Lenne valaki szíves és jó hajlamú segíteni nekem és mindenkinek aki ezt olvassa majd egy jó etető anyag receptet megosztani (etető kosaras horgászat),pontyokra,keszegekre..?
Rossz hírem van, ha minőségi etetőanyagot szeretnél, akkor bizony olcsóbban meg tudod vásárolni azt, mint otthon kevergetni.
Természetesen lehet kreatívkodni, pl veszel takarmánykukoricát, megfőzöd, és összeturmixolod, vagy előbb ledarálod, és úgy főzöd meg (málé), és hozzákevered szigorúan gyógyszermentes (csirke, kismalac)táphoz.
A megmaradt kenyeret összedarabolod, kiszárítod, sütőben megsütöd, attól kap egy plusz ízt, s ételfestékkel, aromával elvegyítve, ismét kiszárítva kész a házi angolmorzsa.
Lehetne folytatni az ötletelést, amikor kezdtem a horgászatot, még nem nagyon voltak bolti etetőanyagok, kevertünk magunknak, de gyorsan rájöttünk, hogy az olcsóbbak nem sokkal jobbak, mint valamelyik táp (csirke, borjú, kismalac) csak az ne legyen gyógyszeres.
Sok hal szereti a kenyeret, de gyorsan jóllaknak vele, és az sem olcsó.
A minőségi etetőanyagokhoz pedig többnyire csak élelmiszerboltokból lehet alapanyagot beszerezni (keksz, kókusz reszelék, fűszerek, stb)
Ezt a vonalat fel is adtuk, legfeljebb annyi csinálunk, hogy egy olcsóbb gyári etetőanyaghoz adunk némi keksz őrleményt, a dérévek szeretik, vagy a drágább, de jobb minőségű etetőanyaggal úgy spórolunk, hogy abba főtt takarmánykukoricát keverünk.
Ahol meg nem a minőség számít, hanem inkább a mennyiség (pl folyóvizek), ott a csirketápot áztatott kenyérrel, főtt magvakkal keverve használjuk.
Valamikor neveltünk csontkukacokat, nagyon jól tud működni etetőanyagba keverve, de azt nem lehet akárhol nevelgetni, és gyomor is kell hozzá, rettenetesen büdös is tud lenni, és ahol törpeharcsák vannak, ott lehet csak ront a helyzeten, régen feladtam azt is.
Hát én nem kevergetem, veszek "olcsó" készet, mindig ilyen 3Kg gagyit.
Ezt megtolom főtt takarmány kukorica, búza mixel. Filléres cucc, a helyi takarmány boltból (én főzöm). Törpe nélküli vizen csalizok és etetek gilisztával és csontival is.
Ilyen, hasonló vízen pontyra nem nagyon szoktam keverni. Egy időben kevertem, azaz vettem jobb minőségű tímár mix etetőanyagot és azt kevertem leforrázott darával (búza-kukorica,amit terménydarálóval daráltunk). Volt, hogy fogtam, de leginkább nulláztam.
Olyan is volt, hogy ezt a forrázott darát magába felöntöttem locsoló aromával. Pár nappal a telepítés után 20 percenként jött rá a ponty. Máskor meg ugyanerre nulla.
Arra jöttem rá, hogy vadvízen nincs tuti recept pontyra. Ha eszik, akkor a csirketáppal is lehet fogni, vagy olcsó etetőanyaggal, ha nem, akkor semmivel sem. Azt vettem észre, hogy nálunk azok fognak, akik peca előtt napokig etetnek főtt kukoricával, magmixszel, aztán egy jó időjárásnál, légnyomásnál ráülnek az etetésre és kiülik a halat.
A keszeg meg teljesen más téma.
Lassú vízen nekem az jött be, hogy tímár speciál keszegezőhöz gyúrok szárazon áztatott kenyeret. Amikor épp hogy összeáll, elkezdek dobálni vele fixen egy pontot. 3-5percenként dobok újat, azután amikor beindul a hal, csak akkor dobok újat, ha kapás van. Kevés csontit teszek hozzá, mert bezabálnak.
Most elhatároztam, hogy kipróbálok egy házi keveréket, és összehasonlítom az eddig használttal. Darát keverek kenyérmorzsával, pirított kendermaggal, darált szegfűszeggel, és fahéjjal, meg egy kis cukrot teszek hozzá. Kíváncsi vagyok, hogy adja a gyárihoz képest.
Keszegnél sokkal jobban számít a vízállás, magas víznél kiállnak partszélre a jobb halak is.Kis víznél nagyot kell dobni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!