Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » A fehérje konkrétan mire jó?

A fehérje konkrétan mire jó?

Figyelt kérdés
Régóta sportolok edzőteremben (most nyilván otthon), és barátnőm adott egy csomag proteinport hogy próbáljam ki, ezelőtt sosem használtam. Elolvastam ami rá van írva, illetve utánanéztem a neten is, de őszintén szólva kissé tartok tőle, félek hogy hízni fogok. Valaki le tudná írni így konkrétan, egyszerűen hogy mire jó, milyen hatása van? Illevte pajzsmirigy túlműködésem van (nem éri el a kritikus szintet, így nem kezelik) erre hatással lehet (szója alapú protein, ha ez számít)? Bocsi, ha hülye kérdések, de a neten nem találok egyértelmű választ ezekre.

2020. ápr. 8. 18:04
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Ha régóta sportolsz, ráadásul konditeremben akkor tudod, hogy a fehérje egy nélkülözhetetlen tápanyag a szervezet számára.

Fehérje turmixot kiegészítőként lehet fogyasztani, hogy pótold a hiányzó proteint adagot az étkezésedből.

Fontos, hogy ez kiegészítő, a nagyobb részt próbáld húsokból, tojásból, magvakból bevinni.

Hízni nem fogsz tőlle nyugi. Ilyen téren inkább a szénhidrát bevitelre figyelj.

Vannak hús, tej és nővényi alapú fehérjék. Te az utóbbit fogod fogyasztani.

A pajzsmiriggyel kapcsolatban nem tudok segíteni, de kétlem, hogy lenne bármilyen káros hatása a protein fogyasztásnak elvégre minden nap mindenki fogyaszt kisebb-nagyobb formában :D

Tudományos alapokra fektetve itt egy cikk: [link] a fehérje bevitelről.

2020. ápr. 8. 19:03
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2020. ápr. 8. 19:07
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Ez nem egy speciális gyógyszer, vagy ilyesmi. Gondolom láttál már élelmiszeren tápérték-táblázatot, abban mindig van egy sor, hogy "fehérje". Aki komoly szinten űzi a testépítést, az figyel arra, hogy az étrendjében a különböző makrotápanyagok (lényegében ami a táblázatban föl van sorolva) megfelelő mennyiségben legyenek jelen. Viszont ezt normális ételekből, pl csirkemellből, zöldségekből stb. egy kicsit drága biztosítani. Például a magas fehérjetartalmú ételek drágák. Ezeket lehet helyettesíteni por alakú fehérjével. Szóval úgy gondolj rá, mint instant csirkére - persze nem az íze, hanem a tápanyagtartalma szerint.

Ezen kívül az ilyen porok gyorsabban is felszívódhatnak, könnyebben emészthetők lehetnek. Arra kell vigyázni, hogy ne egyél belőle irgalmatlan sokat, mert azzal kárt tehetsz a vesédben. (Csirkemellel is, csak abból nehéz annyit enni, hogy veszélyesen sok fehérje legyen benne.)

2020. ápr. 8. 19:09
 4/7 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm!
2020. ápr. 8. 19:22
 5/7 anonim ***** válasza:
40%
Semmire, de ősi mondás, hogy aminek van fehérje, annak van feketéje
2020. ápr. 8. 22:23
 6/7 anonim ***** válasza:
Fehérjéből szerintem a legegyszerűbb a tej egyenértékkel összevetni. Legalábbis én így szoktam. Egy átlag fehérjepor adagonként tartalmaz kb 21g fehérjét. Ez kb olyan, mintha meginnál 7 deci tejet (mínusz zsír és szénhidrát).
2020. ápr. 9. 06:15
 7/7 SZücsöm ***** válasza:
100%

Az 1 est kijavítanám "Hízni nem fogsz tőlle nyugi. Ilyen téren inkább a szénhidrát bevitelre figyelj"

Se a fehérjétől se a szénhidráttól se a zsírtól nem fogsz hízni. A túl nagy kalória többlettől fogsz.

Tehát ha beviszel 2800 kalória fehérjét és a szinten tartáshoz neked 2000 kalória elég akkor a fehérjétől is hízni fogsz.

Kalória szempontjából 1g fehérje és szénhidrát is egyaránt 4 kcal. zsír 9 kcal. Annyi hogy az emésztés során az hogy a fehérjéből energiát kcal képezzen a szervezeted egy picivel több energiába kerül. De ez elhanyagolható.

Tehát az biztos hogy több kalóriát fogsz általa bevinni de az még nem jelenti azt hogy hízni is fogsz.

A pajzsmirigyhez én is csak annyit tudok hozzászólni hogy soha nem olvastam kutatást arról hogy oda vissza károsan hatna valamelyik a másikra.

A vese betegeknek szokták lecsökkenteni a fehérje bevitelét. Viszont a magas fehérje bevitel nem vezet vese elégtelenséghez.

Amúgy ha fehérjepor akkor a whey a legjobb (ha nem vagy laktóz érzékeny) általában az a legolcsóbb és legfinomabb fajta és a legjobb az aminosav összetétele is.(állítólag)

2020. ápr. 9. 14:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!