Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Tejtermékek mehetnek, vagy nem?

Tejtermékek mehetnek, vagy nem?

Figyelt kérdés

Oké, azt értem, hogy a tej többet árt a szervezetnek, mint amennyit használna, meg hogy a pasztörizálástól "halottak" lesznek benne az anyagok, meg nem is tudjuk megemészteni, maximum másfél éves korunkig, stb...

Az érdekelne, hogy ebből kiindulva a tejtermékeket is kerülni kell? Végül is ugyanabból az anyagból van a túró, sajtok, tejföl... (Pl. olyan mendemondát is hallottam, hogy a sajt csak elrohad az ember beleiben, meg hasonlók...)

Határozott véleményekre lennék kíváncsi, lehetőleg érvekkel! :)

Köszi!

2013. szept. 22. 21:35
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

lehet h a többség itt azt írja h nem kell meg káros, bár azt kétlem.

40 párévesen is megiszok napi 1-2 litert, ráadásul nem magában, hanem kakaóval, és mégis edzek, semmi bajom, az ízét is szeretem, és lehet számolgatni, h a húshoz képest mennyi fehérje van benne, nem is ezért fogyasztom.

mert finom és számomra nagyon egészséges.

2013. szept. 22. 21:45
 2/12 anonim ***** válasza:

A tej NEM árt a szervezetnek, hanem nagyon is hasznos. Sok benne a Kalcium és a D-vitamin is.

Elődeink sokkal több tejet ittak, mint a mai emberek, és mégis sokkal egészségesebbek voltak, mint a mostani fiatalok.

Kérdezz meg egészséges öregeket, hogy mennyi tejet ittak és isznak még ma is.

Az pedig nagy marhaság, hogy a gyomrunk nem tudja megemészteni. Valami "okos" kitalálta, hogy így tegyen hírnévre szert.

78 éves vagyok, már 6 hetes korom óta iszom tejet, naponta legalább 1 litert. Tökéletesen egészséges vagyok, semmilyen gyógyszert nem szedek, és orvosnál sem voltam azóta, hogy megszültem a gyerekeimet.

A gyerekeim is tejen nőttek fel, sőt az unokáim is. Senkinek nincs semmilyen betegsége a családunkban sem.

Anyukám 85 évesen halt meg, csak annyi baja volt, hogy a vérnyomása volt alacsony. Agyvérzést kapott, és egy hét alatt meghalt. A haláláig varrónőként dolgozott. Pedig ő is sok tejet ivott.

2013. szept. 22. 22:03
 3/12 anonim ***** válasza:
Én eszem túrót és sajtot is. Nagyon jól emésztem és jól jön a kazein este, ellátja az izmokat tápanyaggal.
2013. szept. 22. 22:08
 4/12 anonim ***** válasza:
Jaj, de aranyosnak tetszik lenni! :-)
2013. szept. 22. 22:10
 5/12 anonim ***** válasza:
Már nem te Monti, mielőtt félreértenéd, hanem a néni! :-)
2013. szept. 22. 22:12
 6/12 anonim ***** válasza:
Ja, nincs is laktozerzekenyseg, sot, laktaz enzim se, az egesz csak a gonosz unatkozo tudosok muve :D
2013. szept. 22. 22:13
 7/12 anonim ***** válasza:
Télleg? És amikor pl. a babákra mondják, hogy azok, hogy nem bírják a tápszert, vagy a tejet? Arra is ilyesmit mondanak, vagy az valami allergia?
2013. szept. 22. 22:18
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Elég megosztó ez a téma, még számomra is.

Kezdjük azzal, hogy csupán egyetlen faktor alapján összehasonlítani a korábbi generációkat (hogy ittak-e tejet avagy sem) az egészségesség szempontjából, nem ad valami hiteles összehasonlítást.

Sportolói szemmel nem szokták szeretni a tejet, mert arányaiban sok benne a cukor, és a zsír, persze élvezeti cikként néha mehet, de elsődleges tápanyagforrásnak nehezen tekinthető (a bolti tej pedig, egyre kevesebb százalékokkal már nem is nevezhető lassan tejnek).

A sovány tejtermékeket viszont sokan használják, a tejsavó protein és a kazein is a tejből való, gondolom, nem kell őket bemutatni.

A vitához hozzászólván, miszerint a tejet nem tudjuk megemészteni, és nem kéne felnőttkorban inni, annyit tennék hozzá: van igazságalapja.

Az emlősök felnőttkorukra elvesztik a tej emésztésének képességét. Az, hogy az emberek közül sokan meg tudjuk emészteni, egy mutációnak a következménye. Igen, jól hallottad, az a normális, aki tejérzékeny. Neki van rendes genotípusa, mindenki, aki megemészti a tejet, mutálódott ősök leszármazottai, akiknek így többlettulajdonságuk ezen képesség felnőttkorban való megmaradása. Az, hogy ez egyes helyeken többségben van, történelmi okokra vezethető vissza: ahol elkezdték fogyasztani a háziállatok tejét, ott a mutáns típus járt jobban, ő így jobban fennmaradt, jobban elterjedt.

Viszont sok régióban még mindig tartja magát az általános, mutáns genotípusok jóval kisebb aránya, min pl. Ázsia (a thaiok 93% tejérzékeny).

Ennyit tudok mondani, de ha jönne még valaki, mondjuk egy paleos (ha jól tudom, ők nem kedvelik) vagy TH, akkor kiegészíthetné.

2013. szept. 22. 22:19
 9/12 *Glissade* ***** válasza:

Persze, csak épp nem tartok tehenet a kertben:)

Amit ma tej néven árúlnak a multik az még hírből sem hallott tehénről, az valami vizzel higított fehérre színezett tej készítmény.

Tehát remélem, hogy akik dicsérik a tejet, azok maguk fejik otthon, vagy biztos forrásból veszik.

2013. szept. 22. 22:21
 10/12 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat...

Először is az idősödő válaszolónak: a mai tejjel a legnagyobb baj, hogy nem tej. Az igazi tejet, amin Ön felnőtt, meg lehetett altatni. A mai tejeket maximum rothasztani lehet.

Ddrake, sok igazság van abban, amit mondtál, azt én is tudom, hogy pl. a kaukázusi népeknél gyakorlatilag nem ismerik a tejérzékenységet. (Ezért is lenne jó tudni, hogy őseink valójában honnan jöttek, de erről nem a testépítésnél kell beszélnünk.) Amúgy TH szerintem is kiegészítené... :D

Egyébként én is eszem tejtermékeket, és általában véve nincs is semmi bajom velük.

2013. szept. 22. 22:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!