Johnny V vélemény?
100 kg jelenleg, eléggé szálkásan.
Gondolom eléggé magas is hozzá, de azért ez már nem naturál szint szerintem. Szerintetek?
Én csak azt nem csípem, ha hülyének néznek. Sokan dobálódznak ilyen laza 180-as natúr feknyomásokkal, a valóságban a legtöbb átlagos testsúlyú ember a 140-ért is vért izzad naturálban.
Vannak, de átlagról van szó. Van félkarú ember is, mégis azt tanítják biológiából, hogy az embernek két karja van.
Az erőemelős részre szeretnék reagálni.
Nagyon sokan akik nem csinálják ezt a sportot és alapvetően nem edzenek valami jól erő és izomtömeg növelés szempontjából, azt gondolják pl. a 300 kg-s felhúzás valami naturál határ. Valójában 250 kg-t sorban húzzák meg nem nagy darab, fiatal, pár éve minőségi munkát végző naturál magyar erőemelők. A 300 csupán egy jó versenyszint és abszolút elérhető naturálban, sőt a 350 is, a 400 az, amihez már tényleg kivételes genetika és évek kellenek, egyelőre úgy látom, hogy naturálban meglegyen. Ennek megfelelően a fekvenyomásban is, ahol a 180-190 kg felel meg kb. egy 300 kg-s felhúzásnak, egy jó versenyszint, de nem genetikai csoda. Jó genetika kell hozzá és jó munka, idő, de nem csoda szint. A 150 kg pedig az a szint, mint a DL-ben a 250 kg, amit sorban el tudnak érni egész jó, de nem feltétlen kiemelkedő genetikával rendelkező naturálok, pár év alatt.
Ezt csak azért tartom fontosnak leírni, mert sok embernek az él a fejében, hogy aki kicsit erős, az biztos koxol, pedig nem így van. Egy 200 kg-s fekvenyomáshoz nem kell bekoxolni feltétlen, attól, hogy neked be kell, sőt van akinek úgy se megy, pedig jól edz és eleget, nem azt jelenti, hogy sokan ne tudnák elérni vagy csak a kivételes és egy maréknyi ember tudná elérni.
Az is egy rossz sztereotípia, hogy az erőemelők dagadtak. Rengeteg kalóriát eléget ez a sport, nehéz mellette elhízni vagy egy kövér szintről nem fogyni. Van aki genetikailag hajlamosabb rá és esetleg sok ilyen nagydarab ember szívesen választja ezt a sporot. De aki nem ilyen annak nem kell ettől tartania. A legtöbb magyar versenyző, főleg a fiatalok 75-105 kg közt vannak és teljesen egészséges 15-25% közötti testzsír a jellemző, aki ezen a két tartományon kívül esik, az nagyon ritka. Kevesen versenyeznek -120-ba vagy felette még sok magas és izmos versenyző is a -105-be nyomja. Aki idősebb, általában már így is kezdte el, 30-40 éves kor felett, gyakran nagyobb súlyfelesleggel kezdte (ugye itthoni állapotok) és nem jellemző, hogy ettől hízott volna pluszban, sőt gyakoribb, hogy szálkásodnak. Én konkrétan próbálom kitölteni a súlykategóriámat és elmozdulni egy 20%-os testzsír felé akár, ezért már mindent eszek és brutál mennyiségű kalóriákat, de nem tudok nem szálkás lenni. Persze nem strandforma szálkás, attól egy picit fedettebb, de alkar abszolút eres, has lapos stb. Nem vagyok a leghízékonyabb alkat, viszont nem is egy extrém ektomorf, gyerekként voltam többször is kissé elhízott.
A kérdés szempontjából amúgy ez irreleváns, mert ha valakinek nem jó a genetikája fekvenyomáshoz, ami nagyon sokat számít, vagy nem arra és nem túl jól edz, simán lehet hogy komoly az izomtömege, akár olyan, amit naturálon nem tudna elérni, vagy ő nem tudna elérni naturálon (vagy egy átlag ember), és ténylegesen koxol, ennek ellenére csupán 130-150 kg-t nyom fekve, ami tényleg nem eget rengető naturálon, egy átlag jó hobbiversenyző szint, azoknak, akik ezzel tényleg alázatosan foglalkoznak munka mellett.
na ja :D
valami 501 kg a világrekord?
erőemelők között is sok a kamu naturál szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!