Szeretnék egy saját horgásztavat csinálni és üzemeltetni. Hogyan kezdjek neki? Milyen engedélyek kellenek hozzá?
ás ki egy kis gödröt öntsél bele vizet és tegyél bele kis sneciket
Woálá
A tó méretétől, és a vízpótlás módjától függően szükség lesz vízjogi engedélyre, melyet a területileg illetékes Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség ad ki. Ez akkor kell, ha a tó hatással van a vízháztartásra (vízutánpótlás, lecsapolás). Az eljárásnak igen borsos ára van, és persze tervet is kell készíteni.
Mindenképpen érdemes a Vízügyi Igazgatósággal egyeztetni, mielőtt a felügyelet bevonásra kerül.
Saját kis horgásztavat a kertben vagy gazdálkodásit?
Utóbbi esetben az Ma (mezőgazdasági besorolású területen megteheted)
Minden esetben egyeztetned kell az önkormányzattal majd a viziggel.
A HÉSZ-ben megtudod nézni, ha nem tér ki rá akkor az OTRT a mérvadó, ebbben az esetben nem kell módosítani (ne engedd h lehuzzanak).
vegyél vagy bérelj egyet:
Szerintem a vízfolyás nagyon megdrágítja az árakat, elvileg hasznos de a környv eng.-tetés és a vizig is kukacosabb a patakoknál. (de lehet hogy tévedek) A katonai térképek alapján mivel kötelező a vészleeresztésről gondoskodni bármilyen (időszakos) vízfolyás/vízgazdálkodási terület megfelel mivel nem végzel jelentősebb környezeti terhelést.
De szerintem a vizigek készségesen segítenek illetve a pontos jogszabályokat is elmondják.
Egyébként azt hiszem Ságváron akartak ilyet és a vizig mivel patakra tervezték valami 200 eFt kért volna a tervekre és sajnos csak az a jó amit ők csinálnak :)
Megjegyzésként ha bárki valamit beleönt a patakba a halaidnak annyi lehet.
Jah még valami nem biztos hogy vízgazdálkodási területként kell lejegyezni, mivel erre sokkal szigorúbbak az előírások, elvileg mint előbb írtam mezőgazdasági területen is lehet létesíteni halastavat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!