Mostanában sokszor olvastam itt, hogy nem kell bukásig edzeni, ki is próbáltam de..?!
De nem "érzek" másnap nagyon semmit. Nem húzódik az izom, nincs meg az az izomlázhoz közeli érzés.
Teljes testes edzés végzek 4-5 srozattal mindenre.
Nos eddig minden sorozatot bukásig vittem. Másnap éreztem is rendesen az előző napi edzést. Majd 1-2 nap alatt regenerálódtam, s újra edzés. Fejlődtem, izmosodtam azért. Két éve így tolom. Tudom, hogy lehetne jobb forma, és azèrt néha-néha érzem, hogy ez így sok,fáradt, kimerült voltam. Két hete átálltam az RPE 7-8 as sorozatokra. Kb 2 ismétlést hagyok bent. Nyílván nem merít, nyír ki úgy az edzés, sőt fitt vagyok utána, nem az a leharcolt. Másnap pedig szinte újra tudnék edzeni, alig érzem az előző napi edzést. Így kétségeim támadtak, hogy mennyire hatásos ez? Annak ellenére, hogy tisztában vagyok a pozitív oldalával.
Az izomérzet és az izomláz amúgy sem fokmérője a fejlődésnek. Attól még fejlődik az egyén karja, mert másnap nem érzi a trinyóját. Lásd meg, hogy mit hoz a jövő. Ha így is fejlődsz, így is izmosodsz, így is erősödsz, akkor meg fogod látni, hogy teljesen felesleges minden sorozatot bukásig vinni. Elmondásod szerint jobb a közérzeted, kisebb az idegrendszeri fáradtság. Ez már félsiker. Te magad írod, hogy folyamatosan ki voltál fingva az állandóan csúcsra járatott intenzitás miatt. Ennek pont semmi értelme, de legalább kontraproduktív is. Ha egy naturál hobbigyúrós vagy, akkor gondolom a kinézet mellett az egészséged a fontos, nem? Na pont úgy válik egészségtelenné az edzés, ha az ember minden héten kinyírja magát a teremben.
Egyébként a másik véglet sem jó. Ne vigyél minden sorozatot bukásig, de ez nem azt jelenti, hogy akkor kisbaba súlyokkal kell pumpálni, meg nulla intenzitással maszatolni. Időnként nagyon is kellenek a bukásig vitt sorozatok, a maxolások, ugyanis ha a sportoló nem tudja, hogy hol van az RPE10, akkor honnan fogja tudni, hogy hol van az RPE7? Lehet magas intenzitással edzeni, csak nem minden alkalommal. Ha én erőmelőként minden edzésen maxolnék, akkor hamar vége lenne a dalnak.
Ne ránk hallgass, hanem a kutatásokra: [link]
ami alapján az utolsó, bukás körüli ismétlés nagyon minimálisan járul hozzá a hipertrófiához és csak kimerít. A hatékonyság nem azt jelenti, hogy megdöglesz az edzéstől, még ha jól is esik. Elvégre nem erőemelő vagy, hanem szeretnél izmos lenni.
Az, hogy nem érzed az izmot, vagy nincs izomlázad az semmit nem jelent testépítésben.
Az izomláz egyébként nagyon sokszor kontraproduktív tud lenni. Sőt, gyakorlatilag, ha izomlázad volt minden edzés után, akkor ott valamit nagyon elrontottál.
A bukásig edzés egy érdekes téma.
Röviden erről csak annyit, hogy lényegében izomépítés szempontjából semmi/nagyon minimális különbség van a között, hogy te RPE 10-zel edzel, vagy esetleg RPE 8-9.
Viszont, regeneráció szempontjából rengeteg. Sokkal nehezebben fogsz felépülni egy RPE 10-ből, mint egy RPE 9-ből. Azaz, ha mindig bukásig edzel, akkor szarabbul regenerálódsz és cserébe nem is építesz több izmot, mintha RPE 8-9-cel edzenél, de legalább jobban/könnyebben regenerálódnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!