Létezik egy olyan pl. lista, hogy a Shimano márkán belül melyik orsó típus hol helyezkedik el a másikhoz képest?
Nem hiszem hogy úgy kellene orsót választani mint bringát :))
egyébként nem hallottam róla hogy orsókról lenne efféle lista.
Pergetéshez mindenképpen a nagyobb áttétel a jó tehát minimum 5.2:1
vagy felette legalább 3 csapágyas. Elsöfékes legyen, és legalább 30 as méret, és hát ugye az ár azt te tudod neked mennyi fér bele!
Az nyilván való hogy alsó kategóriás orsótól / 15 ezer alatt/nem lehet ugyan azt el várni mint egy 30 ezrestöl, na de a bringáknál is ez a szitu.
Ballagj el egy két jobb horgászüzletbe és vegyél kézbe pár orsót
abból ami neked jo lehet tekerd meg öket aztán választasz ahogy az izlésed
és a pénztárcád jonak látja!
Nincs ilyen lista, nem is lehet.
A horgásznak kell eljutni arra a szintre, hogy az igényeihez igazított felszerelést meg tudja találni.
Az igények pedig nagyon eltérőek lehetnek, van, aki megelégszik a néhány ezresért vásárolt cájggal, és van a másik véglet, aki százezreket kifizet egy csúcskategóriás botért, orsóért.
Azért, hogy némi támpontos mégis legyen, próbálj beszerezni egy Shimano katalógust.
Először is azt kéne tudatosítani magadban hogy nem egy életre választasz orsót. Ezek a mai darabok szervizeléssel aktív használat mellett 5-6 évet bírnak jobb esetben, az olcsóbbak 2-3. Ha úszózáshoz kell, akkor nem lesz extrém igénynek kitéve, lehet egy kisebb minimum 2+1 csapágyas orsó pl:
A választást rábíznám a kérdezőre, mindenkinek mások az igényei.
Pl a linkelt orsót én nem választanám magamnak sem pergetésre, sem matchezéshez.
Előbbihez nem elég masszív, utóbbihoz pedig kicsi, és a Shimanónál ez az a kategória, amit azoknak gyártanak, akik Shimanot akarnak, de arra valójában nincs pénzük.
Természetes, hogy vannak, akiknek ez tökéletesen megfelel, azért is a legjobb ha mindenki maga választ, ami persze nem egyszerű, ha nincs kiindulási pont.
4
Miért lenne kicsi matchbotozáshoz? Ahhoz, hogy 20 méterekre bedobáljon meg pár dekás keszegeket kirángasson bőven jó.
Mondjuk nekem idén match felszereléssel a legnagyobb halam egy 11,5 kilós ponty volt. Nyilván nem ez a jellemző, de nem árt ám, hogyha olyan helyen horgászik az ember ahol reális esély van mondjuk pontyba futni, hogy normális felszereléssel tegye azt.
Mondjuk szvsz egy 10e+ ft-os orsó már a bőven jó kategória. A legalja 2-3e forintos orsókhoz képest legalábbis biztosan. Nyilván jobbegy 40-50-100e forintos orsó, csak nem annyival mint amennyivel egy 10e-s egy 3es-től..
6
Ahhoz hogy kifogd azt a pár keszeget meg 1-2 pontyot bőven jó az 1-2 ezer forintos orsó is. 7-8 ezerért már lehet egész jókat is kapni amik több évig kiszolgálnak, nekem van olyan 12 ezres Abum amit évek óta tengeri horgászatra használok és simán bírja a kiképzést minimális karbantartással. Nem egy Saltiga de elég sok mindenre elég ha tudod használni. Sok embert ismerek aki Shimano Fx-et meg Daiwa Crossfire orsókat használ tengeri horgászatra is. Nyilván nem örök élet ilyen használat mellett de azért sok mindent kibírnak ezek. Édesvízi használatra bőven elég. Kicsit upgradeled a dragot, meg beleraksz egy-két csapágyat, akkor 1500 forintból megvan az amit a 20 ezres kategóriában se nagyon kapsz meg.
#8#
Amit leírtál, az is oda vezet, amit én is írtam, mindenki maga döntse el, hogy a rengeteg lehetőség közül neki melyik felel meg.
A környezetemben lévő horgászokon is szinte mérhető, mennyire különböznek az igények, az egyik alá, a másik fölé nem hajlandó menni egy bizonyos árnak, inkább az a jellemző, hogy egy meghatározott összegért keresik a jobb lehetőséget
Nekem a horgászat szórakozás, nem a húsért horgászom. Pont ezért nem 2-3e forintos orsókkal szerencsétlenkedek, mert ha csak 1 jobb halam megy el egy vacak orsó xar fékje miatt az már elcseszi a napomat és a szórakozásomat.
Sajnos nem engedhetek meg magamnak 30-40-50e forintos orsókat, de szerintem egy 10e forintos orsó már klasszisokkal megbízhatóbb, mint egy 3e-s Lidl és társai. Maximum ha nem lesz olyan tartós, mint egy drágább darab akkor majd 2 szezon után veszek egy újat belőle. Valószínűleg még így is jobban járok...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!