Ha etetőanyagba mindenféle tuning ízesítő helyett rum aroma és ehhez hasonló ízesítőket keverek ugyan olyan jók lehetnek ezek a 75-80 forintos étkezési aromák mint az 1000-1500 forintos kimondottan horgászathoz való aromák?
Üdv,a sima 75-80 forintos aroma nem éppen lesz jó,miért?
Folyékony,könnyen kijönne az etetőből,egy jól oldódó etetőben csak percekig lenne jelen,aztán szépen kioldódna.
Elmondom mi a "nagy büdös was ist das".
A régi nagyöregek mit szoktak csinálni?
Erjesztett kukoricát.-> Erre készül ma sok aroma vagy csali ,pl : Haldorado Ferment X.
1 liter tejbe (plusz literenként 1-1.5 deci víz) cirka 2-3 kg szemes anyag erjeszthető.
A régi nagy öregek praktikája : spórolni .
Az erjesztés során használt tejjel keverték be az etetőanyagot.
Anoo 1970-1980-ba nem ilyen etetőanyagok voltak.
Nem,akkor még faforgács őrlemény ,plusz valami takarmány darálva,esetleg 1-2 száraz zsemlével.
Mai napig használom,öregapám,s apám nagy technikáit.
Igaz picit átalakítva.
Én etetőanyagot készítek "fermentx szerűen" ha már idézni szeretnék egy jelenleg forgalomban lévő etetőt.
Mit csinálok ?
Aszondja (próbálok kis házi méretű adagokat írni).
10-15 kiló etetőhöz használok:
fél-1 liter vodkát (általában lidl-es legolcsóbb 40%-os gilroy-t).
8-12kiló takarmánykukoricát (kemény kukorica).
5-7 liter tejet.
1 liter vizet.
Ez 1 kilóra nézve a következő:
1 kiló takarmánykukorica
kb 0.5-0.8 liter tej (lényeg hogy ellepje a végén)
1-1.5 deci víz
és cirka 1 deci vodka (lényeg,hogy erős alkohol legyen).
Recept pofon egyszerű :
Fogsz 1 vödröt kukorica bele,tej+víz+alkohollal felöntöd (érdemes ezt a 3-at előre összekeverni).
Vödör : szellős,napfényes helyre ki ,min. 1.5 hétre
Ezidő alatt a kemény ,belső víztartalom nélküli kukorica megszívja magát a nap és szellőzés miatt megromlott,savanyú tejjel aminek a víz csak besegített (az alkohol csak 1 természetes adalék,az íze végett ). Lényegében akkor jó ,ha : a szemed könnyezik tőle,elkell fordulnod olyan büdös,illetve a kukorica szem szétmállik szinte.
Ilyenkor jön a kedvenc részem : leöntjük róla tejet és : jöhet kis fűrészpor (por+darabos forgács),ettől szinte massza lesz,akkor jó amikor szinte jó etetőanyag állagú.
Hogyan lesz ebből etetőanyag,hisz vizes?
Hagyd a vödörben ,1 hét alatt kiszárad,kb. (igaz itt lassú folyamat végett nagy az esélye a penésznek),én sütőbe teszem kis gázon,1-2 óra alatt száraz,csak a víz tűnik el,a beitt anyagok ize ottmarad).
Ezért hagyjuk meg a tejes keveréket.
Ugyebár jól kiszárított anyagunk akár magában is jó etető.
De én fele-fele arányban sima gyári etetővel keverem el ,és tejes-vizes-alkohollal bekeverem.
Ez ilyen mindenkori mix ,nyáron tudod milyen amikor valami x nap óta a napon bűzlik? kb olyan hatása a vízben.
Télen amikor minusz fokokban nem érzel kint semmi szagot,majd valami hirtelen megcsapja az orrod.
"varázslatos".
Ezek akár órákon keresztül is engedik ki magukból az ízeket.
1 kilóra kiszámítva :
1 kiló takarmánykukorica:30ft.
0.5 liter tej : 60 ft.
1 deci vodka : 160ft.
~ 200 ft környéke.
De vodka nélküli változata is élhető,az csak saját alakításom,anélkül ~90ft
nem kukoricára önteném hanem az etetőanyag bekeverésénél 2-3 db aromát ráöntenék a tuning helyett és ugy keverném be. illatot ad ki magábol de kikell kisárletezni :D
egyébbként köszi a választ, kifogom probálni a tejjel erjesztett kukoricát :D
Nem azzal van a baj,hogy a takarmánykukorica 1 nap alatt nem szívja be,hanem hogy 1 nap alatt a tej nem erjed meg.
Az min. 7-9 napos folyamat a napon.
A helyzet az, hogy a nagy mennyiségű vodkával, és tejjel fölöslegesen megdrágítod a haltakarmányt.
A takarmánysavanyítás ősrégi tudomány, annyi a titka, hogy a kívánt baktériumoknak kell megfelelő körülményeket, elegendő időt biztosítani, s azok szépen elszaporodva átdolgozzák a takarmányt.
Többféle erjesztési mód ismert, horgászathoz a tejsavas, a vajsavas, és az alkoholos erjesztést is alkalmazzuk, de egyikhez sem kell a leírt mennyiségű oltó anyag.
Tejsavas erjesztéssel készül a siló, vagy a kovászos uborka, a tejsavas kukorica savanykás, aludtej-illatú, de nem büdös... kevés élőflórás tejjel beoltva, megfelelő hőmérsékleten, oxigéntől elzártan szaporodnak a tejsav baktériumok (meleg legyen, ne érje a nap, és le kell zárni, de figyelve, mert gázosodik)
Vajsavas erjedéssel készíteni hasonló módon lehet, de a lényeges különbség, hogy oxigént igényelnek a baktériumok, és melegebbet (ki lehet tenni a napra - rettenetesen büdös lesz)
Alkoholos erjesztéskor a szeszélesztő baktériumoknak kell megfelelő környezetet biztosítani, sokan főzetnek pálinkát, a cefre alkoholos erjesztés eredménye.
Kukorica+cukor+élesztő - nem kell hozzá nagy mennyiségű vodkát önteni, fölöslegesen drágítani.
Az erjesztett, savanyított magok horgászathoz csak meleg, 20 fokos vízhőmérséklet fölött ajánlottak, hideg vízben kevésbé hatékonyak - a pontyfélék emésztése lúgos környezetben zajlik, hűvös vízben a savas táplálék szinte emészthetetlen.
A boltokban kapható etetőanyag aromákhoz hasonló ízesítőket lehet otthon is gyártani, de az átlag ember nehezen jut hozzá az alapanyagokhoz, amelyeket amúgy is jelentős kiadással tudná csak megvenni.
Vannak viszont egyszerű alap receptek, mint pl a karamell, ami nem más, mint felolvasztott cukor, vízzel hígítva - s ehhez lehet további ízesítéseket tenni.
Az a kavalkád, ami az üzletek polcaira kerül, többnyire a hiszékeny horgászokra hatnak, a halakra kevésbé.
A halak felismernek különböző alap ízeket, illatokat, édes, sós, büdös, savas, lúgos jellegeket, de az már kétséges, hogy tudnak-e különbséget tenni az eper, a málna, és a többi gyümölcsös illat-íz között, vagy sem (ugyanígy a kagyló, polip, tintahal is büdös, de vajon a halaknál ez hogy érzékelhető, nem tudjuk)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!