Hogyan kell a nyeletőfékes orsót használni?
Figyelt kérdés
Úgy értem, hogy alapból, mikor bedobtuk, beállítjuk a féket a dob tetején, hogy a hal tudja húzni, és a nyeletőféket csak fárasztáskor kapcsoljuk be?? Mire szolgál a nyeletőfék, és hogy használjuk?2013. júl. 16. 18:25
1/8 anonim válasza:
Bedobás előtt a nyeletőfék ki van kapcsolva. Bedobás után, a bot bottartóra, rod pod-ra, tripodra, akárhova helyezése után a nyeletőféket bekapcsoljuk. (Olyan kapásjelzőt ajánlatos használni, ami engedi a zsinór szabadon futását kapás esetén. Például ilyen az ún. kúszómajom. De akár sima karika kapásjelzővel is haszálhatod. Ha egyáltalán nem használsz kapásjelzőt, akkor elektromos kapásjelzőt is használva az nem fogja jelezni az ejtős kapásokat.) Kapás esetén a nyeletőféket kioldjuk vagy a tekerőkar tekerésével, vagy a nyeletőfék gombjának segítségével. Ezután az orsó "rendes" féke fog működni, kezdődhet a fárasztás. Bojlis horgászok, ponty-, amurhorgászok szokták leginkább használni, de finomszerelékes (feeder) horgászatban is használják. Ragadozóhalak horgászatánál is használatos. A célja, hogy a csalit a hal az orsó fékjének ellenállása nélkül tudja vinni, így a nagyon heves kapások nem járnak hirtelen zsinórszakadással, valamint ha nem vagyunk botközelben, a hal ne vigye el mindenestül a felszerelést. Szóval a lényeg, hogy a hal szabadon mozoghasson a csalival és horoggal a szájában.
2/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm, feederbothoz kaptam az orsót, még annyit mondj meg hogy az orsó "rendes" fékje annyit szolgál hogy milyen mértékben húzhatja a damilt? (könnyebben/nehezebben)
2013. júl. 17. 09:59
3/8 anonim válasza:
Igen ha te az alsó fékre gondolsz akkor az a nyelető féket szabályozza. Fárasztáskor a fenti féket kell használni.(---> Ne ess abba a hibába mint én kezdőként :D )
4/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget :)
2013. júl. 17. 12:21
5/8 anonim válasza:
Nyeletőféket nagy testű halak horgászatánál alkalmazzuk. Nincs értelme számomra akkor használni, ha a bot mellett ülök,mert nincs veszély hogy elviszi a hal a botot.
6/8 A kérdező kommentje:
Köszi, de én ajándékba kaptam az orsót és csak tudni akarta mire jó :)
2013. júl. 17. 13:55
7/8 Főzős Laci válasza:
Szóval az orsó rendes fékjét,olyanra kell beállítani,hogy keményen tudj bevágni,de ha erős a hal,akkor viszont még tudjon valamennyit ebben a pillanatban húzni rajta!
Ez azért lényeges,mert ha például teljesen,koppra befékezed;akkor egy igazi nagy hal el fogja szakítani a fent leírt pillanatban.
A nyelető fék még arra is jó,ha éppen eszel,vagy pisilni mész,és amikor visszaérsz,hallod az orsó halk kattanásait.
Jó az ilyen orsó,mert a halnak így kicsi ellenállással kell megküzdenie,mert egy süllő akár ott hagyhatja a csalit,ha nehézségbe ütközik.
8/8 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm neked is :)
2013. júl. 17. 19:11
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!