Horgászok? több kérdésem van: 3 db botom van:van egy pergető egy federbot és egy ilyen teleszkópos bot (úszózásra) melyikre mekkora damilt rakjak? (szerintem pergetőre 30 as kell federre 21-es úszósra meg 18 as)
a másik kérdésem hogy hány métert vegyek(azt tom hogy az a jó ha a damil szinte már lepereg az orsóról)
nagybátyám úgy csinálja hogy szikszalaggal elkezdi az orsó dobját betekerni..így kevesebb damil is elég??? ez hülyeség??
és még azt nem értem hogy mi az hogy úszózásnál előke??? azt tom hogy pergetésnél drót van meg hogy fenekeztőnél is van egy forgó és az után előkére kötjük a horgot de úszózásnál is szoktak használni??
és azt hogy kell???
a botjaimat meg az a baj hogy tóban és Dunán is használom így tanácstalan vok a damil miatt
bocsi hogy hosszú lett
1. válasz: annyi méter damilt vegyél amekkora az orsód mérete, mindegyiken rajta van milyen vastagságú damilból mennyi fér rá,(a vastagságok szerintem jók, talán kicsit lehetnének vastagabbak is). Az orsókon pl 30/150 ez ugye 0.30 mm-esből 150 m és így könnyen megtudod mennyit kell venned.
2.:Amit nagybátyád csinál szerintem felesleges ne a damilon spúroskodj, jól jöhet még hogy több van rajta.
3.:Az előke a fődamil meghosszabítás valamilyen forgókapoccsal, alapvetően ezen van rajta a szerelék (úszó,ólmok,horog(gok)) ennek a damilja általában vékonnyab egy lehelettel mint a fődamilé. Általában azért van rá szükség hogy ne a fődamilod tekeredjen, illetve ha nagyobb a hal inkább az szakadjon mint az egész cumó.
4.: Az hogy tó vagy folyó nem damil kérdése inkább vastagabb legyen mint gyenge és vékony, az előkéd meg lehet akármilyen finom vékony is.
Pergetőre tegyél 20-25ös fonottat, faderre monofilt, attól függően mire és hol pecázol, telós úszósra pedig sztem max 18as monofilt.
- a dob annyira legyen feltöltve, hogy ha kinyitod a felkapó kart, akkor ne peregjen le. viszont ha kevés van rajta, akkor az a dobástávot nagyon lerövidíti. A dobokon meg van jelölve, hogy mekkora zsinorból mennyi a kapacitása. Annyit tegyél rá. Rendszerint, ha egy orsó pl 30as, akkor 30as monofilből 100 méter kell rá.
- Ne szikszalagot tegyél a damil alá, legfeljebb is olyan damilt, ami már használt és nem jó másra, ha mindenkép ilyesmin töröd a fejed. Meghjegyzem a damil 5-800Ft/100m... szerintem ez belefér mindenkinek, hogy feltöltse, és akkor nem idegeskedsz fárasztás esetén sem.
- pergetésnékl a drótelőke azért kell, h ne harapja el a hal a damilt, úszónál a horgot 1-el kissebb damillal kötik meg, mint a főzsinór. Azért, hogy ha beszakad, akkor ne menjen a levesbe pl egy 1500 forintos úszó + 40 méter damil, hanem a leggyengébb pontján a horognál szakadjon. Fenekezőn is használják.
- Damil szempontjából mindegy, hogy folyó vagy állóvíz. Vannak spéci damilok, de szerintem nem érdemes firtatni őket. A végszerelékek viszont különböznek tóban és folyóban. Egy horgász boltos (aki nem rabló) biztosan tud javasolni neked.
pergetőre minél vékonyabbat kell, 0.15ös fonott vagy 0.20as monofil mondjuk, annál vastagabbal már nem tudsz messzire dobni kicsi villantókat vagy ilyesmiket, márpedig a kicsik mindig több halat adnak (legalábbis eddigi tapasztalataim alapján). Inkább a 15ös fonottat ajánlom, az már nem szakad el csak nagyon nehezen, meg nem nyúlik, így ha leakad a műcsalid akkor kitudod pecegtetni vagypedig kihúzod akkor a horog fog rajta eltörni nem a zsinór szakadni. Én feederre 0.20ast vagy 0.22est tennék, ez egy szénszálas feederboton már akármilyen hal megfogására alkalmas, vastagabbat felesleges tenni. (itt is igaz h a vékonyabbal messzebbre dobsz)
Damilt annyit kell tenni hogy az orsó peremével szinte épp szintben legyen kb 1 milivel legyen esetleg alatta. Nagyobb horgászboltokban lehet venni zsinort méretre is, és az olcsóbb is, olyankor egy gép tekercseli, és számolja hány méter. Ha mindenáron magadnak akarsz venni, akkor szerintem 150 m elég a pergetőre, és 200 elég a feederre, de valószínű kell alátét zsinórt tenni alá, hogy teli legyen a dob. A szigszalagos megoldás is jó erre, de inkább alátét zsinórt használnak, valami nagyon olcsó 25ös damillal mondjuk megtöltik az orsót félig, aztán összekötik a kívánt mondjuk 15ös fonottal, és azzal feltöltik rendesen. Az orsókra rá van írva hogy milyen damilból hány m megy rá, ezek alapján kiszámolhatod hogy hány méter kell alá. A damilozást érdemes szorosan csinálni, akkor kevésbé fog gubancolódni a zsinór, de azért ne legyen túl szoros se, mert akkor saját maga alá bevág a damil és nehezebben szalad le(bár ezt az első 2-3 dobás úgyis korrigálja). Kb ennyit tudtam így hirtelen írni, ha egyéb kérdésed van vagy nem értesz valamit írj nyugodtan!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!