Miért megszomorodott minden halőr?
Szerintem inkább csak bánatos hogy ő nem horgászhat, ott kell ülnie
meg figyelnie a többi horgászt hogy szórakoznak netán fognak halat is.
Mert ugye horgászni jó, kimaradni belőle meg nem annyira :))
Én azt látom, hogy sok helyen a tőgazda a "halőr". Ez azért van így, mert ha felvesz egy alkalmazottat azt be kell jelenteni, fizetni kell, lehet valami kaját is visz neki, egy idő után igényei vannak (tv, klíma)...
A legtöbb tógazda a 150%-os haszonra játszik: külön ilyen embert nem vesz fel, nem telepít a tóba halat, nem engedik újabban sok helyen, hogy elvigyél halat egyáltalán.
Sok tavon horgásztam már életemben, de ezeket a régi bánya tavakat érdemes kerülni általában, mert tíz ilyenből kilencnél nem nagyon fogsz fogni halat.
Sok tó van, ami csak egy kvázi teknő, a hal nem ívik benne, csak akkor lehet fogni, ha raknak bele, ha meg nem akkor a pár benne maradt vagy éppenséggel a szegényes önszaporulatból maradt pár darab halat kergetheted.
Aztán vannak azok, amelyikbe raknak rendesen hellyel-közzel halat. Ezeknél a népszerűség a gond, minden hétvégén kint ül rajta 15-20 ember vagy több, aztán etetnek, mint az állat a legdrágább etetőanyaggal, mindenféle pellettel, bojlival csaliznak, a hal meg telekajálja magát. AZ eredmény, hogy 2-3 ember fog valamit, a többi meg otthagyott 4-5000 Forintot.
Ezek ilyen igazi húshorgász tavak, van ahol olyan durván megy, hogy egy szobányi lyukat vágnak a földbe, ahol feljön némi víz, abba bele valamilyen típusú hal, aztán huszan állják körbe és rángatják ki belelőle a zsákmányt. Aztán, ha kiürül, akkor jön az újabb adag hal.
A harmadik verzió az ilyen catch and release (fogd meg és engedd vissza-azaz ha fogsz is valamit, hagy itt csak a pénzed és ne vigyél haza semmit) szellemű tavak, ahol ez a filozófia kötelező jellegű. Itt gyakran próbál a tulaj bojlis tavat csinálni a teknőjéből, azzal, hogy berak 20-30 darab kapitális pontyot, amurt. Ezek szépen hozzák a lóvét, amikor nyáron több társaság is kiül és fogják a felhízlalt pontyokat, amiket visszadobnak. Egy-két futóbolond is van, aki beszór pár kiló etetőanyagot, fog néhány keszeget és annyi. Ennek a hátránya, hogy a kifolyás nélküli teknőknél a sok rothadó bojli megölheti a halakat, láttam már ilyet nagyobb tónál is.
Ezek a típusú tavak egyre elterjedtebbek. Bár nem tudom meddig élik túl, mert a húshorgász, aki a pecások nagyja, az el fogja kerülni messziről, hülye lesz 5000 Forintot otthagyni a semmire, inkább vesz magának bolti halat.
Én ezeket a helyeket már kerülöm. A legtöbben nincs is hal. Ettől már jobb, ha rászánod az időt és kijársz egy természetes vízre, legyen az tó, folyó vagy patak. Inkább járok ki a közeli tóra és keszegezek egy jót jóval kisebb pénzért, mert ez állami víz, nem magán. A halállomány nem olyan dús, de ha ügyes vagy, mindig fogni fogsz valamit, csak ismerni kell a vizet és nincsnek olyan negatívumok, mint amiket leírtam.
Mert a nagy hal érték. A 3 kilós telepített ponty annyit ér, mint 2 kiló hal.
Egy 20 kilos ponty meg 3-4-500e forint. Amikor a troger szettepi a száját, majd megforgatja a murvan mert egy matrac sincs és utána benazik a fotóval és leejti, majd 2 nap múlva a belső vérzés miatt elpusztul a hal az elég komoly veszteség a tó gazdának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!