevezett versenyhorgászat, ami attól verseny, hogy adott idő alatt ki tud több halat kifogni, a legkevésbé sem függ az emberi képességektől, az eredménye nem a kemény felkészüléstől függ, hanem leginkább a technikai felszereltségtől, no és a szerencsétől....
Kedves "Nagyfater"
A horgászatnak is ahány ember ,annyi szintje van.
Egyetértek ,tényleg sokaknak csak kikapcsolódás,de van aki szinte sportszintre viszi.
Amikor 1-2 km-t kell "dzsungelen át" 4-5 fordulót megtenni 20-30 kilós cuccokkal 1-2 órán át az felér jópár edzéssel.Az meg hogy a horgászathoz szerencse kell az relatív,van akinél annyi az egész,hogy kukorica és csak vár,max pár óra után cseréli gilisztára hátha az "szerencsésebb".
Ha láttál igazi horgászatot ,és nem csak a vízparti kényelmes székes,sörtartós,sörládás kukoricás horgászatot,akkor tudod,hogy nem a szerencsére ,hanem "dedukcióra" jelek,nyomok,következtetésekre alapoznak,amikor 50 fajta ízvilágból és csaliból 45-öt kapásból kizár.
Hányszor láttam már,hogy suhancok csak unalmukba kiülve a tó szélére pár szem kukoricával csak a keszegek apraját fogják azt is lassan,míg a nagyöregek vagy egy-egy jobb horgász (mint pl: Döme Gábor) körbenéz,kilesi,hogy a gyékényt túrják a vízben elveti a mű ízeket és feldob 1 erjesztettet és annyit fog,hogy már szégyenl annyit fogni...
Ahány horgász ,annyi szint.
,,Amikor 1-2 km-t kell "dzsungelen át" 4-5 fordulót megtenni 20-30 kilós cuccokkal 1-2 órán át az felér jópár edzéssel''
Aki focizik annak is velejárója hogy ki kell jutni a pályára, de attól az még nem sport.
Az hogy 20-30 kilós cuccokat viszel ki az senkin nem múlik. + az hol számít horgászatnak?
Ha eszerint osztályozzuk a sportolást akkor a kőművesek sportolók mert ők is 30-50 kilós szákokat cipelnek van hogy több emeletet.
Az pedig hogy tudni kell hogy mit használj ez mindennél így van akár sport akár nem.
Ettől még a horgászat nem lesz igazi sport. De ha te annak veszed akkor az E-sport-ot és a sakkot is annak veheted.
NAgyfaternek fingja nincs fogalmakról, csak amit a wikin kiguglizik azt szajkózza.
Próbálna meg egésznap legyezni, vagy pergetni, meg 8-10km-t cammogni nehéz hegyi terepen, meg vízben.
"Az hogy 20-30 kilós cuccokat viszel ki az senkin nem múlik. + az hol számít horgászatnak?"
Akkor ha leteszem a horgászbotot 5 percre,nincs a kezemben, akkor már nem is horgászok?
Különben kinek a pap, kinek a papné. Lehet szenvedélyesen utálni és lenézni minket "véreskezű, primitív állatkínzókat", de az már hadd legyen mindenkinek saját hitvallása, hogy neki személy szerint mit jelent a horgászat. Hogy sport-e, vagy a szabadidő kellemes eltöltése, szerintem mindegy. Az egyén számára élményt nyújtson, örömet és kikapcsolódást, ennyi a lényege. Van aki így szereti. Te meg máshogy. Ez van!
,,Akkor ha leteszem a horgászbotot 5 percre,nincs a kezemben, akkor már nem is horgászok? ''
Az hozzá tartozik, de a nincs olyan sport amit ülve végeznek.
Mindenre rá lehet sütni hogy sport ha már teszel valamit ezek szerint.
Kellemes időtöltés lehet, lehet sportnak is nevezni, de egy igazi sporthoz nem lehet hasonlítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!