Kezdőoldal » Sport, mozgás » Vizi sportok » Fogtam egy busát, jól emléksze...

Fogtam egy busát, jól emlékszem, ennek ki kell vágni a vörös hús-részét?

Figyelt kérdés
Valahol úgy rémlik, hogy a Busának ki kell vágni a vörös-hús részeit. Még nem pucoltam soha busát, gyorsan bedobtuk a hűtőbe, szombaton lesz megpucolva. Mire kell ennél ügyelni?

#hús #Busa #halpucolás
2020. dec. 12. 01:19
 1/6 anonim ***** válasza:
28%

Nem kötelező, de ajánlott, és általában ki is vágják azt a részt.

Más az íze, mondjuk úgy, hogy nem finom, meg azoknak sem, akik amúgy szeretik a busát (mert sokan alapból nem is szeretik, az édeskés íze miatt)

2020. dec. 12. 02:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:

Köszi! Megtaláltam, vörösesbarna részt kell keresni, hasa alján, két oldalvonala és a hátán. https://www.youtube.com/watch?v=yPCORk-5rAc 8:24-nél van a kép. A busaláz c. könyvből van.

[link]

2020. dec. 12. 10:12
 3/6 anonim ***** válasza:
19%

A sötétebb színű sávok nagyon sok hal húsában megtalálhatóak, többek között a pontyban is, és ugyancsak kellemetlen íze lehet.

A húst ugyan el nem rontja, ha rajta marad, de egyszerűbb azt kivágni, mint a tányéron szelektálni a kész ételt.

Ez egy régi film, a hal megpucolásának szemléltetésére megfelel, bár elég csúnyán dolgozik a szakember :-)


Mekkora volt a busád, és folyó, vagy álló vízből sikerült kifogni?

Az ízlések különbözőek, van, akinek nem ízlik a busa húsa, mások nagyon szeretik.

A busa fejének felhasználásáról is megoszlanak a vélemények, azt nem sokan főzik bele a halászlébe, mert nagyon el tudja vinni annak az ízvilágát. Rád van bízva mit csinálsz vele :-)

2020. dec. 12. 10:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:

Tavi pontykaliber, de kapunk egy egyelőre ismeretlent is lefagyasztva.


Én csak füstölve eszek halat, de úgy akármilyet, a busa egy részéből is az lesz, a többi valószínűleg megy a levesbe.


A szálkáival mi a helyzet? Ne babráljam, vagy nyugodtan irdaljam, vagy kivágható úgy mint a csukának? Vagy csak filézzem le ahogy szoktuk a pontyot, és a húsa külön sütni-füstölni, a gerince-oldala meg a levesbe? Ennek tényleg erősen csontosodott a szálkája?


Kajakra soha semmi érdemi infó nincs soha semmilyen halasműsorban.

2020. dec. 12. 11:08
 5/6 anonim ***** válasza:
22%

A szálka is egy örökzöld vita téma :-)

A hal mérete sem mellékes, nem mindegy, hogy egy 2 kilós, vagy 15 kilós példányról van szó, busából még az utóbbi sem rendkívüli, de ez akkor egy tavi-ponty kaliber, ami gondolom 2-3 kg körüli lehet.

A bordáknál ugye nincs rajta szálka, de sajnos ott a hús sem vastag, nem kell irdalni.

Szálkák a gerinc mellett, és a farokizomban vannak, ami kisebb busánál irdalással jól kezelhető, ha sütésről, főzésről van szó, viszont a füstöléshez nem értek, nem tudom ott hogyan is viselkednek a szálkák, érdemes-e darabolni, vagy jobb egészben hagyni.

Nagy, 10 kiló fölötti busa esetében mondanám, hogy ne irdald, annak már olyan nagy méretű a szálkája, hogy jobb azt egyben hagyni, és lefejteni róla a húst.


Egy különleges recept:

[link]

2020. dec. 12. 11:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
Azt a tepsis füstölőt nagyon ajánlom, de nem igazán füstölő, én inkább halpárolónak nevezném, nekem nagyon bejött. Semmi extra nincs ott a szálkákkal. Be szoktam irdalni és 1 napot úsznak 10%-os sóslében. A pontykaliber filézve és füstölve lesz, az ismeretlent meglátjuk egyáltalán mekkora és hogyan van megpucolva. De ha hűtőláda-kaliber... ajjaj, megint bajba leszek a nagy méret miatt.
2020. dec. 12. 11:41

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!