Horgászatkor a kisebb kárász/dévér hogyan tud nagy feszítő ponty kapást művelni, a 2-3 kilós ponty pedig apró keszeg kapást?
Ezt lehet tovább fokozni, a nagyobb pontyok, amurok kapása sokszor csak alig észre vehető maszatolások.
A nagyobb csapatokban élő keszegeknél kialakul a vehemens táplálkozási szokás, a táplálékot gyorsan meg kell enni, nem adva esélyt, hogy azt valamelyik csapattára ellopja előle.
Ez a szokás az idősebb, nagyobb méretű keszegeknél már átmegy a megfontolt, óvatos táplálkozásba, igaz akkorra már nem is hatalmas csapatokba verődve táplálkoznak.
Itt azért meg kell különböztetni a kapást, és azt, amikor a horog megszúrja a halat, és az megugrik.
A halastavakban, nagy tömegben élő pontyokra ugyanúgy jellemző ez a szokás, mint a keszegekre, kialakul egy ösztön, hogy gyorsan meg kell enni a táplálékot, vagy elfutni vele, nehogy azt egy másik hal ellopja.
Ritkább halsűrűségű vízben ezzel szemben már az óvatosság is tényező lesz, de annak függvényében is, mennyire éhes a hal.
Egy 2-3 kilós pontynak már nem kell félteni a táplálékot a tenyeres keszegektől, a halak is érzékelik a méretbeli különbséget, nagyságrendekkel nagyobb orra elől nem lopják el a táplálékot, tehát az nyugodtabban, komótosabban, átgondoltan táplálkozhat, de ha a közelben táplálkoznak 8-10 kilós példányok, akkor a 2-3 kilós is félti a falatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!