Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Miiért van szüksége egy hobbi...

Miiért van szüksége egy hobbi sportolónak, kondizónak különböző kiegészítőkre, fehérjékre?

Figyelt kérdés

Kb. 5 éve kondizok (megszakításokkal), folyamatosan figyelemmel követem a szakmai újdonságokat, a fejlődés alapvető létfontosságú számomra. Nem csak testileg, hanem lelkileg, és értelmileg is.

Amikor elkezdtem, kb. 2009-ben, jóval kevesebb kiegészítő volt jelen a piacon. Ennek ellenére az összes kondizós ismerős azonnal vette a fehérjét, a kreatint, meg a szar naposimot, és nem értettem, miért.

A sportban én alapvetően örömöt lelek, feszültséget oldok, az már csak másodlagos, pozitív hatás, hogy izmosodom is.

Én maximum a fehérjéig jutottam, tovább nem is akartam menni, mert láttam értelmét, sőt most már a fehérjének sem. Mivel alapvetően a testépítős oldalakról tájékozódtam, akik természetesen forgalmaznak mindenféle tápkieget, ezért rám is hatással volt a marketing. Minden cikk úgy íródik, hogy vagy egy gyártó szponzorálja, vagy szimplán csak arra ösztönöz, hogy "nekedaztánbrutálsokfehérjekell", ezért egyél sokat - és persze enni nem tud sokat az ember, ezért rájön, hogy egyszerűbb meginni a port.

Sok teremben megfordultam, és kevés hivatásos testépítőt láttam. Aki tényleg abból él, azt megértem, hogy a fizetése 80%-át kiegészítőkre költi, de aki csak hobbiból csinálja, az miért? A profiknál nyilván 1%-is marha sokat számít.

Miért kell nekem edzés után azonnal felszívódó fehérje? Miért kell nekem edzés előtt energiát növelő, kiegészítő, amelyben még fehérje is van, hogy az edzés során is szívódjon fel valamennyi? Miért kell aminosavakra bontott tablettákat szedni? És még folytathatnám a sort, mert egyre újabb és újabb táplálékkiegészítő fajták jelennek meg, amelyeknek nem sok értelmük van, a gyártónak, forgalmazónak azonban nagyon jól megéri. Szintén röhejesnek tartom, hogy akik a testépítéssel kapcsolatos cikkeket írják, szimpla hétköznapi emberek, akik annyi áltudományos hülyeséget hordanak össze, hogy néha már falnak megyek. A cikkek stílusa is vicces, tudományos stílusban akarnak írni, de valójában nem tudnak, a sok "sportoló" meg azonnal issza a tudománytalan semmit, és azonnal rendel a legújabb ebihalproteinből, mert abból bizony naponta 4 adagot kell meginni, különben semmit nem érsz el. És tényleg, a cikkeknek ez az üzenete...

Nálam 1 év alatt fogyott el egy 900g-os fehérjeport. Néha iszok belőle, ha edzés után nem vagyok éhes. És ez nem jelenti azt, hogy nahh nem edzek keményen. Nem teljesen értem, hogy miért lesz nekem attól jobb, hogy a csilivilidobozban kapható, XtraFast, power proteint iszok ahelyett, hogy ennék egy tojásrántottát, csirkét, más húst. Azzal, hogy 30-50 perccel később szívódik fel, nem fog az addig felépített izomzatom 15%- a lebomlani.

Biztosan van jelentősége ezeknek a hobbitestépítőknél is, de szerintem annyira elhanyagolható, hogy észre sem lehet venni. Legfeljebb a kitűzött test, izommennyiség nem 1 év alatt jön fel, hanem 1,2 év alatt. Nem is tudom, mi múlik egy 2 hónap alatt mikor, egy ember átlagosan 60-70 évet él, 2 hónap ilyen távlatban semmit nem számít.

Én magam ugyanúgy fejlődöm, mint eddig, ráadásul sokkal több pénzem marad.

Kíváncsi vagyok, hogy kinek mi a véleménye erről. Én több tudatosságot várnék el az emberektől...

2014. máj. 24. 20:30
 1/4 anonim ***** válasza:
79%
kicsit túlreagálod ezt. Nem kell tápkieg, max vitamin szerintem. Ha be tudod vinni szilárd kajából a napi tápanyag-mennyiséget, akkor nem kell plusz fehérje és ch sem. Csak ugye kényelmesebb meginni edzés után egy shaket, mint elrágni 200g csirkét rizzsel. De nem muszáj tápkieg még egyszer írom. Csak aki ezt űzi akár hobbiból is az szeret erre költeni. Mi ezzel a gond? A horgász is vesz egy 20. orsót vagy csalit, egy focista meg megveszi a 5. cipőjét, stb. Szeretünk költeni a hobbinkra. De ez téged ne zavarjon, nem kötelező ez.
2014. máj. 24. 20:36
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Ezt már sokszor áttárgyaltuk az utóbbi hónapokban. Csak kielemem a főbb pontokat:

- Marketing:Ez nem a Tudatos Fényangyalharcos Brigád oldala, itt nem az a beugró, hogy szidni kell a mocskoskapitalista marketinges tápkiegipart, mert az csak átver meg minden. Van pár másik iparág, ami jobban megérdemelné ezt, de azok valahogy elfelejtődnek, és a tápkieg lesz a bűnbak.

- Marketing 2: na nehogy már baj legyen, hogy a gyártó el akarja adni a termékét. Minden gyártó el akarja adni.

- Eredő ész. Aki értelmes, nem nyeli be csípőből a marketingszövegeket. Aki meg nem értelmes, az más kérdések eldöntésekor sem az. A tápkieg megint csak egy kis hal.

- Használat. Az egész amúgy nem is úgy működik, ahogy leírod, hogy "napi 4 adag kell merkülönben". Csak a nagyon hülyék hiszik azt, hogy a fehérjepor valami különleges varázsszer.

- Étrend. Tulajdonképpen még a gyártók (azaz inkább a cikkíró magazinok, gondolok itt a biotökös meg a shopbuilderes cikkekre) sem mondják, hogy _márpedig_ muszáj pl. a fehérjepor, mindenhova odaírják, hogy a legelső az étrend. 'Normál' kaját pedig nem árulnak.

- Változatosság. Édes fehérje nem nagyon van az étrendünkben, a fehérjepor egy teljesen úgy gasztronómiai vonalat nyit meg. És hát ugye a 'változatos étkezés' az, ami a laikusok egyik kedvenc varázsigéje.

- Kényelem. Nekem speciel nagyon jól jön, hogy itt van a szobámban a zabliszt meg a fehérjepor, és bármikor tudok csinálni minőségi tápanyagos kaját, ha kell. Nekem így jó, a többiek élete meg nem rám tartozik.

- Hobbi. Sok embernek van valami hobbija, amire irreálisan sokat költ annak szemszögéből, aki nem űzi a hobbit. Ha megteheti, hadd költsön, érezze jól magát! A gond szerintem inkább azokkal van, akiknek nincs hobbijuk, nem csinálnak semmit az életben a kötelező mókuskereken kívül. Legtöbbször az ilyenek szólják le a hobbistákat (és nem azt mondom, hogy költeni kötelező lenne).

- Fizetés. Dehogy költik a fizu 80%-át erre, de még az 50 is ritka. Na meg eleve csak az költ sokat, akinek van miből. Ha meg többet költ erre, mint kéne, az megint nem a tápkiegek hibája, lásd Eredő ész-pont.

- Koksz. A naposimot ne sorold ide, totál más kategória.

Asszem ennyi elsőre.

2014. máj. 24. 20:49
 3/4 anonim ***** válasza:

", ráadásul sokkal több pénzem marad."

na pont ezzel nem értek egyet... 97000ft a havi keresetem, ha nem tudnék szénhidrátból is és fehérjéből is bizonyos mennyiséget bevinni táplálékkiegészítőből havonta, akkor egyszerűen nem tudnék annyi kaját venni ami elegendő...

2014. máj. 24. 21:41
 4/4 anonim ***** válasza:
én meg paleóhoz hasonló étrendet tartok, ha nem engedném, meg magamnak a kedvenc proteinemet, soha semmi édeset nem éreznék... + ha éjszaka felébredek, és rám tör az éhség, akkor is nyugodtan ihatok egy adagot...
2014. máj. 24. 22:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!