Ha korcsolyázni mennénk a barátommal a jégnél hideg van? Miben kellene mennem?
Farmer, póló, pulcsi, sapi, sál, KESZTYŰ. KAbáttal csak csínján, mert a koriban kimelegedsz, úgyh azt le is fogod valszeg venni.
Én mindig vittem még egy pulcsit és kori kezdetekor lecseréltem a kabátom rá. Így mozgás közben sem volt melegem, és nem fáztam, mikor sétáltunk haza, hisz visszavettem a kabitot.
Az alap, ami minden téli sportra vonatkozó szabály: az alsóneműd ne legyen műszálas, csak pamut, és gyapjú !
Én mindig szoktam vinni tartalék pólót, alsót, harisnyát.
Csak óvatosan !
Kérdés, hogy zárt csarnokban, vagy szabadtéren? Utóbbin az időjárás viszontagságait is figyelembe kell venni, míg zárt téren azért könnyebb a helyzet.
Fontos a "hagymahéjas", réteges öltözködés, mint minden téli sportnál. Ruházatnál nem az a fontos, hogy miből van (pamut vagy nem), hanem hogy szellőzzön, ÉS lehetőleg ne igya magába az izzadságot.
Pontosabban belülről kifelé szellőzzön és engedje ki a párát, míg kívülről befelé védjen széltől és nedvességtől. Erre a korszerű műanyag sportöltözetek alkalmasak a leginkább. Míg egy pamut pólóba beleizzadva tényleg könnyen megfázhatunk, ha megállunk.
Érdemes menet közben - a bemelegedésnek vagy lehűlésnek megfelelően - fel- vagy levenni a rétegekből, hogy megelőzzük a beleizzadást vagy kihűlést. Beleizzadás esetén korizás után egyből menjünk fűtött térbe és cseréljünk ruházatot (csak ami vizes lett), mielőtt nagyon fázni kezdenénk, vagy pedig legalább vegyünk fel egy meleg télikabátot.
Én dupla gatyában szoktam korizni, 1-2-3 réteg pulóverben (a legfelső pulóver garbós) és sapkával vagy fejpánttal, szabadtéren a pulóvereken kívül kapucnis széldzseki is van rajtam.
A legújabb jégpályák már nem is jégből készülnek, hanem műanyagból, ilyenen - zár tér esetén - nem is kell téliesen öltözni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!