Hogy lehet egy úszót tökéletesen beállítani (fenékre)?
Egy dolgot már nagyon rég nem értek, csak cikinek éreztem megkérdezni eddig :)
Főleg úszózni szeretek és mostanában egy olyan helyre járunk ahol a fenéken lehet megfogni a halat. Viszont egyszerűen nem értem hogyan kellene kisúlyozni egy úszót ahhoz, hogy a fenéken legyen.
Ugye ha kisúlyozok tökéletesre egy úszót vízközben a megfelelő mennyiségű súllyal úgy, hogy mondjuk csak az antennából 2 centi lógjon ki - akkor ez akkor működik, ha minden ólom "húzza" az úszót. Ha a legalsó (jelző) ólom lefekszik az aljára akkor már az az ólom nem húzza az úszót, tehát az úszón kevesebb súly van, vagyis kijjebb fog állni. Ugyan így nem értem, ha a jelző ólom a fenéken van (tehát nem húzza az úszót, magyarul olyan, mintha "rajta sem lenne) és azt megemeli egy hal akkor mitől emelkedne az úszó?
Keresgéltem egy csomót, de úgy tűnik ez egy annyira triviális dolog, hogy nem igazán magyarázzák sehol - valaki el tudja magyarázni érthetően, hogy miként is kellene egy olyan úszós szereléket összehozni ahol a fenéken pihen a cucc?
Igen, ezt olvastam, de továbbra sem értem. Itt van pl. ez az árbra:
Ebben az esetben azt nem értem, hogyha az a jelző ólom VALÓBAN a fenéken van akkor semmiféle lefelé ható erőt nem fejt ki az úszóra - vagyis tiszán a főólmozás az, ami miatt a piros jelzőig süllyed az antenna. Pont ezért hiába emeli fel a hal a jelzőólmot az aljzatról - semminek nem kéne történnie. Tehát amit itt <--> Z-vel jelöl az nekem nem érthető. Ez az ábra továbbá nekem azért is zavaró, mert 3. képen a főólmozást is feljebb rajzolja, már pedig annak nem kéne megmozdulnia amiatt, hogy megemelkedett a jelzőólom.
Ez az árbra egyedül akkor lenne igaz szerintem, ha az a jelzőólom a valóságban nem volt a fenéken (hanem pl. felette lebegett minimálisan). Akkor viszont nem a "fenéken" van az ólom, hanem kvázi vízközött. Ez esetben viszont úszik a szerelék az áramlástól / széltől.
Folyó vízen, vagy álló vízen horgászol?
Álló vízen egyszerűbb beállítani a szereléket úgy, hogy a horog biztosan a fenéken legyen.
Kell egy fenékmérő ólom, és kitapogatod a helyet.
Nem kell mindjárt centire pontosan, "erintőre", először elég, ha az ólom es a horog közötti hossz a "hiba határ", sőt esetenként nyugodtan le lehet tenni az ólmot a fenékre.
Folyóvízen picit komplikáltabb a helyzet, ott a sodrás erősségét is figyelembe kell venni az úszó méretének megválasztásakor, a könnyű ólmozást a sodrás ereje felnyomja víz közé, ezért folyókon nem is nagyon használnak osztott ólmozást.
A jelzőólom jelzéseit is tanulni kell, elhúzós kapásoknál nem probléma, de emelős kapásoknál csak picit emelkedik az úszó, amit egy avatatlan szemű pecás lehet észre sem vesz, pláne ha még a víz is hullámzik.
Az ismertetőkben bemutatott, centire kisúlyozott szerelékek labor körülmények között egyszerű fizikai bemutatók... a gyakorlatban ritka a tökéletesen sík mederfenék, szinte mindíg van valamilyen áramlás a vízben és a levegőben is.
A szuperfinom úszós szerelékek legfeljebb rakós boton működnek tökéletesen, amikor a bot spicce az úszó fölött van, és a spicc és az úszó között nincs egy méter sem a zsinór hossza.
Folyóvízen úsztatásnál pl a klasszikus ólmozás, hogy egyben van a súly, a "slepp"50-60 centi hosszú, visszatartásra az fellebbenti a csalit, sokszor azzal lehet kapást elérni..
Olyan úszózós pecánál, amikor a zsinórt hagyod szabadon sodródni a vízen, a szuperfinomra hangolt szerelék felejtős, ott valóban el fogja húzni a szerelékedet egy enyhe szellő, vagy az áramló víz, az csak akkor működik, ha folyamatosan kontroll alatt tartod.
Köszönöm utolsó!
"Nem kell mindjárt centire pontosan, "erintőre", először elég, ha az ólom es a horog közötti hossz a "hiba határ","
Jelenleg így csinálok én is (állóvíről van szó) egy kb 10 centis elokevel, mert ha 15 méterre kell horgászni akkor nem tudom mm-re pontosan ugyan oda dobni de egy arasszal odébb már lehet egy pukli vagy gödör van.
Beállítod az úszót vízközt normálisan. A horogra ráteszel egy jó nagy összegyúrt kenyeret. Ugye adj esélyt a halfogásnak ezzel is :)
A nagy kenyér lesz a túlsúly ami le fogja rántani az úszót a fenékre. Ezután feljebb húzgálod az úszót amíg a víz tetején nem úszik. Ekkor a horog épp érinti az alját, a jelződ pedig levegőben lesz ugyanúgy. Nincs ebben semmi extra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!