Kezdőoldal » Sport, mozgás » Vizi sportok » Horgászok és tapasztalatok!Mik...

Horgászok és tapasztalatok!Mikortól érdemes elindulni a fehér busát horgászni?Milyen egyéni tapasztalatokkal bírtok,segitség hogy kezdjem?

Figyelt kérdés

2023. máj. 1. 20:16
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
59%

A busa horgászat titka az etetés. Csak kosárral töredéke halat vonzol be...

A tapasztalt busasok álló vízben mindig 1-2 kiló alappal kezdenek és folyamatosan raetetnek.

Ennek oka, hogy a busa úszik és csak akkor áll meg ha van kaja. Ha elfogy azonnal tovabbmegy.

2023. máj. 3. 08:00
 12/16 anonim ***** válasza:
57%

"Csak kosárba tegyek etető anyagot vagy dobaljak be köré egy két gombócot?"

Totálisan víz és busa-állomány függő.

Van ahol 3-5 kg az alapozás. Ezért írtam hogy, mi mivel túrbózzuk fel pl a big river busakaját, szinte ingyen. Van ahol jóval kevesebb is elég.

De egyet érts már meg, a busa planktonevő!!! Folyamatosan szűri a vizet különben éhen döglik, (vagy megfullad)😂

Ezért kell a folyamatos ráetetés, hogy ott maradjon.(egyébként minden békés halfajnál ez a lényeg,(!) az etetésen tartás)

Busánál is folyamatos kell, hogy legyen a ráetetés . Különben leúszik a meghorgászni kívánt területről. ( husss)

Azok a "bestiák" amiket mi szoktunk fogni 10-15kg+ néha 20kg+ lazán 5-7 liter vízzel öblögetnek/kopoltyúzás .Lazán.

Mennyi cuccot beszív egy kisseb 20-25 fős busa halraj?(brutálisat)

Miért online akarsz megtanulni horgászni? :)

Menj ki egy jó vízre, a néphiedelemmel szemben tele van fasssssza csávókkal, csajokkal, egy óra alatt el tudod lesni, a busázás csínyját-bínyját. Úgy csinálsz mintha a busa megfogásához valami ördögi tudás kellene. Fenéket, kb snecizés kategória .

(Ja, mi a horogra csak azért rakunk technopufit, hogy legyen rajta valami:) meg, hogy a horgot kicsit eltartsa. Berántják azok az üres horgot is, vagy ha 8 mm bojli lenne rajta azt is hidd el.)

Na irány valamelyik vízpart, és jó fogást.

2023. máj. 3. 10:34
 13/16 anonim ***** válasza:
57%

12:

Az én tapasztalatom szerint azért nem olyan egyszerű megfogni a busát.

Ahogy írták, helyszín függő, melyik módszer válik be. A fenekező szinte minden vízen, és szinte az egész szezonban sikeres lehet.

A szerelék és az etetőanyag a lelke az egésznek. Az egyik leghíresebb busás vízről, a pilismaróti öbölről tudok érdemben nyilatkozni, de egy holtágban fogtam az eddigi legnagyobb halamat, 16kg-s busát.

Az öbölben nem igazán mozog a víz.Fontos, hogy a fenéken kezdjen el bontani a kaja, ott képezzen felhőt. Ezért sem érdemes házi keverékkel kezdeni, a Szilvási-féle anyag jól működik, de a Bogyóka talán a legjobb, csak méreg drága. Az anyag állagát ki kell tapasztalni, és bizony nem árt a nagyobb kosár, hogy benntartsa a gombócot a fenékre érkezésig.

Az előke hosszát szintén ki kell tapasztalni, de a horgon is sok múlik. Nagy öblű, igen hegyes horog kell amit biztosan ki kell hogy emeljen a technopufi, nem elég , ha csak félig-meddig emelkedik el a fenéktől. A normál méretű pufi nem biztos, hogy jó erre, még ha kettőt teszel is fel a horogra.

A többit a pontos etetésről már a többiek leírták. Lehet gombócozni, de ha épp nem olyan helyen vagy, ahol kézzel be tudsz pontosan dobni, akkor érdemes klipsszel dobálni az elején 5 percenként, majd később 10-20 percenként újra dobni.

Van, hogy egyáltalán nem eszik a busa. Nagy kánikulában pl.. Ilyenkor bedobálhatsz 5000 forintnyi kaját, akkor se fogsz semmit. Ahol én szoktam busázni, ott nyáron délután kezdenek el enni a fényváltásig. Maróton is jó a nyári délután, de délelőtt is mozognak a fenék közelében. Arra figyelj, hogy ha odacsalod a busákat, akkor az etetés környékén más halat nem tudsz fogni mert nem szereti a busa társaságát se a busa, se a dévér.

2023. máj. 3. 19:36
 14/16 anonim ***** válasza:

Én pont holnap fogok megpróbálni először busára horgászni az egyik tiszai holtágon. Megnéztem a Szilvási videókat is és elolvastam a ti tanácsaitokat is.

Annyit még hozzátennék, hogy Szilvási ajánlása alapján valamilyen piros színű etetőt fogok használni mert 20 fok alatti vízben elmondása szerint az hatásosabb. Ahhoz pedig keverek majd valamilyen felhősítőt. Tejport tervezek.

2023. máj. 3. 22:03
 15/16 A kérdező kommentje:
Igen hasznos dolgokat kaphattam tőletek!Szép napot!
2023. máj. 4. 08:35
 16/16 anonim ***** válasza:

13.

Abban egyet tudok érteni, hogy ha a busa nem eszik szinte lehetetlen horogra csalni( van amikor beáll ahogy írtad kánikulában akár a mederbe, vízközé, vízfelszín közelébe, nem eszik, nem mozdul, de sajnos ez nagyon ritka.)

Így van ez más halfajoknál is, időjárás változás , víz szintjének változása, abban bekövetkező vízminőség változás, túletetés stb....

30 éve horgászok kevés dolog van amit nem láttam, elég ilyenkor a vizet figyelni néhány percig nekem ennyi elég, hogy eldöntsem neki állok-e a célhal "megmozgatásához" vagy irány máshova. ( 10 évesen kezdtem jó tanáraim voltak)

Házi keverésű kajára reagálnék. Ahogy írtam minden olyan anyagot be tudok szerezni potom (!)áron ami nagyon intenzív felhősödést kelt. Színezéket ,illat fokozót nem használunk, hashajtó cuccot sem( coco belge) felesleges pénzkidobás. Minek?

Hidd el folyón és állóvízen is olyanra lehet keverni az anyagot ami a legideálisabb.

Itt is vízzel hígítunk, gyorsabb folyású vízen , vagy ha azt szeretnénk, hogy az etetésünk lassabban oldódjon, akár a kosárból is megy bele egy kevés PV1( de megoldható más anyaggal is.) A keverék alapanyagainak összetevői módosíthatók, más halfajra is jók.

Akár olyanra is keverhetnénk, hogy a kosárból ki se oldódjon, fának dobva se menne szét a gombóc:), de ugye nem ez a cél.

Fehér halra, kisseb pontyokra, amurokra használjuk , de csak szórakozáshól.

Nekünk így lazán fele árból van meg az etetőnk.(!)

Nagy példányokra horgászunk, ott is a házi cuccok adják a lényeget, büdös kukorica.

Folyón, visszaforgókban egyszerűen a közelből földel összegombócoljuk, (partszakaszt nem bontunk) Kosár nincs ólomra megy az anyagból, Fox Edges 5 horog, szilikon rögzítőre 4 szem kukorica, Hármas -Körösön nagyon adja a 8-10kg körüli pontyot , amurt.

Azt is írtam, hogy már nem igazán horgászom a busát, valójában nem is volt célom soha. Viszont ahol én horgásztam/horgászom lényegében elkerülhetetlen volt a busa horgászata az irtózatos mennyisége, és a gyakori brutális példányok miatt. Innen ered a busával kapcsolatos tapasztalatom.

( ellehetetlenítették a horgászatot, szinte minden etetőanyagra beálltak, durva de néha a büdös kukoricás etetésről is lehajtották a halat.)

A helybeliek anno "kiütötték" ezekből a vizekből a busát, de a halbiológusok láthattak "csodát" a szaporodásukkal kapcsolatban, néhány év múlva újra megjelentek.(leívnak, a dögök a hiedelemmel ellentétben , és sokkal gyorsabban nőnek min ahogy azt a szakirodalom írja, megtapasztaltam sajnos)

Mivel a családnak és ismerősöknek Szarvas térségében több nyaralója is van(nem odavalósiak vagyunk) Jó néhány ismerősöm is lakókocsis horgász velem egyetemben ( kb 20 éve).

Ezért én ezekről a vizekről tudok beszámolni, ahol lehetetlen nem busát fogni.( legnagyobb busám 28 kg Hármas -Körös (alvíz-kisvíz) Darukanyartól kb 1 folyam(fm) Km feljebb, módszer a 2. válaszomban leírt fenekező szerelés , kiegészítve -durva nagy spirálkosár, 4-es horog 2db rajtatuk egy-egy hungarocellből kivágott kocka, etető - a házilag leírt keverék+ akkor olcsó 350 Ft /kilós Maros mix akkor az alapetetésem 5kg 2000 Ft kijött.

Ezen kívül ahonnan 10kg+ os busát kiszedtem a Hármas- Körös környékéről:

Aranyosi-holtág, Borza, Nagyéri holtág , Harangzug, Gyomai és Szentandrási sirató, Kákafok, végig horgásztam a Hármas -Körös alsóvíz 40.fm Km - felsővíz 55. fm Km szakaszát.

Sehol nem a busázás volt a célhorgászat.

A busa hihetetlen ostoba egy jószág. Megfelelő felhős etetéssel, és annak fenntartásával , a leírt szereléssel unalomig lehet őket fogni. A zsinórral meg csak akkor kel foglalkozni, ha kimondottan nagytestű dögökre is lehet számítani, mert azok elég gyorsan megtépkednek.

(azért írtam többes számban mert szinte midig csapatban horgászunk)

2023. máj. 4. 10:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!