Most ide kel kiírni a horgászattal kapcsolatos kérdéseket?
Hát, inkább a szabadidőhöz való téma, de végülis itt sem rossz.
Olyan aroma nincs, ami elriasztja a törpeharcsát.
Ha fenekezel, érdemes meglebegtetni a csalit.
Ha úszózol, az mégjobb, nem kell leengedni a fenékre.
Ilyenkor még kicsi élő csalival érdemes horgászni, a halak a télen felhasznált zsírtartalékukat szedik vissza, tehát a nyári általános csaliknak még nincs itt az ideje.
Tudom, hogy nem valami nagy segítség amit mondtam, majd biztos kapsz hasznosabb választ.
Én amúgy a szabolcsi holttiszára jártam régen.
Törpeharcsa? Még az üres horogra is kap. Akármivel etetsz, akármit teszel a horogra a törpe az felveszi. Barátomék törpét fogtak úgy, hogy nem is volt kapás, csak húzták ki a horgot a vízből és beleakadt a hátába, de az szép volt 1,5 kg-os, haza is vitték pucolni.
Fenekezőre is megy a törpe. De fenekezni ilyenkor még felesleges, mert a halak a víz felszínén vannak, élvezik a meleget. Úszóval több sikeres lesz. A törpét meg nem tudod elriasztani. Egy másik barátom tavaly snecit fogott állandóan, snecit snecivel, még a fenekezőjére is az jött.
1.5 kiló? Végre egy majd' magyar rekord törpeharcsa!!!!!
Én 2 féle módon szoktam megpróbálni elkerülni a törpét:
1.
Ha pl. 10 méterre szeretnék úszóval keszeget fogni, úgy 12 méterre kialakítok egy tartalmas, édes etetést.
Ez általában leköti a törpeharcsát és viszonylag kevés tér át a számukra kevéssé vonzó, keszeges etetésre.
2.
Nem a fenéken kínálom fel a csalit.
Míg a törpe jobban szeret a fenéken vagy annak a közelében lenni, a fenék fölött kb. 20-50 centivel (akár még feljebb) már várható a stabilabb keszegfogás.
Két okból is: a keszeg a felmelegedő vízben szívesen tartózkodik vízközt. Másrészt ha a törpe megjelenik az etetésen, a keszegnek valahová menekülnie kell. Ez történhet felfelé.
A kárász kicsit más téma...
Az képes elüldözni a törpét, ha nagy tömegben van az etetésen.
Hozzáteszem egyik taktika sem működik 100%-osan. Nagyon sok törpe mellett előfordul, hogy csődöt mond.
Azért nekem hellyel közzel működik.
Hali!
Törpe ellen a legjobb védekezés tapasztalatom alapján:
-A bója mögé kb 10-15m távolságban önts le egy diszperzites vödör erjesztett búzát, a bólya elé viszont nagy területen szinte szemenként tigrismogyorót kb.15dkg és 10-15 szem kemény de minőségi bojlit szórj szét!
A vödörnyi mennyiséget kétnaponta ismételd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!