Kezdőoldal » Sport, mozgás » Vizi sportok » Mennyiért lehet kapni egy...

Mennyiért lehet kapni egy jóminőségű orsót keszegezni, de az 5-8 kg-os ponyokat is elbírja?

Figyelt kérdés

2013. febr. 28. 08:29
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Így nehéz választ adni.

A hal súlya annyira nem befolyásolja az orsó méretét.

Milyen módszerrel horgászol? Ez a leginkább befolyásoló tényező az orsó választásánál.

Pergető cuccal is láttam már harcsát kivenni, pedig ott az orsó csak 30-as méretű

A lényeg: minőség legyen. 8-10 ezer ft körül már kapni jó orsókat.

2013. febr. 28. 08:57
 2/13 A kérdező kommentje:
Fenekezem és úszózom, mikor mit. Olyan 15 ezer körül szánnék orsóra.
2013. febr. 28. 11:11
 3/13 anonim ***** válasza:

Én erre két orsót vennék.

Azért mert ha úszózol, akkor pl én kézben tartom a botot nagy többségében.

De megoldható egy orsóval is, de akkor mind a két dobot használod. Egy véknyabb, és egy vastagabb zsinót.

2013. febr. 28. 14:45
 4/13 A kérdező kommentje:
Nincsenek nagy idényeim, a lényeg a jó minőség. Eddig egy olcsó cuccal úszóztam és fenekeztem. Tudom, vannak spéci pont megfelelően kialakított dolgok. Nekem jó a 0.30-as damil is úszózni, meg fenekezni.
2013. febr. 28. 15:07
 5/13 A kérdező kommentje:
Meg a hal se az orsót meg a botot nézi. :)
2013. febr. 28. 15:08
 6/13 gomzoli ***** válasza:
Saját tapasztalatból nyugodtan merem ajánlani a Shimano Catana 3000-es, elsőfékes verzióját. Nagyon jó ár-érték arányú, jó minőségű orsó, az általad szabott árkeretbe belefér. Én magam 6 darabot vettem az utolsó 1-2 évben (amióta bordó színű, és nem halványszürke), mert elégedett vagyok velük, a pergető boton ugyanúgy megállják a helyüket, mint a bolognain, vagy a match-en, sőt az egyik feederemre is ilyet tettem.
2013. márc. 2. 00:53
 7/13 A kérdező kommentje:

Az elsőfékes azt jelenti, hogy a dobon kell állítani, hogy milyen erővel engedjen a zsinór? (Nem tudom pontosan mi ennek a neve )

Az én régi orsómon 2 állítási lehetőség van, egy kapcsoló, amit ha átkapcsolok, akkor tud mindkét irányba forogni a damilvezető, a másik pedig egy állító, amivel a damil engedési erejét állíthatom be, hogy ne szakítsa el a nagyobb hal. Szoktam úgy szórakozni, hogy kis keszegeknél kiengedem, és mintha valami hatalmas lenne rajta, úgy serceg meg kattog az orsó. :D

2013. márc. 2. 02:21
 8/13 A kérdező kommentje:

[link]

Szerintem akkor az enyém hátsófékés, mert ilyesmi mint ez. De miben jobb, ha hátsó vagy elsőfékes?

2013. márc. 2. 02:27
 9/13 A kérdező kommentje:
Na utánaolvastam, és szerintem ez lesz nekem a megfelelő! [link]
2013. márc. 2. 02:40
 10/13 gomzoli ***** válasza:

Amit néztél, az is jó.

Én az elsőfékeset szeretem, mert a hátsó fékesekhez képest precízebben állítható, robusztusabb fékük van, nagyobb féklamellákkal, melyek nem a tengely túlsó, hátsó végét fékezik, hanem közvetlenül a dob belsejében a tengely elejét.

Ez persze ízlés és meggyőződés kérdése, és azért egy ilyen árkategóriás orsónál a hátsó fékrendszerű sem rossz.

Amit te említettél, hogy egy kapcsoló átváltásával előre-hátra tekerhető az orsó, az a visszaforgásgátlónak nevezett kapcsoló, ami minden orsón megtalálható, legyen az első- vagy hátsófékes.

Az általad kinézett orsó hátsófékes, ún. "harcifékkel" ellátott modell, melyen a normál fékerőt a hátsó "tekerővel" állíthatod be, és ezt a fárasztás során a tekerő előtt található "kar" jobbra-balra való elfordításával gyorsan változtathatod. Ennek célja igazából csak az, hogy gyorsabban lehessen a fékerőt változtatni, nem a tekerőt kell csavargatni, hanem csak azt a kart kissé elfordítani, balra a fék gyengítése, jobbra a fék keményítése érdekében. Egy ilyenem van, a finomabbik matchbotomon, shim. exage 2500-as, de megmondom őszintén, feleslegesnek érzem rajta ezt a harciféket, soha nem ezt használom, ha fárasztás közben változtatni kell a féken, mert túl nagy léptékekben változtatja a beállításokat. Ettől függetlenül neked lehet, hogy tetszeni fog.

Ha igazán precíz féket akarsz, akkor azonban meggondolnám az elsőfékest inkább.

2013. márc. 2. 09:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!