Horgászok! Ottholi giliszta farmomban nekiálltak a kövérebb egyedek dögleni. Ki válogattam de mi mást tehetnék?
Diszperzites vödörbe van föld és komposzt kevés marha trágya keveréke.
Eddig elvoltak.
Pincébe tárolom nem értem mi történt velük
Csinálj 200-400 lyukat a vodron.
Illetve számít a vödör űrtartalma is az egyedek száma miatt.
15-20lyuk van de fúrok többet rá holnap .
Pincébe 15fok van lent.
16l vödör
Nyáron a pincében is emelkedhet a hőmérséklet, a trágya is termeli a hőt, a giliszták befülledhetnek.
Nyúlj bele a vödörbe, kellemesen hűvös, vagy határozottan meleg?
Nyáron kevesebb szerves anyag legyen benne, de legyen, mert ha nincs kaja, elszöknek.
A tároló alján pedig egy arasznyi mélységben nem is kellene bomló anyag, de a trágyagiliszta nem földben él, annak érett, már nem bomló komposzt kell, ahol hűsölhet, ha az ebédlőben melege van.
A kaját elég csak a tenyészet tetejére adagolni, nem is kell feltétlenül trágya, éveken keresztül elvannak kukoricadarán is.
A földigilisztának pedig trágyára nincs szüksége, ha netalán az lenne a vödörben.
Azok kényesek, hosszú távon nem tartható.
Azt a földet borítsd ki a kertbe és kezdd elölről.
Csak tiszta föld és újságpapír, fűrészpor, falevél legyen benne. Trágyát semmilyen formában ne! Azt majd a giliszta fog gyártani.
És erősen ajánlom, hogy horgászbolti közepes méretű dendrót vegyél 10 dobozzal. Beleborítod és remekül ellesznek. Sokkal szívósabbak mint a kertben ásott gilinyók, persze azokat is elpecázhatod, de inkább frissiben.
1-2 havonta kiborítod az egészet egy malterkeverő ládába, addigra már összeesik úgyis, szétforgácsolod, és 1 sor föld, 1 sor fa-szárazfű-szárazlevél váltakozással visszalapátolod. Így a föld ismét levegős lesz.
Nekem csak 4 lyuk van, plusz egy szúnyogháló az alján. Nagyon ritkán kell locsolni, jellemzően csak az átforgatásokkor szoktam, meg néha a tetejét megsprickolom.
Aztán évente 1x kiborítunk mindent, gilisztákat ki, tojásokat ki, és friss földdel újra vissza az egész. A régi meg megy virágcserépbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!