Kezdőoldal » Sport, mozgás » Versenyek, olimpiák » Egyeseknek miért sport, ha...

Egyeseknek miért sport, ha valaki kimegy a hátsó kertbe focizni, hobbi szinten, de az nem, ha valaki órákon át koncentrál, hogy legyőzze az ellenfél és versenyszerűen sakkozik?

Figyelt kérdés

2021. szept. 21. 15:43
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
67%
#10 Ez egyáltalán nem igaz. A pingpong elengedhetetlen része a mozgás. Sakkozni fejben is tudsz, pingpongozni nem.
2021. szept. 21. 17:07
 12/23 A kérdező kommentje:
Sakkozni sem. Még fogyni is lehet tőle. Több világbajnok sakkozó fizikai sportot is űz, mert még azt is szinte pihenésnek éli meg.
2021. szept. 21. 18:23
 13/23 A kérdező kommentje:
Csak a műveletlenek szerint nem sport.
2021. szept. 21. 18:25
 14/23 anonim ***** válasza:
75%
13 ha te ezt így eldöntötted, mi a fenének írtál ki kérdést?
2021. szept. 21. 18:33
 15/23 anonim ***** válasza:
83%

Nem izmosodsz tőle, nem nő az állóképességed, nem éri el a pulzusod (jó esetben) egy fizikai megterhelés szintjét stb. vagyis nem említhető egy lapon futással, biciklizéssel, kondizással, sem semmilyen mozgással. Az hogy te innentől kezdve sportnak, társasjátéknak, szellemi kihívásnak, vagy akár fogyókúrának hívod az csakis rajtad áll, senki másnak nem lesz igaza, aki mást mondd neked, és neked sem lesz igazad bárkinek ellent mondasz, aki máshogy hívja, nincs rá kőbe vésett definíció, ez van.

Azt viszont hozzáfűzném, hogy műveletlennek hívni azt, aki nem ért veled egyet egy ilyen szubjektív dologban elég gyerekes dolog :/

2021. szept. 21. 18:58
 16/23 A kérdező kommentje:
Rögzítve van, hogy sport.
2021. szept. 22. 01:58
 17/23 anonim ***** válasza:
27%

15 miylen szubjektiV dolog? mindehol sportnak veszik a sakkot.

"nem nő az állóképességed, nem éri el a pulzusod (jó esetben) egy fizikai megterhelés szintjét" akkor se se sakkoztál még komolyan.. mert ha igen tudnád hogy elég komolyan kell kncentrálni , és a pulzusszám is felmehet.

2021. szept. 22. 09:51
 18/23 anonim ***** válasza:
64%
17 szóval ha megkérdezi az orvos, a tanár, a haver, stb. bárki, hogy mit sportolsz, te azt mondod, sakkozol? van egy olyan sejtésem, hogy nem próbáltad ki, hányan fognak körberöhögni.
2021. szept. 22. 11:16
 19/23 anonim ***** válasza:
86%

#16 Értem én, hogy sportnak hívják, azt mondom, hogy magának a "sport" szónak nincs egy szigorú definíciója, innen ered ez a "mi a sakk" kérdés. Ha az általad említett "versenyzést, szórakozás, képességeket javító dolog" definíciót vesszük, akkor bizony körülbelül minden emberi tevékenységet sportnak hívhatunk a művészetektől kezdve, a videójátékokon át egészen a kábítószer fogyasztásig, hiszen az is szórakozás, abszolút űzhető versenyszerűen (ki bír többet), és végtére is képességet is javíthat, pl cigitekerés által a kézügyességet.

Beláthatod, hogy ezért ez a meghatározás nem állja meg a helyét, hiszen bármire ráhúzhatjuk, és éppen ezért mindenki maga húzza meg a határt, hogy mit tekint sportnak, és mit nem. Sokaknál ez a határ egyenlő a testmozgással járó tevékenységeknél, feltételezem nálad pedig beleférnek a sakkhoz hasonló tevékenységek is, pl Go, Majong stb. de a primitív társasok pl Uno, Kő-papír-olló, Ki nevet a végén már nem. Itt inkább az a kérdés, hogy miért érdekel téged, hogy ki hogy hívja, mi változna, ha mindenki sportnak hívná?

#17 Ha nem lenne szubjektív, nem lenne itt ez a kérdés. Ezenkívül direkt igyekeztem úgy fogalmazni, hogy ezt a fölösleges kötözködést elkerüljük, de látom még szájbarágósabban kell leírnom. Nem azt írtam, hogy nem megy fel a pulzusod, természetesen bármilyen kompetitív tevékenység során megemelkedik az izgalomtól, direkt leírtam, hogy nem éri el egy fizikai megterhelés szintjét, és mielőtt ebbe is belekötnél, nem, nem azt értem ez alatt, hogy kimész a konyhába, vagy leveszel egy könyvet a polcról, hanem komoly megterhelést, pl versenyszerű futás pulzusszámát. Ha pedig a te pulzusod felmegy 170, 180-ra sakkozás közben akkor sürgősen látogass meg egy kardiológust.

2021. szept. 22. 11:19
 20/23 anonim ***** válasza:
21%
A Sakk sportnak számit hiába erőlködsz.
2021. szept. 22. 11:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!