Miért jobb a matchbotos horgászat a feedernél?
Sokat keresgéltem már az interneten, de igazándiból konkrét választ még nem kaptam. Amit szeretnék, akár saját vélemény, miért szeretitek ezt, miért jobb mint a másik, akár pedig "hivatalos" magától értetődő dolgok. Mik a jó és a rossz oldalai? Én feeder bottal horgászom, de nekem már-már ezek túl durvák, kemények, (hiába medium bot) egy 2-3 kilós ponty alatt sem azt az érzést hozza, mint a jó öreg, ütött kopott antaresem (amiből már az újak sem hozzák ugyan azt az élményt). Ezért gondolkoztam el, hogy vásárolok egy match botot, de nem tudom megérné-e belefektetni pár tízezer forintot.
Másik oldal, ahogy megközelítettem a dolgot: elérhető távolság egy lágyabb feederrel kb. ugyan az a 40 méter, amit még egy matchel is elérek. A match előnye nyílván, hogy vízközt is felkinálható a csali, de a legtöbb leírásban mindenki elfekteti a fenéken. A kapás érzékelésében, ha csúszó a feeder bot, akkor szerintem ugyan olyan érzékeny, mint egy match - de aztán lehet, hogy nem így van. Egy szó mint száz, kérlek, osszátok meg tapasztalataitokat:)
A kérdésed második felében szerintem meg is adtad magadnak a választ, megfogalmaztad a lényeget. Nem lehet eldönteni, hogy melyik módszer a jobb épp azért, mert két eltérő módszerről beszélünk. Nyilván vannak olyan szituációk, amikben az egyik módszer eredményesebb a másiknál, de akkor sem lehet jobbnak nevezni az egyiket a másiknál. Alap különbség ugye, hogy a match bot az úszós technikára, míg a feederbot a fenekező technikára van alapozva. A matchbotos horgászat akkor jöhet szóba, amikor kisebb távolságban is megfoghatók a halak, nagyon finoman esznek,nincs viharos idő.... stb. A feederes horgászat pedig szinte bármikor. Ugyanúgy a feederes és a matchbotos technikával megtudod horgászni a vízoszlop bármely részét. Azonban teljesen igazad van abban, hogy a mai feederek már dióverők, kemények, nem élvezetes velük fárasztani. Nekem is vannak régebbi feedereim viszonyítási alapnak, és fényévekkel jobbak a mai botoknál. A feederbot a finom szerelékes technika egyik alapfelszerelése. Azonban a feederezést ma már mindennek lehet nevezni, csak finomnak nem. Nem értem, hogy miért kellett ennyire eldurvítani ezt az egészet. Manapság már minden boltban a megvásárolható feederbotok 99 százaléka valamilyen hiper-szuper 150 méteres dobásokra alkalmas feederbot. A maradék 1 százalékban fordulnak elő az igazi jó feederek. Az egyik ok, ami miatt eldurvult, az a mai távdobási mánia. Mindenki mindig hatalmasat akar dobni, mert ezt látja. MIt látsz Döménél is? Hogy akárhova megy, mindenhol 100 métereket dobál. Mindenki ezt utánozza. Mindenkiben benne van a nagy dobások kényszere. Pont ezért tavaly bojlis horgászként sokszor horgásztam a parthoz sokkal közelebb, és fogtam nagyon jó halakat partközelben is. Be akartam bizonyítani, hogy nem a minél nagyobb távolság a lényeg a horgászatban, hanem az, hogy megtaláljuk a halakat. Pl: ott van harsány. Mindenki azt mondja, hogy minimum 110 métert kell dobni, hogy kapásunk legyen. Erre Csákány Attila azt mondta, hogy a nagy lóf.szt! Odament 60-70 méterre horgászott, és elképesztő mennyiségű halat fogott. Azért nem fognak a horgászok a partközelben halat, mert nem horgásznak ott. A másik ok a feederezés elkorcsosulásában: Döme Gábor. Mindenki ismeri. Ő az a horgász, aki feederbottal bojlizik, csak ezt nem képes elismerni és évente ír cikkeket arról, hogy az nem bojlizás amit ő csinál. 100méter fölé dobál a "harcsázó" keménységű botjaival ( néha fonott főzsinórral) és makacsul állítja, hogy ez finomszerelékes horgászat. HÁT NEM! Bojlis horgász léttemre ugyanezeket a végszerelékeket használom annyi különbséggel, hogy kosár helyett pasztaólmot használok. És ki merem jelenteni, hogy sokszor finomabb szerkóval horgászok, mint Ő! A feederbotjai olyan kemények, hogy már nem is adják az igazi feederezés élményét. A JRC Powerplay botjaim sokkal karcsúbbak, még azt is megkockáztatom hogy sokkal könyebbek és sokkal élvezetesebb velük a fárasztás (finomabak), mint a mai special pellet thxx feeder team fasz.m tudja milyen nevezetű feederbotokkal.....és ennek ellenére nem képes beismerni, hogy ez már nem afinomszerlékes kategória, és már nem is feltétlenül feederezés.... nem akartam ennyit rizsázni feleslegesen, erről még oldalakon keresztül lehetne írni.
Azt ajánlom, hogy szerezz be egy matchbotot is és a körülméynekhez igazodva váltogasd a két módszert. Hidd el, sokkal eredményesebb leszel!
Nagyon szépen köszönöm a válaszod és hogy felvállaltad a véleményed. Nyilván mindjárt megjelennek a Döme védőemberei, így nem is akarom felbosszantani magamat ezen. Végignéztem, többször is a filmjeit, nagyon-nagyon sok hasznos dolog van benne valóban. De ugye - valljuk be - ez egy marketing fogás, el kell adni a sok hülyeséget. Állítom, csemegekukorica-csonti-giliszta hármassal sokkal eredményesebb az ember, mint a sok pellettel, csodacsalival, de ez magánvélemény. Ettől függetlenül elismerem, hogy Döme nagyon jó horgász, most a feeder VB-n elért szektor első helye nem megrendezett, haldorádós film, hanem a való élet és minden elismerésem az övé.
Ettől függetlenül, olyan ez nekem kicsit, mint Vettel a F1-ben, hiába 4szeres világbajnok, nem az élvezetes irányba viszi el a sportágat.
Bementem múltkor egy horgászboltba, elmondtam, hogy milyen feedert szeretnék, max 40-50 g dobósúly, karcsú, rugalmas pálca. Mi volt a válasz? "mióta Döme kitalálta a 300 g-os (dobósúly) feedert, maga szerint egy ultra-light feedert kinek tudunk eladni? " ÉS igaza van. (vettem is egy byron pickert, na az mondjuk tényleg egy jó bot, de nekem a 3m rövid kicsit)
Ettől függetlenül azt vallom, mindenki úgy művelje a horgászatot ahogy szeretné. Nyeletőfékkel, székben "aludva", ahogy jólesik. Én speciel botra tett kézzel, a kapásra egyből reagálva szeretek horgászni 1!!! bottal. Nem 3-4, nyeletőfékessel....
Most ajánlott egyik ismerősöm egy shimano hyperloop botot, hogy odaadja, ha szeretném, mondom hát kipróbálni jó lesz :) úgyhogy akkor még most a nagy hidegek előtt lehet, hogy be is vetem a botot.
Más.
A Te válaszodra reagálva: barátnőmmel amikor megszerettettem a horgászatot, kb 10-15 métert tudott dobni ( egy pickert kapott tőlem szülinapjára), viszont mivel közel volt a parttól, azt pontosan. Volt, hogy bányatavon én a 7-10-13 méteres töréseket meghorgászva 3-4 halat fogtam, míg neki idő kellett hozzá, de amint a halak megtalálták az etetését, 5 percenként fogta a 2-3-4 kilós potykákat. SZóval valóban lehet és érdemes partközelben horgászni.
A Haldorádó etetőanyagaival annyi baj van "csak", hogy nincs bennük semmi, ami kell a halnak:)
Tapad, mint az állat, 1 cl vízzel többet kap, már ki sem jön a kosárból, mert annyi benne a melasz (pv-1, ha így jobban tetszik).
Rak hozzá valami szemetet, magkeveréknek nem nevezhető valamit, aromásítja és meg is kaptuk az 1000 ft/zacskós ízesített cukrot.
Magát Döme Gábort tisztelem, a videóiból rengeteget tanultam a horgászatról és a versenyeken elért eredményei is igazolják őt, nagyon pontosan tud horgászni.
Ezzel ő vissza is él és irreálisan magas áron kínál mindent. Az aromái tényleg jók, de egy zacskó vaníliás cukor is hasonló eredményt hoz vagy egy Horváth Rozi kakukkfű, ha amúrozni akarsz:)
Félre téve a Haldorádót és Döme Gábor munkásságát, én a feedert és a matchet is egyformán szeretem.
A match előnye nekem a pontosabb etetés, csúzlival simán rá tudom lőni az úszóra a gombócot, feedernél ehhez nagy tapasztalat kell.
Feederrel is fel lehet vízközt kínálni a csalit, de a match kapásjelzése jól beállított úszónál sokkal jobb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!