Milyen egy versenyhétvége a Hungaroringen?
Hát mondanám, hogy a hang, de az ugye 2014 óta... Szóval a régi szívó motorok esznéletlenek voltak, hogy a pálya leghátsó szegletében ültél, akkor is hallottad, mikor az első csapat beröffentette a motort.
Ez sajnos nincsen már. Előtte ez volt a legnagyobb plusz, amit a helyszíni megtekintés jelentett.
A helyszínen amúgy megy ugyanúgy az élő közvetítés, végig vannak hangosbemondók, és szól belőle a Wéber. Nem maradsz le semmiről. Ebből a szempontból amúgy is a Hungaroring a legjobb pálya, hogy egy völgykatlanba építették be, és jelentős részét belátod a pályának bárhonnan ülve.
Csütörtök-péntek nem tudom most hogyan zajlik, azon nagyon régen voltam. Akkor még volt ilyen boxutca látogatás, szerencsések beülhettek egy F1 autóba, meg lehetett fogdosni, testközelben lenni autókkal (nyilván már akkor is csak kiállítási darabok voltak, nem versenyautók). Az aszfaltot is megtapogattam.
Csütörtök nem létezik már asszem. De neem, nem merek mondani erről semmit.
Időmérő az semmi extra, de a betétfutamok jó dolgok. F2 szokott lenni, meg Porsche kupa. Nem tudom idén mi lesz. Szombaton érdemes lehet kimenni már azért.
Szóval én csak vasárnap megyek ki.
A legjobb az tényleg a testközelség. Jobban átérzed az autókat, a méretüket, a súlyukat, mindent. Ha célegyenesbe mész, akkor brutáljó nézni a boxmunkát is.
Hangulat engem annyira nem izgat, de nyilván hazai versenyző híján mindenki másnak szurkol. Szerintem kb még most is a vettel és raikkonen szurkolók vannak a legtöbben nálunk 😅 hollandokból biztos sok lesz. Szóval úgy nagyon eklektikus.
De nyilván az durván jó, mikor egyszerre őrjöng mindenki egy előzés vagy baleset vagy akármi miatt. Szóval van egy meccshangulat-szerűség is azért.
A kaja betegesen drága, mindig sajátot viszek. A wc undi, de elviselhető. A helyszínen lehet venni mindenféle ajándéktárgyat, rengeteg az árus. Aláíratni én sosem voltam, de elvileg azt is lehet, gondolom pénteken (?).
Ami a leginkább nem jön át TV-n még, talán az az, hogy míg a tv-ben pl 5 mp különbség az olyan, hogy már nincsenek egy képernyőn, láthatatlan távolságban vannak egymástól. A valóságban pedig semmiség. Nüansznyi. Az egyik elhüzott előtted, és már nézheted a következőt. Eléggé máshogyan látod a taktikát is emiatt, mikor körről körre elhúznak előtted az autók, és tapasztalod, hogy nőtt vagy csökkent a távolság.
Ami így hanghatásilag felerősödött, nyilván a nagyobb felület miatt és a halk motorok miatt az a gumicsikorgás. Azt is elég durván lehet hallani élőben... főleg ha valamelyik visszafordítónál ülsz. Rendesen elnyírja a gumit. És ennek a hagját is hallod. Nameg a rázókövek.
Hmm, nem is tudom mit említsek még... szerintem megéri. Egyszer mindenképp.
1.
Feltettem már pár kérdést a Gyakorira, de ilyen átfogó, részletes és releváns választ nem hiszem, hogy valaha kaptam.
Nagy köszi!
Nagyjából egyetértek egyébként az #1-es által írtakkal, kivéve a hanghatást. Ez 2014 előtt olyan volt, mint egy diszkóban a hangfalak előtt: a haverjaiddal csak úgy tudtatok beszélni, ha egymás fülébe ordibáltatok, ha pedig egy kicsit is érzékenyebb volt a füled, csakis füldugóval lehetett létezni. Nekem ez nem hiányzik. A mostaniak viszont annyira halkak, hogy fel sem tűnik, hogy csúcskategóriás verseny van. Szóval ilyen szempontból én inkább úgy mondanám, hogy sikerült átesni a ló másik oldalára.
Egyszer érdemes kilátogatni, mert mindent nagyon másképp látsz, mint a TV-ben. Magának a futamnak az akcióit többnyire rosszabbul, leszámítva pl. az elfékezéset vagy a csattanásokat (amik élőben brutál nagyot szólnak). A verseny hangulatát, pályát, az atmoszférát, a szurkolói érzést viszont sokkal jobban átérzed - olyan, mintha egy lennél azok közül, akiket amúgy csak látsz a TV-ben és irigyled, hogy ők ott vannak a helyszínen.
Amikor többedjére mész, már nincs akkora varázsa. Egy izgalmas futam ekkor is nagy élmény, ha viszont unalmas a vasárnap, akkor azzal az érzéssel távozol, hogy a domboldalban sörözgetni olcsóbb és árnyékosabb helyen is lehetett volna.
Én úgy kezdtem, hogy az összes ingyenes programra elmentem a Hungaroringen. Meg az olcsóbbakra is. Ezeken van lehetőség gyakorlatilag bárhova elbóklászni a pálya mellett, felülhetsz mindegyik tribünre, sőt a paddockba is be lehet menni, meg a kommentátor állások is nyitva vannak.
Így pontosan felmértem magamban a helyet és kitaláltam honnan lenne érdemes nézni a futamokat. Persze van videó, meg kép a neten rengeteg, de jó ha az ember sajátszemével látja.
ÉN a Gold 1-et választottam pont a pódiummal szemben. Innen gyakorlatilag minden fontos dolog látható.
Szerencsére voltam még 2012-ben is F1 futanom... na azt nem adja át semmiféle tv amikor az egész mezőny üvöltő motorokkal kilő a rajtkor. Most hogy 11 évvel később írok róla is feláll a szőr a hátamon. A 3. kör után be kellett dugnom a fülem, mert már elviselhetetlen volt a motorok hangja. Nem adja vissza egy tv sem amikor a tüdődben, beleidben érzed a rezgést. Az új motoroknál már korántsincs ekkora hanghatás, de azért 20 autó nyélgázon, testközelből így is nagyon jó élmény. A többi hang is nagyon érdekes. A rázókövön átcsörtető autók gumija nagyon állat hangot ad. A gumik csikorgása, nyikkanása szintén sokkal jobban hallatszik ott mint a tv-ben.
A tömeg rajongása szurkolása, felhördülései, nagyon élvezetesek. Főleg ha bekeveredsz valami komoly csapat közé. Ültem már Alonsó fanok között. Hát azok olyan csinnadrattát csináltak, hogy azt tv-n nem lehet visszaadni sehogyan. :D
Nem adja vissza a tv a sebességet sem. Iszonyatosan gyorsak! A tv-ben a zoomolt képek miatt sokkal-sokkal lassabbnak látod őket. Hihetetlen sebességgel húznak el az ember előtt. A rajt az kb 1 másodperc. Jönnek a piros lámpák, felbőgnek a motorok, pislogsz egyet és már ott sincs a mezőny, csak a boxépület mögül hallod ahogy gyorsítanak ki a 3-as kanyarból.
A tv-ben csak a futam előtti pár percet látod. De sokminden történés, mozgás van előtte is. Ahogy felállnak a rajtrácsra, mennek még 1-2 kört. Felsorakoznak a szerelők, viszik a cókmókjukat, megy a nyüzsi. Ezeket tök jó látni. Van aki csinálja a showt, szórakoztatja a közönséget. Ezeket sosem mutogatják, mert jóval a rajtprocedúra előtt történnek amikor még nem annyira kötött az időbeosztás.
Ja és az illatok! Az égett gumi, és az üzemanyag illatát nincs közvetítés ami át tudja adni! Manapság már megszoktuk, hogy az autóknak nincsen szaga. Aki olyan idős mint én, még emlékezhet arra amikor a trabikkal, zsigákkal közlekedtünk, hogy milyen szaguk volt. De a versenypályán azért újra lehet érezni azért benzinszagot!
Mindenképpen menj el egyszer a Hungaroringre! Bánni fogod ha kihagyod! Lehet hogy csalódni fogsz és nem lesz akkora durranás mint amit várnál. De még csalódás esetén is teljesen máshogy fogod nézni utána a tv-ben a futamot! mert láttad, hallottad, érezted közelről!
Ne menj el egy teljes hétvégére először, akkor olcsóbban meg lehet úszni. Vegyél csak egy pénteki jegyet. Sétálj végig a pálya mellett a célegyenes végétől a pálya túlsó feléig. Hallgasd, szagold, élvezd!
Repülőnap ugyanez... Szépek a közeli felvételek. De amikor a fejed felett tolja rá a MiG-29-esen az utánégetőt azt soha a büdös életben nem fogod elfelejteni. :D
#3, #4
Nagyon szépen köszi az infókat és a kedvcsinálót!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!