A befutóérem aláássa egy adott sportág vagy verseny, vagy maga a versenyzés megbecsülését, vagy inkább sokakat a tömegsportra ösztönöz?
Szerintem jó dolog a befutóérem. Biztos, hogy nagy ösztönző ereje van. Nyilván egy csomóan indulnak azért, hogy aztán mutogassák az ismerősöknek, de nem is baj, ha kicsit büszkélkedik az ember ilyenkor. Nem akkora hőstett lefutni egy adott távot, mint az éremmel a nyakában érzi az ember, de azzal úgyis mindenki tisztában van, hogy össze sem mérheti a teljesítményét a profikkal.
Viszont emléknek tökéletes. Lehetne egy póló is az, csak azt ha hordjuk, előbb-utóbb tönkre megy. Vagy egyszerűen túl sok helyet foglal, ha régóta jár versenyekre az ember. Az érmeket éveken keresztül lehet gyűjteni a falon vagy dobozban, kis helyen elfér és tartós. (A rajtszám is jó lenne, csak az is sérülékeny.)
A legjobbak mindig másféle érmet kapnak, ha jól tudom, így szerintem meg vannak különböztetve a tömegtől.
Ezek a "világrengető" problémák általában azoknál jelentkeznek, akik valamilyen versenyen rajthoz álltak de nem érték el a célt.
Ahogy a mondás tartja " savanyú a szőlő". :)
Különben, az egész csak tájékozódás kérdése. Minden versenykiírás tartalmazza a nevezés/rajthoz állás feltételei és körülményeit.
Ha pl. engedélyezett a profik jelenléte, akkor bizony be kell vállalni, hogy nagyon nagy különbségek is lehetnek az eredmények terén. Van aki ezt vereségként éli meg, valaki pedig egy életen át büszke arra hogy XY világsztárral "versenyzett". A díjazás szintén relatív dolog. Voltam olyan szlalomversenyen ahol a győztes akkora csili-vili serleget kapott, hogy 3 üveg pezsgővel nem volt tele, de láttam Forma 1 díjkiosztót, ahol egy 30cm átmérőjű tálcát kapott a győztes.
Szerintem egy verseny minden indulójának, illik valami emlékbigyót adni.
Amúgy pedig: nem kötelező rajthoz állni.
Kétszer kaptam ilyet életemben. Mindenki tisztában volt vele, hogy a közelébe sem kerültünk a dobogónak (néhány ismerősöm, aki már állt dobogón, szépen megköszönte, de udvariasan vissza is utasította a "befutóérmet"). Népszerűsítő sportrendezvényen szerintem a rendezők részéről egy kedves gesztus, a nekem (illetve a résztvevőknek) pedig szép emlék.
(Zárójelben hozzátenném, hogy egy komolyabb távot, pl. maratont lefutni - vagy akár csak végigsétálni - szerintem akkor is tiszteletreméltó sportteljesítmény, ha az utolsó helyen végez az illető.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!