A mesterséges édesítőszerek, a cukor vagy a méz a legkevésbé káros?
Én mesterséges édesítőszert biztosan nem használnék.
Inkább az a "taktikám" hogy maradok a sima cukornál (amit már legalább ismerünk) de nyilván próbálom csökkenteni a használatát. A méz meg nem sok mindenben helyettesíti a cukrot. Pl. sütésnél nem lehet minden sütiben kiváltani vele. Úgyhogy sütni mindig normál cukorral sütök. Viszont nem gyakran sütizünk, úgyhogy annyi nem árt.
A méznek vannak előnyei, de elég tömény cukor, annak az összes hátrányával.
Az édesítőszerek sem egyformák. Én a steviát az íze miatt rühellem, inkább a semmi, eritritet és xilitet használok, azt jónak tartom. De nem óriási mennyiségben, ahogy az emberek a cukrot eszik...
Igazából akármeddig meg lehet lenni mindenféle édesítő nélkül, lehet enni normális, sós vagy savanyú ételeket, de én is elég édesszájú vagyok, így azért napi 1 dkg eritrit/xilit képes elfogyni, ha nem is mindennap. Igyekszem leépíteni, de annyira nem pörgök rá, kétlem, hogy megbetegítene ennyi s ilyen édesítő. A xilit is természetes, csak a kinyerése ipari, ez persze a répacukorra is igaz. De a xilit egészségesebb, jót tesz a fogaknak, nem dobja meg nagyon a vércukrot...etc.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!