Mennyi ideig kell a horgászvégszereléket bent hagyni kapás nélkül?
Ez sok mindentől függ, például, hogy milyen módszerrel és hol horgászol, mi a csalid, stb...Gondolom, valamilyen fenekező módszerről van szó, békés halakra.
Például, ha oldódó pellettel, vagy pufival horgászol, és a csali oldódási ideje kb fél óra, akkor logikusan fél óránként nagyjából újra kell csalizni. Egy nagy, kemény bojlit hosszú órákig is "áztathatsz", szintúgy a kukorica sem ázik le.
Bojlizni nagyon ritkán szoktam, de egyébként ha nagyjából 1-1,5 óra alatt nincs kapásom, akkor nemcsak újra csalizok, hanem váltok is csalit, etetőanyagot, esetleg helyet. Persze érdemes azért figyelni a környéken horgászókat is, ha vannak. Ha ők fognak, akkor javasolt őket követni az etetőanyagban, csalizásban. Ha ők sem fognak, akkor olyasmivel kell próbálkozni, ami valami más. Én általában 3 féle etetőanyagot szoktam kivinni feederezéshez: van nálam édes, büdös és fűszeres is. Aromákkal is operálhatsz, ezek ugyan drágák, de nem feltétlenül kell sokat használni, s idővel szép kollekció összejön, ha néha veszel egyet-egyet. Horogcsali: minden horgászatra viszek alapból csontit, gilisztát, több fajta pelletet,pufit, és kukoricát. Ezeket szoktam váltogatni és kombinálni, amíg meg nem találom a halat. Néha az is segít, ha meglebegteted a csalit, vagy helyet váltasz. Nem feltétlenül kell cuccolni, elég ha máshová dobsz.
Ennek ellenére bizony vannak halmentes pecák, tehát nincs 100%-os szabály, de az nem feltétlenül jó, ha egy egész napot ücsörögsz a kapásjelző mellett, neked is kell tenned azért, hogy megjöjjön a hal. Ez egyéni ízlés kérdése, van aki azt mondja, hogy max fél óra, én személy szerint 1-1,5 óra kapástalanság után nem csak újracsalizok, hanem váltok is.
Nagyon vízfüggő és időjárásfüggő is.
Változékony időben érdemes tovább bent hagyni, mert nem tudhatod, hogy rossz helyen horgászol e vagy a halaknak nincs kedve enni, bármikor lehet kapásod.
Besimult időben érdemes változtatni, néha az is elég, hogy rálősz még 3 gombócot és 10 perc múlva ott a hal, néha ha megemeled 10 centit, akkor az segít, néha feederrel is 1-1.5 méteres eresztékkel horgászom lebegtetve vízközt, jól felhősödő felfelé szálló etetőanyaggal és meghozza a halat, sosem lehet tudni, de időnként valóban váltani kell.
Nagyon köszönöm a tanácsokat!
Vízközt én is szoktam horgászni feederrel csak nem tudom melyik az az etetőanyag amelyik jól felhősít és sok benne a felszálló szemcse!Még ha ezzel kisegítenél akkor igazán megköszönném :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!