Kezdőoldal » Sport, mozgás » Versenyek, olimpiák » Sportból szeretnék megélni de...

Sportból szeretnék megélni de lehet már késő?

Figyelt kérdés
Többféle sport is érdekelne (akrobatika, úszás,..) és rájöttem, hogy én ezt akarom csinálni (olimpiára kijutni/versenyezni). De 16 leszek és nem tudom ennek mennyi értelme van, hisz a nagyobb sportolók ugyebár mind kiskorukban kezdik. Lehetséges lenne úgy is elérni nagyobb sikereket, hogy most kezdem el? Sosem akartam még ennyire semmit, erre jobb lett volna előbb rájönni.

2015. júl. 31. 05:49
1 2
 1/11 anonim válasza:
50%

Lehetsz edző is.

AMúgy meg soha nem késő: https://www.youtube.com/watch?v=tDIauBNkoSY

2015. júl. 31. 06:20
 2/11 anonim válasza:
És ugyan tornát, úszást valóban előbb kéne kezdeni, de hosszútávfutás, küzdősport vonalon simán esélyes vagy még.
2015. júl. 31. 06:23
 3/11 anonim ***** válasza:
92%

16 évesen a sportok többségéből valóban kiöregedtél, ha az olimpiai szint a cél, ha csak nem sportot váltasz (tehát mondjuk jó régen úszol, azzal nem sikerült bekerülni a szűk élvonalba, de elmész műugrani, vagy futóként távot váltasz).

A sportból megélni pedig még neccesebb kérdés. Magyarországon divat emlegetni a jól fizetett, milliomos sportolókat, de ez 1-2 sportágat leszámítva nagyon nincs így (kb a foci, a kézilabda, vizilabda az ahol tényleg megfizetett jól sportolók vannak, az olimpiai bajnok kajak-kenusok már csak 3-400ezer körül keresnek, meg persze ha valakinek összejön valami reklámfilm, vagy hasonló, de ez nem mindenkire igaz). Pont a múltkor kerestem ki, hogy válogatott röplabdázóknál havi 100-150ezres fizetések, sok sportágban a versenyző ha nem finanszírozza a saját megélhetését/versenyzését, akkor felkopik az álla (persze, egy olimpiai érem után ez változhat, de addig...).

Az edzősködés is jó ötlet lenne, csak éppen ott a fóka-eszkimó probléma merül fel. Én is voltam jó pár éve korosztályos válogatott, akkoriban az egyesületben a sporttársak fele hanyagolta a tanulást, de mindenki azt mondta, nem baj, majd elmennek edzőnek. A vége az lett, hogy 18-20 éves korukban kb 30-an belevágtak az edzősködésbe, de összesen nem volt annyi gyerek, ami a felét eltartotta volna (ez a pár tucat edző jelölt egyébként néhány évente újratermelődik, mert jönnek az újak akik ismét edzősködésből akarnak megélni). Pár év alatt a 90%-uk kiesett, kiből éjjeli biztonsági őr lett multinál, kiből bolti eladó, meg műkörmös... A legdurvább, hogy a legtöbbre egy olyan lány vitte, aki sportoló szinten a leggyengébb volt közülünk, de elvégzett egy edzői sulit, utána 4-5 éves gyerekekkel foglalkozott, nagyon jó érzéke volt hozzájuk, szerették a szülők, sok gyereket vittek hozzá, ami sok pénzzel jár, mostanában már különböző korosztályos válogatottakat edz, ha így halad ő egyedül tényleg vinni fogja valamire a sporttal.

Szóval érdemes nagyon megfontolni, sikeres, és jól élő olimpiai bajnokra több száz, akár több ezer olyan ember jut, aki ott áll 18-20-25 évesen, hogy el kellene kezdeni pénzt is keresni, a sporton kívül semmihez nem ért.

2015. júl. 31. 07:05
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

,, küzdősport vonalon simán esélyes vagy még"

Ez nem igaz. Küzdősportokból az olimpiáén a birkózás, judo és a taekwondo van. 16 éves lesz, így birkózásra és judora esélytelen eljárnia. Miért? Ugyanis max 12 éveseket vállalnak kezdőkből. Afölött nem is foglalkoznak kezdőkkel, egyszerűen nem vállalják el. Taekwondo meg nem mindenhol van.

2015. júl. 31. 07:07
 5/11 anonim ***** válasza:

halott ügy. Azért nem vállalják el, mert tudják, hogy nincs értelme. serdülőkor elött a test sokkal jobban idomul a terheléshez. Te erről lekéstél.

Akrobatika a cirkuszban van. Ha tornára gondolsz, oda 6-8 évesen kezdik járatni a gyerekeket, a fent említett okok miatt. Nálunk ez úgy nézett ki, hogy elsőben lejöttek megnézni egy tornaórát, megnézték kik a tehetségesek (a mi osztályunkból 4 volt, én az egyik)vittük haza a levelet, hogy tessék tornára járatni a gyereket.

Heti öt edzés volt, az anyám a rozoga trabantunkkal hozott vitt az edzésekre. két csoportban voltunk vagy ötvenen, 3-4 edző figyelt ránk, egy öreg fazon, meg néhány idősebb tornász.mire felsős lettem, már csak 15-en voltunk, a többi 85 gyerek kihullott. Ekkor kezdtek minket versenyeztetni, akkor jöttem rá, hogy minden nagyobb vidéki városban van egy 10-20 fős csapat a koromban. nem ment rosszul, de az edzők állandóan panaszkodtak rám, hogy lusta vagyok (okkal).

Mire gimis lettem, már napi két edzésem volt, egy reggel, suli elött, egy meg délután. minden reggel fél ötkor keltem, hogy beérjek a hatos edzésre. Az tartott fél nyolcig, nyolctól suli. Persze minden tanár tudta, hogy élsportoló vagyok, minden év végén kaptam egy szar faplakettet a sportteljesítményemért. Év közben meg a tanári kar fele szarrá szivatott, mert nem bírta elviselni, hogy néha kések a suliból edzés miatt, vagy elalszok az órán, a fáradtság miatt. Sértésnek vették, hogy ahelyett, hogy egy elitgimnáziumban tanulok TŐLÜK, én ugrabugrálás miatt kések az óráikról.

16 évesen már csak hatan maradtunk. Az országos bajnokságról mindig lecsúsztam, elkezdtem nőni, 180 centi meg nem túl ideális egy tornásznak, a könyököm sem bírta a terhelést, ennyi volt a sportkarrierem.A kaput az tette be, hogy az OB-n a legerőssebb szeremen, lólengésben megelőzött egy nálam 4 évvel fiatalabb fiucska.Berki Krisztiánnak hívták. Nemsokára azon kaptam magam, hogy az edzéseken már nem is edzek, hanem a kicsiket tanítgatom.

ekkor voltam 16 éves, annyi, mint te most. 10 év edzésmunka, koránkelés, sérülések, fájdalom, lemondás volt mögöttem, mert nem nagyon volt ám idő szórakozni, meg barátkozni a tornászcsapaton kívül. Ekkor kérdezte azt az edzőm, hogy gondolkodtam-e a továbbtanuláson. Mert csak edzőként van jövőm a sportban, tornászként nem. Egyenes utam volt a TF-re, de én mást képzeltem el, abbahagytam a sportot, és a felvételimre készültem.

Hogy miért írtam ezt? Hát azért, hogy megértsd, a 16 éves kor nem az a kor, amikor el kell kezdeni az élsportot, hanem az, amikor abba kell hagyni.

2015. júl. 31. 14:11
 6/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat
2015. aug. 1. 01:51
 7/11 anonim ***** válasza:
5ös: én írtam a 3ast amiben inkább az anyagi oldalról néztem, de sportolóként kísértetiesen hasonló karrierem volt, 4 évesen kezdtem, 16 éves korom után hagytam abba.
2015. aug. 1. 06:46
 8/11 anonim ***** válasza:

Kérdező: Neked pedig azt tanácsolom, hogy azzal együtt, hogy elmondtuk, hogy miért NE csináld, mégis CSINÁLD!

Ha van rá lehetőséged, akkor kezdj el úszni, kezdj el tornára, vagy bármire járni ami érdekel (ha nem is minden városban, de akadnak klubok, amik amatőrökkel is foglalkoznak, csak ilyenkor általában fizetős a dolog).

Egyszerűen 16 évesen már nem az olimpia lebegjen a szemed előtt, ne heti 10-12 edzésre járj hajnali keléssel a suli előtt, hanem próbálj meg arra gondolni, hogy olyat csinálsz amit szeretsz, amit élvezel.

Ha találsz egy sportot, amit élvezel, heti 3-4 edzéssel jó kondíciót kapsz, sportolni élvezet, egészségesebb leszel, jó egészséget csinál, jobban fogsz kinézni sportos testtel. Szóval élvezd az egészet, nekem az élsport után majdnem 10 év kellett, mire el tudtam menni ismét sportolni a mozgás öröméért, úgy, hogy nem érdekel, hogy mennyire vagyok kiugró tehetség (a mostani sportomban semennyire), nem érdekel, hogy az összes ismerős fényévekkel jobban csinálja, csak az, hogy a heti 3-4 edzést élvezem, kikapcsol, szeretem csinálni.

2015. aug. 1. 06:53
 9/11 anonim ***** válasza:

Sokan úgy gondolják, hogy ha valaki korán elkezdi az élsportoló lesz. Eleve ha valaki időben kezdi, akkor is nagyon kicsi az esélye, hogy olimpikon lesz.

Később kezdőknél meg még kisebb szinte nulla az esély.

Viszont ez a legrosszabb ok, elkezdeni egy sportágat. Ha érdekel valami csináld, hozd ki magadból a legtöbbet, fejlődj. Minden más csak plusz. Lehet, hogy bizonyos sportágakban képes leszel majd nagyobb versenyeken is indulni, de ha megmaradsz hobbi szinten az is sok örömet fog nyújtani neked, és hidd el ott is rengeteg kihívásod lesz.

2015. aug. 2. 08:13
 10/11 anonim ***** válasza:

Anyagi oldalról szeretném megközelíteni a dolgot, mert a sikernek ez egy elengedhetetlenül hatalmas része és az eddigi válaszokban nem igazán említették.

16 évesen, ha elkezdesz egy sportágat, akkor annak az esélye, hogy szponzori támogatást kapj abszolút 0.

A sportágat tehát csak akkor van lehetőséged színvonalasan űzni, ha a szüleid kiemelkedő anyagi helyzetben vannak és támogatnak.

Az élsport LEGMINIMÁLISABB (!) költségei:

5 ezer Ft tagdíj

80-100 ezer Ft sportolói étrend

10 ezer Ft sportmasszőr

5 ezer Ft sport pszichológus

5 ezer Ft sportorvos

évi 350 ezer Ft edzőtábor

5 ezer Ft öltözködés

5 ezer Ft egyéb utazások

5-10 Ft forint egyéb kiadások

Összesen: havi 162 ezer forint

A fenti kiadásokkal kell edzened LEGALÁBB 5-6 évig, s ezt követően lesz esélyed szponzort találni.

Erről nem illik beszélni, de mégis megteszem: Egy XXI. századi éves doppingprogram költségei 100 ezer DOLLÁRtól

kezdődnek, amely 27 millió Ft -nak felel meg.

Röviden összefoglalva: A szponzori támogatás kötelező, mert nélküle nem lehet kifizetni ezeket a költségeket.

A szponzori támogatás lehetőségéhez való eljutásig viszont a komoly szülői támogatás a kötelező.

2015. aug. 5. 00:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!