Feeder Horgászat?
Sziasztok, Feeder horgászatot kezdtem el nem rég, Method valamint hagyományos etető kosaras módszerrel (30-50gr) bot: Intruder Carp Feeder 360 (60-120gr)
Sokszor, nem akar megfeszülni (meghajolni) a spicc, hol sikerül, hol nem, rosszul tenném le? Vastag a zsínor? Hiába húzok vagy tekerek rá nem segít. Segítséget várok. 22 es fő zsinor valamint 10-15 cm előke. Mi lehet a baj? Mit rontok el? Oktató valamint negatív kommenteket is elfogadok.
Nem oktató kommentnek szánom.
Nem értem mi lehet a gond. A kosárból kiázott etetőanyagnál, valamint speckós mederfenéknél( nagyon apró kavicsos, homokos) visszalazulhat a zsinór és ezáltal a spicc. Lehet hogy le van aszfaltozva a tó alja? :) :) Milyen az a mederfenék ahol horgászol , zéró iszap:)?
A bot dobósúly tartománya alatt van a kosarad, de annyira minimálisan, hogy ez nem magyarázza a szerelék folyamatos visszacsúszását. Az általad leírt szerelékednek folyón és tavon is működnie kellene (1- 80 m) között. A botot amit használsz már láttam "munka" közben 2 és 3 spicces verzióját is. A két "lágyabb" spiccnek '1'-'2' enyhe c formában meg kellene hajolnia.
A horgászbot repertoáromból találomra kivettem egy Maver 120gr feedert rákötöttem egy 40 gr végólmot, és próbaképpen elpöttyintettem az udvaron, a frissen nyírt fűben 20 méterre a '2' a spicc gyönyörű ívet ír le.
Összefoglalva: nem értem mi okozza a problémádat. Igazából csak a túlfeszítésre tudok gondolni, de annyira kezdő gondolom nem vagy.
Az orsónak nem hinném hogy köze lenne ehhez a "jelenséghez". Feederezéshez több félét is használhatsz ( akár pergetőt is) :) Millió típusú orsó van , különféle paraméterekkel amiknek megvan a különböző előnye-hátránya. Dob átmérő, első , hátsófékes,( nyelető, harci, hagyományos stb..),csapágyazottság , áttétel-rotor arány, stb.. .
Ezek fontos paraméterek de csak a dobás távolságát, a fárasztás (élményének) minőségét, az orsó várható élettartamát, megbízhatóságát valamint a bevontatás sebességét, és az orsó terhelhetőségét jelentik kb..
A rotor arányt is jelzik az orsóknál, általában a hajtókar-rotor 1:4.
Ilyen rotoraránynál gondolom nem mozdítasz akkorát a hajtókaron , hogy folyton elrángasd a szerelést a mederfenékről?? ( elég ügyetlennek kellene lenni hozzá) :)
A zsinórod esetében sem látok semmilyen gondot. A "22 es főzsinór"* 0.22( gondolom) :) sem okozhatja szerintem, legyen az monofil vagy fonott (különféle merülésű zsinórok vannak) lényegtelen, egy 0.22 zsinórnak nincs akkora súlya a vízben akár 100 m távolságnál sem, hogy egy 50-60 gr súlyt folyton elhúzzon( kosár+ etetőanyag) :)
Nem viccből írtad ki ezt a kérdést? Csak azért kérdezem mert az általad leírt szerelésnek tökéletesen kellene működnie.
Method, rakéta, hagyományos, körmös, zárt , bordás, végólmos zárt, stb..
ha az összsúly (kosár+ etetőanyag) megvan 50-60 gr akkor annak a szereléknek a leírt bot típusnál is minimum 30 percig stabilan kellene állnia a mederfenéken. A spiccnek pedig jelzésre alkalmas állapotban kellene görbülnie.
Nem tudom mit javasoljak. Esetleg vált 0.22 fonottra és növeld a kosár+ etető 10 grammokkal, a bot és a fonott is bírni fogja akár 90 gr-ig is.
Furcsa egy jelenséget írtál le , ha igaz. :) Azt a cumót amit használsz gyerek horgászok is gond nélkül beállítják.
Sok szerencsét, jó fogást! Már tombol a szezon. :)
Van ilyen feeder botom, és a nevében is benne van a "Carp", illetve a dobósúlya is árulkodik róla, ez egy kifejezetten szigorú, nagyobb pontyokra, amurokra méretezett bot, állóvízben, kemény aljzaton az említett kosár mérete egyszerűen kevés hozzá, ha a kosár könnyen el tud mozdulni, kiegyenesedik a bot, ennek a szériának a spicce sem mondható ultra érzékenynek.
Ezen a fonott főzsinór sem fog segíteni, ha könnyű a kosár, a fonottal még könnyebben bemozdul.
Pláne nincs értelme 22-es fonottat telibe rátenni, az gyakorlott pecásnak is fölösleges, és mivel te még most tanulsz, több hátránya lenne a fonottnak, mint a monofilnak (zéró nyúlás miatt megterheli a botot, orsót, tönkre is tudja tenni azokat)
Iszapos talajon a kosár "beleül" az iszapba, ezért ott elég a kisebb méret, folyón pedig a sodrás tud ráfeszíteni a zsinórra, ezért nem egyenesedett ki ott a bot.
Ez nem egy finomszerelékes pecához való bot, és pl csatornán horgászom vele, ahol iszap van, de ott is kevés a 30 grammos kosár. Az 1-2 kilogrammos halak fárasztása sem nagy élmény egy ilyen kemény bottal, de volt szerencsém néhány 5-8-10 kilós halat megakasztani vele, és ott viszont kellett az erős bot, mert hínár, töklevés, sulyom is van a közelben.
Nekem a legerősebb feeder botom 180g-s, gyönyörűen lejelzi a gébet, de a snecit is 30-40 méterről, 33-as monofil főzsinórral.
A bedobás technikáját kellene finomítani szerintem.
Úgy szoktam, hogy akármilyen ívben is dobom be a szereléket, amikor becsapódik, feszesre tekerem a zsinórt. De úgy, hogy ha közel vagyok a parthoz, még bele is rakom a spiccet, hagy süllyedjen a zsinór. Utána a botot óvatosan ráteszem a villára és ha kell finoman rátekerek az orsóra.
Akkor szokott visszalazulni a spicc, ha erőst hullámzik, vagy kicsi kosárral vagyok. A keszegezéshez is min. 30g-s kosarat használok.
A methodnál nem is kell igazán meggörbíteni a spiccet, csak nagyjából legyen feszes. Húzogatni az aljzaton meg egyáltalán nem szabad, főleg ha iszapos.
Ez az intruder carp feeder egy belépő szintű, alacsony minőségű bot. Spicc is karbon, úgyhogy gondolom a "finomabb" spicc is legalább 2 OZ, míg az erősebbel gondolom le lehet verni a cseresznyét a fáról... Sajnos az ilyen minsőgégű botokkal a finomszerelékes horgászatot el kell felejteni, egy 30 grammos flat method kosár maximum taknyos iszapban áll meg úgy, hogy hajlik a botspicc.
Vagy próbálkozz nagyobb kosarakkal (50-60 grammossal) vagy próbálj ki egy jobb minőségű botot, finomabb spiccel.
Az alacsonyabb dobósúlytól nem kell félni, a közkeletű hiedelemmel ellentétben nem a dobósúlytól függ, hogy mekkora halat lehet vele kifárasztani (pl. komolyabb 40 grammos dobósúlyo harcsa pergető bokottal ki lehet tépni egy 50 kilós dögöt is, én is fogtam már 50 gr-os feederrel 20 kilós pontyot). A lágyabb bottal mindig jobb a kapásérzékelés (tipikusan az igazán érzékeny spiccek üvegszálak nem karbon, 0.5 - 0.75 oz), ezek valók 20-30 grammos kosarakhoz. A 120 grammos dióverőhöz meg az 50-80 grammos kosarak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!