Kezdőoldal » Sport, mozgás » Vizi sportok » Miért megy az orromba a víz...

Miért megy az orromba a víz akkor is ha fújom kifelé a levegőt?

Figyelt kérdés

Amikor a hátamon vagyok a víz alatt, akkor egy pillanat alatt a torkomra szalad a víz az orromon keresztül akkor is, ha folyamatosan fújom a levegőt. A szám csukva van. Próbáltam már hümmögni is mint ha dúdolnék folyamatosan, ugyanez történik. Ha jönnek ki buborékok eleve túlnyomás van az orrban, hogy a fenébe nem szorítja ki a vizet a levegő??? Több fül-orr gégészt kérdeztem már (fizetőset, nem államit), kb olyan szintű válaszokat kaptam hogy a "CT alapján teljesen átlagos orra van, nem tér el másokétól", illetve "akkor fújja erősebben ki a levegőt" ...

Honnan lehetne megtudni, mitől van ez a jelenség, ha orvosoktól nem? (Tudom hogy használhatok orrcsipeszt vagy maszkot, de engem akkor is érdekelne az egésznek a miértje, mert látszólag ez a jelenség a fizika törvényeinek ellent mond)

2020. febr. 23. 22:17
 1/3 anonim ***** válasza:
Nehéz az egyensúlyt megtalálni, hogy a levegő nyomása és a vízé kiegyenlítse egymást, így víz nem megy be, levegő nem jön ki.
2020. febr. 23. 23:38
 2/3 subrette ***** válasza:
Akkor szalad a torkodra a levegő, amikor fújod, vagy amikor elfogy a levegő. Szerintem is, ha folyamatosan, lassan fújod, nem kellene bemennie a víznek.
2020. febr. 24. 10:24
 3/3 A kérdező kommentje:

Első: Tudom, miről beszélsz, de az nekem életemben egyetlen egyszer sikerült, ráadásul pont egy olyan alkalommal, amikor nem is koncentráltam rá. :-S

Második: Akkor is a torkomra megy, amikor folyamatosan fújom. Ha nem akarom, hogy a torkomra menjen, akkor annyira erősen kell fújnom, hogy 3-4 másodperc alatt elpazarlom az összes levegőt. Mint amikor magasról vízbe ugrok.

Ha lezárom a lágy szájpadom, a torkomra ugyan nem megy, de az orr- és összes mellékürege megtelik vízzel, ami aztán utána kb 1 héten keresztül ürül ki folyamatosan a hétköznapokban az orromon keresztül, amikor lehajolok pl cipőfűzőt kötni, meg hasonlók.

2020. febr. 24. 12:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!