Izomtömeg növelés "pontos" étrend nélkül?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
A sok zsír emeli a koleszterin szintet, lerakódik az erekben és jön a szív és érrendszeri megbetegedés. Miért, szerinted a ch miatt hogyan?
A ketózis hosszútávon egy nagyon egészségtelen folyamat. Miért jobb, mint a szénhidrát?
Hízni nem a szénhidráttól lehet, hanem a kalória többlettől. De akkor sem a ch alakul át zsírrá (vagyis csak minimálisan), hanem a bevitt zsír rakódik le az emberen. Mivel a szervezet előbb a ch-t fogja elégetni (mivel az az elsődleges energiaforrása) és csak utána a zsírt.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Igen, csak az emberek nagy része azokat a zsírokat viszi be jó nagy mennyiségben :D
Valóban, a kiugró vércukorszint is felelős, de a cukorbetegség elsősorban a zsír miatt alakul ki, tévhit, hogy a cukor miatt. A magas zsírbevitel csökkenti az inzulinérzékenységet, a vércukorszint azért emelkedik meg, mert a sok zsír miatt nem tudod megfelelően kezelni a cukrot. Ennél azért bonyolultabb, ha gondolod kifejtem, de leegyszerűsítve ez van. Amikor a 2-es típusú cukorbeteget úgy kezelik, hogy lecsökkentik a szénhidrát bevitelét, az egy tüneti kezelés. Egy ideig jó, de a hasnyálmirigy elszokik a terheléstől és később egyre lejjebb kell csökkenteni a cukrot. Ha viszont high carb - low fat étrenden vagy, akkor nem a tünetet, hanem a problémát magát tudod megszüntetni. Persze fontos, hogy a high carb étrend is teljesértékű szénhidrátokat tartalmazzon, tehát ne fehérlisztes, cukros dolgokat.
Források:
H. P. Himsworth, E. M. Marshall. The diet of diabetics prior to the onset of the disease. Clinical Science 2, 95-115, 1935. NA.
H. P. Himsworth. Insulin Deficiency and Insulin Inefficiency. Br Med J. 1940 May 4; 1(4139): 719–722.
M. Roden, T. B. Price, G. Perseghin, K. F. Petersen, D. L. Rothman, G. W. Cline, G. I. Shulman. Mechanism of free fatty acid-induced insulin resistance in humans. J Clin Invest. Jun 15, 1996; 97(12): 2859–2865.
M. Roden, K. Krssak, H. Stingl, S. Gruber, A. Hofer, C. Furnsinn, E. Moser, W. Waldhausl. Rapid impairment of skeletal muscle glucose transport/phosphorylation by free fatty acids in humans. Diabetes. 1999 Feb;48(2):358-64.
J. Shirley Sweeney. DIETARY FACTORS THAT INFLUENCE THE DEXTROSE TOLERANCE TEST A PRELIMINARY STUDY. JAMA Int Med, Dec, 1927, Vol 40, No. 6.
E. W. Kraegen, G. J. Cooney. Free fatty acids and skeletal muscle insulin resistance. Curr Opin Lipidol. 2008 Jun;19(3):235-41.
Ha te is tudsz hiteles tanulmányt felmutatni, ami téged igazol, ne tartsd magadban, szívesen elolvasnám.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
"rengeteg pozitív történetet olvastam és hallottam már a lowcarb/ketogén diétával kapcsolatban"
Elhiszem, fogyni lehet vele, hisz az csak a kcal deficiten múlik. Még ha kivülről jól is néznek ki, akiknek ez bejött, a legtöbben bizony belül rohadnak. Az egészség egy jó vérképnél kezdődik, nem a sportos testnél. A szervezet, főleg az agy elsődleges energiaforrása a szénhidrát. Azt tőle megvonni hosszútávon (de még rövidtávon se) nem jó ötlet. Az igaz, hogy a ketózis által a testünk "megoldja" ch nélkül is, de az egy nem természetes állapot. Amolyan vész üzemmód. Na most, ha a fogyást/edzést/életmódot high carb-low fat étrenden is lehet csinálni, akkor miért ne rendeltetésszerűen tápláljam magam? Főleg fogyás esetén, amihez gyakorlatilag csak kcal deficit kell. Az a baj, hogy sok embert csak a mérleg érdekli, mert a mai társadalomban a külső a fontos. Az egészség az nem látszik (egy ideig legalábbis), ezért mindegy, hogyan sikerül lefogyni. A szervezetnek alacsony a zsírigénye, nem véletlenül. A sok zsír lerakódik az erekben, emeli a koleszterint és megnő a szív és érrendszeri problémák esélye. Ch heavy étrenden ettől nem kell félni, mert azt a szervezet teljesen fel tudja használni. Arról nem is beszélve, hogy sok fontos mikrotápanyagot egyáltalán nem tudsz bevinni gabonák és gyümölcsök nélkül. Nem véletlen, hogy az összes civilizáció gabona alapú táplálkozás folytatott. Az európai ember a búzát, az ázsiaiak rizs, az aztékok és maják pedig kukorica alapú étrenden voltak. Ha körülnézel az interneten, sok olyat is lehet olvasni, hogy az embereknek negatív tapasztalatuk van a ketóról, akár súlyosan is megbetegednek. Ezt egy high carb-low fat étrendről nem nagyon lehet hallani. Mondjuk itt hozzátenném, hogy akik azt állítják, hogy nem jött be nekik, azok a legtöbben egyáltalán nem magas ch és alacsony zsír bevitellel élnek, csak azt hiszik. Kb ilyen 50-25-25 arányt csinálnak. Pedig a high carb-low fat az ott kezdődik, hogy 70-15-15, de inkább 80-10-10.
Attól, hogy egy kutatás régi, még lehet releváns, ha azóta sem sikerül bebizonyítani az ellenkezőjét. De itt egy cikk, ami azt taglalja, hogy miért nem kell félni a magas ch-tól, miért nem attól hízunk. Tartalmaz 14 hivatkozást, itt van több is, ami friss tanulmány.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!