Van itt olyan horgász, aki szokott horgászni a Keleti-főcsatornán? Milyen eredményeket értetek el?
Melyik szakaszon horgászol?
A kárász, törpeharcsa említése miatt úgy sejtem, Balmazújvárostól lentebb valahol, de ebben tévedhetek...
A Keleti nem egy intenzíven telepített víz, sőt kifejezetten nehéz pálya.
Vannak benne szép nagy halak, de a halsűrűség nem túl nagy (azt, hogy mekkora még becsülni sem tudjuk).
Vannak jó időszakok, de sokszor megtörténik, hogy bármit csinálsz, nem jön a hal.
Etetés nélkül szinte esélytelen jobb halakat fogni, de etetéssel is jókor kell a jó helyen lenni.
Jó lenne tudni, hol, és mire horgászol.
Úgy sejtem a keszegek mellé szívesen szákba terelnék pontyokat, amúrokat is.
A hely kiválasztásával kezdődik, ami lehetőleg csöndes környéken van, nem egy üdülősor közepén, és vannak a közelben jó halak, megfelelő vízmélység, a mederfenék nem bűzölgő iszap.
Etetésre különböző módszereket alkalmaznak a pecások, attól függően, ki hogy ér rá.
Szemestakarmánnyal etetnek, és nem egy-két marékkal hanem kiló a mértékegység...
Kukorica főzve, savanyítva; búza, tritikálé főzve, csíráztatva.
A kitartás és a türelem lényeges, már említettem, hogy vannak időszakok, amikor egyszerűen nem lehet kapásra bírni a nagy pontyokat, amurokat.
Vannak olyan időszakok is, amikor nappal nincs kapás, de éjjel csipegetnek a halak - ezt csak úgy tudod ellenőrizni, ha kint maradsz sötétedés után is.
Jól látod hajdúszoboszlói szakaszról van szó. A hely adott egy stég, de csendes helyen van, a hétvégi házsor szélén és nem szoktak a szomszédok kijárni. A cél hal ponty, amur. Csónakom, halradarom nincs. Nem igazán tudom pontosan milyen a stég előtt a meder viszony.
Kukoricás szoktató etetésen gondolkoztam én is.
Szerinted a meder melyik részére etessek? Mederközép?
Naponta ugyanabban az időszakban etetve lenne megfelelő?
Egyébként a feederbotos technikát részesítem előnyben.
Értelem szerűen a csali is kukorica lenne, de te mit gondolsz a pelletekről, bojlikról? Újdonságként beválhat?
Itt nem láttam , hogy bárki is használt volna ilyen csalit.
Nem ártana valami képet kapnod az előtted lévő mederről, de jobb híján kísérletezhetsz is.
Azt nem tudom ott milyenek az áramlási viszonyok, a vízkivétel jelentős része Balmazújvárosnál történik, ahol én horgászom, (Hajdúnánás) jelentős a víz áramlás, amit etetéskor is figyelembe kell venni.
Etetésre három hely lehet alkalmas:
1: hozzád közelebb eső törésvonal, part menti sás széle
2: mederközép
3: túloldali törésvonal, sás szél.
Búza, kukorica, tritikálé 50-60 forint per kiló áron beszerezhető, érdemes ezekből legalább 10-20 kilót megvásárolni, ha egy kiló "gyári etetőanyag árát nézed, nem nagy kiadás a szemestakarmány ára.
Érdemes megfőzni a magvakat, arra kell valami alkalmatosság, nem a konyhában kell kotyvasztani az ebéd mellé :-)
Bojlit, pelletet próbáltuk, nem véletlenül nem látsz sok pecást ezekkel csalizni - ritka kivételektől eltekintve hozzá sem nyúlnak a Keleti halai.
Kísérletezhetsz vele, ha gondolod.
Kukorica, mint csali már jobb lehetőség, főleg, mert azzal etetsz is.
A legtöbb halat az etetőanyagból kiválogatott szemekkel fogtam.
Ami még nekem bevált: mézes, kagylós ízesítésű CUKK, natur csemegekukorica.
A többi ízt elég jelentéktelen eredménnyel használtam, pedig kipróbáltam rengeteget.
Főleg a festett, sárgától elütő (piros, lila, kék) színek nem váltak be - nem azt jelenti, hogy azokkal nem lehet halat fogni, de valahogy a sárga szín eredményesebb volt.
Ha a mederfenék iszapos, törmelékes, érdemes a csalit lebegtetni, rövid ~10 centis horogelőkén (fonott zsinórból)
A türelmet, kitartást nem lehet elégszer hangsúlyozni, nem biztos, hogy az etetésre néhány nap elteltével rá is állnak a halak.
Mellesleg a közelben szoktál látni nagyobb halakat fordulni, ugrani, vagy esete hallasz rájuk utaló hangokat?
Amikor nagyon le van tisztulva a víz, különösen érdemes éjjel bevetni a horgokat, olyankor nappal, pláne napsütéses időben elbújnak a halak.
Itt igen, arra tudomásom szerint nem...
Nehéz érvvel elfogadtatni, hogy a Hajdú megyei MOHOSZ vezírek nem tudnak halőrt küldeni a Keletire, hisz a tavaik befuccsolása után már csak a Látóképi tározó és a Keleti őrzéséről kellene gondoskodniuk (Látóképen sincs halőr)
A Szabolcsi szakaszon van két halőr, ők jönnek rendszeresen, alkalmanként lemennek Újvárosig, de Újváros alatt már nem hozzájuk tartozik a terület, oda minek mennének.
Komolytalan az is, hogy a területi engedélyeken feltüntettek egy telefonszámot, ahol lehet értesíteni a halőrt... értesíteni lehet, csak jellemzően nem megy ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!