Rászántam magam a feeder botos horgászatra és mint kezdő a segítségeteket kérem, hogy mekkora botokat érdemes venni. Kettő botot és értelem szerrűen kettő orsót szeretnék vásárolni amit már ki is néztem de nemtudom a botjaim 4,2 es és 3,9 esek legyenek vagy 3,9 es és 3,6 osak legyenek e. Zömében a Dunán horgászom, elvétve halastavakon. Minden véleményt, tanácsot szívesen veszek. Köszönöm előre is!
A Dunára egyértelműen a hosszabb botok lesznek jók! Heavy- és extraheavy kategóriásak kellenek a használandó súlyos végszerelékek miatt (erős a sodrás, sokszor 100+ gramm önsúlyú kosár is kellhet, bár a legtöbb helyen 60-80 gr is elegendő!) Az erős botok melletti további érv az elvárható halak viszonylag nagy mérete: egy 3 kilós márnát a sodrásban megakasztani nem semmi élmény. A cserélhető, különböző keménységű spicctagoknak köszönhetően azonban viszonylag finom kapásjelzés is lehetséges.
50-es méretű elsőfékes (vagy nyeletőfékes) orsóval, és 28-30-as főzsinórral (vagy ideális esetben 0,12-0,15-ös fonottal) tökéletes összhangba hozható a felszerelés. A horogelőkét pedig 25-ös körüli vastagságban, vagy ha zömében kisebb halak kapnak, akkor 22-es esetleg 20-as vékonyságban készítsd.
2013. nov. 11. 08:19
2/5 anonim válasza:
Ami jó áron van most, az az Spro Big River, a dobósúlya igen nagy, a tömött 150-es kosár is eldobható vele, 3.9-esnél nagyobbat szerintem nem érdemes venni.
2013. nov. 11. 12:25
3/5 gomzoli válasza:
Én bizony úgy mondanám, hogy legalább 3,9 m hosszú legyen. Egy folyón való fenekező horgászatnál a botot meredeken fel kell támasztani a parton, hogy spicc minél magasabban legyen, így kiemelve a lehető leghosszabb zsinórrészt a víz sodrásából. Ezáltal rövidebb zsinórszakaszra nehezedik a folyó keresztirányú sodrása, és ennek köszönhetően könnyebb lehet a végszerelék! Egy hosszabb bottal ez könnyebben kivitelezhető. Ez sokszorosan beigazolódott tapasztalat.
2013. nov. 11. 22:00
4/5 anonim válasza:
Gomzolival értek egyet. Minimum 3.9-es, vagy hosszabb legyen a bot, kivéve akkor, ha a partszakasz, ahol horgászol sűrűn benőtt, fás, mert akkor csak akadályoz a hosszú bot. Egyébként a lehető leghosszabb, amit praktikusan tudsz használni. Dobósúly heavy, vagy extra heavy, orsó 40-es, 50-es. Zsinór: nincs finomkodás, én 30-ast használok, de van olyan spori, aki 35, 40-es zsinórral tolja. A Duna, legalábbis itt nálunk nem engedi a finomkodást, főleg, ha sodrásban horgászol.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!