Fogtam egy busát, jól emlékszem, ennek ki kell vágni a vörös hús-részét?
Nem kötelező, de ajánlott, és általában ki is vágják azt a részt.
Más az íze, mondjuk úgy, hogy nem finom, meg azoknak sem, akik amúgy szeretik a busát (mert sokan alapból nem is szeretik, az édeskés íze miatt)
Köszi! Megtaláltam, vörösesbarna részt kell keresni, hasa alján, két oldalvonala és a hátán. https://www.youtube.com/watch?v=yPCORk-5rAc 8:24-nél van a kép. A busaláz c. könyvből van.
A sötétebb színű sávok nagyon sok hal húsában megtalálhatóak, többek között a pontyban is, és ugyancsak kellemetlen íze lehet.
A húst ugyan el nem rontja, ha rajta marad, de egyszerűbb azt kivágni, mint a tányéron szelektálni a kész ételt.
Ez egy régi film, a hal megpucolásának szemléltetésére megfelel, bár elég csúnyán dolgozik a szakember :-)
Mekkora volt a busád, és folyó, vagy álló vízből sikerült kifogni?
Az ízlések különbözőek, van, akinek nem ízlik a busa húsa, mások nagyon szeretik.
A busa fejének felhasználásáról is megoszlanak a vélemények, azt nem sokan főzik bele a halászlébe, mert nagyon el tudja vinni annak az ízvilágát. Rád van bízva mit csinálsz vele :-)
Tavi pontykaliber, de kapunk egy egyelőre ismeretlent is lefagyasztva.
Én csak füstölve eszek halat, de úgy akármilyet, a busa egy részéből is az lesz, a többi valószínűleg megy a levesbe.
A szálkáival mi a helyzet? Ne babráljam, vagy nyugodtan irdaljam, vagy kivágható úgy mint a csukának? Vagy csak filézzem le ahogy szoktuk a pontyot, és a húsa külön sütni-füstölni, a gerince-oldala meg a levesbe? Ennek tényleg erősen csontosodott a szálkája?
Kajakra soha semmi érdemi infó nincs soha semmilyen halasműsorban.
A szálka is egy örökzöld vita téma :-)
A hal mérete sem mellékes, nem mindegy, hogy egy 2 kilós, vagy 15 kilós példányról van szó, busából még az utóbbi sem rendkívüli, de ez akkor egy tavi-ponty kaliber, ami gondolom 2-3 kg körüli lehet.
A bordáknál ugye nincs rajta szálka, de sajnos ott a hús sem vastag, nem kell irdalni.
Szálkák a gerinc mellett, és a farokizomban vannak, ami kisebb busánál irdalással jól kezelhető, ha sütésről, főzésről van szó, viszont a füstöléshez nem értek, nem tudom ott hogyan is viselkednek a szálkák, érdemes-e darabolni, vagy jobb egészben hagyni.
Nagy, 10 kiló fölötti busa esetében mondanám, hogy ne irdald, annak már olyan nagy méretű a szálkája, hogy jobb azt egyben hagyni, és lefejteni róla a húst.
Egy különleges recept:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!