Egy ilyen régi munkás mennyire lehet erős?
A családomból tudok hozni egy példát. Nagypapám tavaly hunyt el 93 évesen. Az utolsó fél évét leszámítva fát hasított, ellátta a háziállatokat, kitakarította a tanya melletti erdőt, krumplisládákat, kukoricásládákat hordott (40 centi mély, saját gyártású faládákban!), stb. Ő mindig is tanyán élt, mindent megcsinált maga, amit emberi erővel meg lehetett. És ami a legfontosabb, sokkal nagyobb volt a kitartása a mai fiatalokhoz képest.
Sokan mesélték, hogy 50 évesen is elment a táposhoz, ahol daráltatta a kukoricát. Mondták neki, hogy mindjárt segítenek kivinni a zsákokat, csak várjon egy kicsit. Ő meg egymaga felvette a vállára a zsákot és kivitti a lovaskocsira. Tipp, hány kilós volt egy ilyen zsák? Egy mázsa... Ehhez volt úgy 170 centi magas, átlagos testalkatú.
Párszor szórakoztunk azzal, hogy ki tudja kinyomni a 10 kilós mázsasúlt a kisujjára akasztva. Ha tudjátok miről van szó, akkor próbáljátok ki. Annyit elárulok, hogy nem olyan a fogása,mint egy kettlebellnek. Erre se sokan lennének képesek manapság.
De dolgoztam már én is sok fiatallal, akik gyúrni járnak, meg kinézetre jó az alkatuk. Hát, borzalmas véleménnyel vagyok róluk. 20 kilós gumilapokat (1*1 m) vittünk párban, de 3-4 forduló után már lihegtek és meg kellett állni pihenni. Végül meguntam és vittem egyedül. Sokan egy tele talicska betonnal sem bírtak el. Vagy egy vödör ragasztóval. Egy-egy körre még csak-csak, de olyat keveset ismerek, aki legalább 8 órán át egy szó panaszkodás nélkül tudna dolgozni. Egyszerűen hiába bírnak el kondiban egy bizonyos mozdulatsorra valamekkora súlyt, összességében nincs erejük, de legfőképp nincs kitartásuk. Semmihez.
Szóval szerintem, azok alapján amit láttam, a 'régiek' sokkal erősebbek voltak. Fizikailag és fejben is.
31F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!