Sok fekvőtámasztól megfájdult a bal vállam, mit tegyek?
Mondhatni 16 éve nyomok edzés egy részeként fekvőtámaszokat, 100-120 megy ha formában vagyok, egyhuzamban.
Most így 30 felett kezd fájni a bal vállam, lehet-e valamit ezzel kezdeni?
Egyelőre pihentesd, aztán ha újrakezded az edzést, szigorúan vizsgáld felül a végrehajtási formát. Törekedj a teljes szabályosságra, és próbálj esetleg olyan szöget keresni, aminél nem fáj.
Javaslom a kontrollált végrehajtást is, ha eddig gyorsan csináltad.
Az esetek 99%-ában nem a fekvő a felelős a vállfájdalomért. Saját súlyos edzésnél a tolódzkodás lehet baj, mivel közben a válluk is forog. A vállkímélős kivitelezéskor kissé előre kell dőlni, így csökken a váll mozgásának a tartománya.
De ha 16 éve kondizol, akkor a súlyzók tették tönkre a vállad. Pl egy mellezéskor egykezes súlyzókkal fekve a lenti holtponton simán kinyírhatod a vállad. De ami tényleg egyenlő a váll megölésével, az a vállból nyomás. Minden fiatal, aki lesérül, az emiatt sérül le. A fekvőzés már csak a hab a tortán.
Ha a vállad eleje fáj, akkor lehet a mellezés vagy a tolódzkodás volt a ludas. Ha a teteje, akkor a vállból nyomás.
Nem súlyzókkal edzem már kb 4-5 éve, csak saját súlyos talajgyakorlatokat csinálok. A fegyencedzés hozta meg a kedvem ehhez, meg időközben az itthon berendezett konditermem tele lett pakolva limlommal, szóval így azt hagytam.
32 éves vagyok egyébként. Régebben voltam 85-95 kg-os, főleg mikor súlyoztam. Aztán 6 éve gluténérzékeny lettem és az étrendváltás miatt lefogytam 80 kiló alá. 178 cm vagyok.
Sokminden állhat a hátterében.. Javaslom jobban figyelni a technikára. Plusz erősíteni a lapocka izmokat a váll stabilitásának javítása miatt.
Az is lehet a baj, ha túl sok mell edzést végzel ahhoz képest, hogy mennyit edzed a hátat. Talán érdemes lenne csökkenteni a toló gyakorlatokat, és növelni a húzó gyakorlatok számát inkább.
Ó, illetve kisebb terhelést jelent a vállnak, ha a kar közelebb van a testhez, amikor fekvőzöl. Minél inkább oldalt van, annál nagyobb a terhelés.
Plusz szintén a lassabb, kontrollált ismétlédeseket javaslom ez esetben. Persze így kevesebbet fogsz tudni csinálni.
Meg is van a bibi! 😅 A váll nem fordul kicsit előre, amikor lemész?
Javaslom megnézni a helyes technikát youtubeon egy megbízható forrásból.
Illetve a kezeket tényleg érdemes közelebb tenni a testhez (így is épp eléggé edzi a mellet), és ügyelni a helyes váll és lapocka mozgásra.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!