Kezdőoldal » Sport, mozgás » Vizi sportok » Hogy képesek az emberek olyan...

Hogy képesek az emberek olyan gusztustalanságra, mint sporthorgászat? O. o

Figyelt kérdés
Oké, horgásszuk, hogy együnk, de azért, hogy vágást ejtsünk a halon és visszadobjuk? Ez annyira undorító és buta, hogy már fáj.
2014. aug. 10. 18:54
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
Kis seb lesz rajtuk, egyébként meg egész kis eszköztárral fertőtlenítik. Az más kérdés, hogy néhány hal így is belepusztul, de a legtöbb tovább élhet.
2014. aug. 10. 20:54
 12/22 A kérdező kommentje:
Csak egy kis seb? Mintha tárgyakról beszélnénk. Nincs jogunk semmilyen élőlényt bántani és megsebezni viccből.
2014. aug. 10. 21:26
 13/22 anonim ***** válasza:
62%
Ez a kérdés annyira buta, hogy már fáj! Egy szarvas levágott lábához hasonlítani egy tűszúrást, még fájdalmasabb. Te vagy az a természetvédő, aki a szúnyogot sem csapja le, mert had egyen az istenadta? Ha egy darázs megszúr, mert el akarom hessegetni, akkor az nem aljas dolog? Kicsit sántít az életképed!
2014. aug. 11. 11:25
 14/22 anonim ***** válasza:
Nem akarok belemenni, mert ilyen erős elvvel nehéz és fölösleges vitatkozni, de a halaknak sokkal jobb a gyógyulási képességük bizonyos téren, fájdalmat is csak ezreléket éreznek a fejlettebb állatokhoz képest. Persze ha a nettó haszon úgymond nem pozitív akkor ne bolygassuk a természetet. Én sem sporthorgásznék, már csak azért sem, mert sajnálnám visszadobni az egyszer már kifogott szép halat.
2014. aug. 11. 11:31
 15/22 gomzoli ***** válasza:

A horgászok köreiben "catch&release" kifejezés él az ilyen beállítottságú horgászat megjelölésére.

Azt, aki alapvetően ezen elv alapján horgászik, tehát minden megfogott halat eleve visszaenged, én sem tudom teljesen elfogadni, mert annak az embernek a horgászata semmi másról nem szól, csak öncélú örömszerzésre a hal "közérzetének", néhány esetben egészségének a kárára.

DE, én mint felelősséggel gondolkodó horgász hadd döntsem el, melyik halat akarom megtartani, és melyiket nem! Egy 15 kilós pontyot, vagy egy méter feletti csukát, egy kapitális süllőt nem volna szívem levágni, mert ezek gyönyörű, életerős állatok, fontos fajfenntartó szereppel. Ellenben a 3 kilósat teketória nélkül csapom fejbe, és filézem ki! Viszont amikor a csalizott horgomat bedobom, nem tudom előre, hogy mi fog ráakadni! És ha egy ritka, de nem védett hal, pl. compó akadna rá, azt is visszaengedném, mert sajnálnám megölni.

Kedves kérdező, az általad képviselt szemlélet túl radikális, semmi rugalmasság nincs benne az "egyedi elbírálás" irányába.

Egyébként, a "kínzás-nem kínzás" témakörhöz lenne egy hozzászólásom:

Egy 900 kilós bikát elvezethet egy 30 kilós 10 éves kisfiú, ha annak a bikának karika van az orrában. Ha húzzák, fáj neki, és engedelmesen követi a húzás irányát. Ezt tennéd te is, ha éppen egy horog lenne a szádba akasztva: mennél mint a kisangyal, eszedbe se jutna védekezni, mert fájna. De mit csinál a hal? Teljes erejével védekezik, a húzással ellenkezve. Ezt tenné, ha az FÁJNA neki? Valamit persze érez, érzékel, de az nem olyan FÁJDALOM, mint a miénk. Erről meg vagyok győződve.

2014. aug. 11. 14:16
 16/22 gomzoli ***** válasza:
100%

Még kissé eltérve az eredeti témától, én inkább azon szoktam nagyon felháborodni, és mélységesen elszomorodni, ahogy egyes hyper-szupermarketek az eladásra szánt élő halakat (leginkább pontyokat) "tárolják": egy akváriumba zsúfolva a sebesre ütött-kopott szerencsétlen állatokat, hogy aztán a kedves vevő, aki nem akarja horoggal sebezni a szájukat, kiválaszthassa, melyik legyen a másnapi ebéd.

Vagy amikor legközelebb beleharapsz a frissen készült rántott csirkecombba, amit anyukád 700 Ft/Kg áron vett nyersen, jusson eszedbe, milyen körülmények között "éltek" azok a szerencsétlen állatok, amiknek a húsából diszkont áron ehetünk!!!

Na ez már kissé "valódibb" téma, ha fel akarod magad izgatni az állatok védelmében.

2014. aug. 11. 14:33
 17/22 anonim ***** válasza:
Hidd el, hogy nem is olyan fájdalom. A primitívebb állatoknak egyre kevésbé olyan átható az érzet, mint nekünk mondjuk. Pl. egy halnak vagy kétéltűnek a végtag elvesztése ahhoz képest, amit mi éreznénk ilyenkor szinte csak a tudatosulás szintje.
2014. aug. 11. 15:05
 18/22 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen amúgy a válaszokat. 15-ös, ezt jó volt olvasni:)

"Vagy amikor legközelebb beleharapsz a frissen készült rántott csirkecombba, amit anyukád 700 Ft/Kg áron vett nyersen, jusson eszedbe, milyen körülmények között "éltek" azok a szerencsétlen állatok, amiknek a húsából diszkont áron ehetünk!!!"

Én tudom. Tudom mi folyik a húsiparban. Ha üvegfalai lennének, mindenki vegán lenne..:)

Tudok arról, hogy levágják a csibék csőrét, hogy ne bökdössék egymást a feszült nyomorban. Tudok arról, hogy levágják a malacok fülét és farkát kiskorukban érzéstelenítő nélkül. Tudom, hogy a sertéseket olyan ketrecekben tartják fekve, ahol nem tudnak felállni, hogy tudja szoptatni a kicsiket. Tudom, hogy a legtöbb sertés idegrendszeri károsodást szenved a szűk helytől és nyomortól. Tudom, hogy sokukat bottal verik. Tudom, hogy a legtöbbjük izomsorvadást szenved, és nem tud járni, mert életében nem mozgott még egy métert sem. Az egész életük szenvedés, semmi más.

Tudom, hogy a nemtojó kicsiket egy az egyben az aprítógépbe dobják, élve. És milyen keveset mondtam el? Az élve havonta szőréért megnyúzott angóra nyúlakról ne is beszéljünk. Erős idegzetűek keressenek rá arra, hogy "angora rabbit torture" a képkeresőben. És mielőtt a Tally Weijlben vesztek egy pulóvert, nézzétek meg, van-e benne angóra. Mert kb mindig van.:)

És tudom, hogy ez a világ nagyrészét sosem fogja érdekelni.

https://www.youtube.com/watch?v=whxjxOe448s

2014. aug. 12. 01:50
 19/22 Farkas Milán ***** válasza:
100%

A sporthorgászat egy szabadidős tevékenység, hobbi és egyeseknél (mint például nálam) egy életforma.

Nem hasonlítanám össze a vadászattal, mert ott a vad megölésével, életének elvételével végződik a dolog. A sporthorgászat nem ilyen! Nem csak a halfogásról van szó, hanem arról is, hogy a természetben legyél, kikapcsolódj és jól érezd magad.

Vannak olyan horgásznak nem nevezhető barbárok, akik minden kifogott halat hazavisznek annak ellenére, hogy tisztában vannak azzal: a felére sem lesz szükségük. megpróbálják frissen eladni, de ha nem sikerül, és már a fagyasztóba se fér, akkor vagy kutyával eteti fel, vagy elássa. Inkább elássa, minthogy fogás után vissza engedje. Ezt nevezném gusztustalanságnak. Az ilyen embereket nevezik "kocahorgásznak". És a felfogásod alapján téged is ide sorollak.

felteszek egy kérdést: Ha egy nap fogok 200-300 kiló pontyot, akkor vigyem haza mindet? DE MINEK? Nem jobb érzés az, hogy elraksz belőle 1-2 darabot, amire tényleg szükséged van, a többit pedig visszaengeded? ha mindenki minden kifogott halat elvinne, akkor nagyon hamar kiürülnének vizeink. Erre mondják azt, hogy a természet forrásait használni kell és nem kihasználni. Csak annyit tarts meg, amennyire valóban szükséged van. Normálisabb emberek ezt már fel tudják fogni, meg tudják érteni. és vannak olyan buta emberek, mint te is, akik ezt még megérteni nem bírják, ezért lebunkózzák azokat, akik náluk már sokkal érettebben gondolkodnak.

A másik érdekes téma a halak fájdalomérzete. Sokan emiatt mondják azt, hogy a horgászat állatkínzás. Pedig a halaknál a fájdalomérzet egyáltalán nem úgy működik, mint nálunk. De erre már Gomzoli rávilágított. Az a kis horogszúrás semmi kárt nem okoz a halban. Ha érdekel a téma, akkor nézz meg a neten vízalatti felvételeket, amin a pontyok kagylót esznek. Tisztán lehet látni, hogy a borotvaéles kagylóhéj rojtosra vágja a halak száját. Nagyon durva, mély, vérző sebeket okozva. Azt hinnéd, hogy ha egy kagyló megvágja a ponty száját, akkor az nem táplálkozik tovább. De ennek ellenére mit látsz a videóban? azt, hogy a ponty a rengeteg csúnya mély seb ellenére önfeledten zabál tovább, mint egy disznó. Ez arra enged következtetni, hogy nem érez akkora fájdalmat. Egy olyan helyen, ahol rengeteg természetes táplálék van, ott a pontyok szája megerősödött, megvastagodott és kemény. Ráadásul van egy folyamat, amit kiidegelődésnek nevezünk. Magyarul: a hal már nem érez fájdalmat, mert már a szervezet hozzászokott a sérülésekhez. Valamilyen fájdalmat biztos érez, de nem olyat és nem akkorát, mint te hiszed. A pontyok viselkedése is bizonyítja ezt! Volt olyan, hogy visszaengedtem egy pontyot és fél óra múlva ugyanúgy megfogtam UGYANAZT a halat! ( könnyű volt felismerni jellegzetes farokúszójáról) Szerinted ha annyira fájt volna neki a horogszúrás, akkor meg tudtam volna fogni kétszer? Hát nem. De itt az történt, hogy amint visszaengedtem ,azonnal elkezdett újra zabálni.

Összességében annyit tudok mondani, hogy attól, hogy te nem látod értemét ennek a műfajnak, ennek ellenére igenis van értelme. Csak át kell gondolni és nyomban rájössz a dolgokra. Akkor kérdezek valamit? Hogy képesek az emberek olyan gusztustalanságra, mint a labdarúgás?? Annak mi értelme van? 22 ember fent van a pályán és kerget egy labdát másfél óráig....

Hogy képes valaki a kertészkedésre szabad idejében? Minek vágja le hetente a füvet?, hisz úgy is újranő!

Mi értelme van a rajzolásnak? Hisz csak összefirkálsz egy lapot, ami fából van, tehát minél többet rajzolsz, annál jobban támogatod az erdőirtást.

Mi értelme van az összes szabadidődet a gép előtt ülni és fészbukozni vagy gyilkolós játékokkal játszani?? Semmi értelme sincs, mégis nagyon sokan ezt csinálják.

Látod, hogy ki lehet forgatni a dolgokat? Mindenbe bele lehet kötni, ha az nem tetszik nekünk. legyen akármilyen szabadidős tevékenység, csak egy a lényeg: az a szabadidős tevékenység valóban pihentető és feszültséglevezető hatással bírjon és fizikailag és szellemileg teljesen feltöltődve tudjunk visszazökkenni a gondos mindennapokba.

2014. aug. 13. 17:59
 20/22 A kérdező kommentje:

A labdarúgással mozogsz, a kertészkedéssel és rajzolással pedig a lelkedet "fejleszted". Lehet, csak én nem érzem át, miért nem jobb kiülni piknikezni a szabadban, vagy elmenni túrázni(vagy focizni!), mint sokszor a hideg, szeles időben ülni és várni. Sokszor egyedül.

Ha nem látod át, mi bajom van az egésszel (összehasonlítani a rajzolással?????), akkor sajnálom.

2014. aug. 14. 17:04
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!