Mit kell síeléshez vinni?
Ezek nagyjából elengedhetetlenek: síbakancs, síléc, síbot, bukósisak, (sí)szemüveg, sínadrág, síkabát, aláöltözet, kesztyű (esetleg sál).
A többi az már specifikus, hogy kaját, piát viszel-e vagy ott, a síterepen veszel. 1 napra mész, vagy több napra. Ha autóval mész, akkor hólánc, téli ablakmosó folyadék, esetleg kis hólapát, homok, jégoldó...
Köszi!
Sífelszereléseket csak ott fogunk kölcsönözni, mivel nem M.o.ról megyünk, hanem egy meleg országból, tehát síbakancs, síléc, síbot lejön a listáról, síszemüveggel még hezitálok, mivel speciálisan extrémsportokhoz készült törhetetlen napszemüvegem van, szerintem beérem azzal, síkabát - mitől síkabát a síkabát...? Az 1+1=3 típusú télikabátom nem teszi meg? Annak is olyan a belseje, hogy testhez simuló az alja, tehát nem megy be a hideg vagy a hó, és persze, hogy aláöltözöm...
Mit értesz aláöltözet alatt? Hétköznapi pulóverem nem teszi meg?
Kesztyű, sál van, persze.
öt napot leszünk a hegyekben, nem viszek kaját, repülő, vonat, busz vagy taxi vagy is-is és jó sokan megyünk, a barátnőm a vele együtt négy fős családjával két gyerekkel és még egy barátjukkal rajtam kívül. Autót nem tervezünk bérelni.
Hótaposó kérdés: szerintem nagyon kéne, hogy a gyerekekkel szánkózhassak is, a barátnőm szerint nem olyan fontos, mert úgyis van síbakancs. Szerintem az nem olyan kényelmes, meg el is kopik, ha sétálok benne és nem csak lécre csatolva használom, emlékszem még a sajátom használati utasításáról. Viszont sehol nem találok hótaposót a méretemben, értem én, hogy szezon vége van, meg olyan országban élek, ahol kb. ötévente van csak hó pár napig, de mondjuk amúgy is nagyvároson keresztül megyünk a hegyekbe, ott is leszünk egy-két éjszakát, talán ott még körbenézhetek, mert szerintem nagyon kéne. Szerintetek?
Köszi a válaszokat!
Ne haragudj, csak most néztem vissza. Gondolom már kiderült, hogy mi az, amit jó hogy pakoltál, mi volt felesleges, és mi kellett volna, amit nem vittél.
Az aláöltözet jobb, mint a sima pulcsik. Jobban vezeti a test kipárolgását, nem izzadsz bele és vékony, nem lesz tőle Michelin baba érzésed.
A szánkózáshoz a hótaposó jó. Én próbáltam már síbakancsban. Nagyon szar, mert dög nehéz és a szánkózás közben sokszor fenn van a láb és csak kanyarodásnál és fékezésnél teszed le a lábad.
Egyszer csak félcipő volt nálam, az könnyű, viszont azonnal beázik. Én ennek tudatában csúsztam le párszor, és tudomásul vettem a következményeket. Nemcsak a lábam, hanem a lábszáram is csurom víz lett, mert a sínadrág az széles lábszárú, hogy a bakancsra rá lehessen húzni. Így viszont bezúdult a hó a nyíláson.
A síkabát az is lélegző, strapabíró anyagból van, de a legnagyobb extra a sima kabáthoz képest, hogy csukló magasságban van rajt egy kis zseb direkt a síbérletnek. Így a kapuknál nem kell előhalászni valahonnan, nem sérül, nem veszik el és az érzékelő simán karlendítésre érzékeli és átenged.
Köszi, persze, már annyira túl vagyok rajta, hogy lassan el is felejtettem, de azért a legfontosabbat nem: tényleg popsivédő, térdvédő és a kézre nem is tudom, hogy létezik-e egyáltalán bármi védőfelszerelés egyáltalán téli változatban, mert bár már majdnem egy hónapja vissza is tértem a havas kalandból, de a hátsóm még mindig fáj a snowboardos esésektől, úgy megütöttem a farokcsontom, mindig újra és újra pont ugyanoda esve, a hüvelykujjam alatti párna pedig tiszta kék-zöld-lila foltos véraláfutásos lett, bár az hamar elmúlt, hiába mondta az oktató, hogy ne rakjam le a kezem esésnél, meg hogy guruljak hátra, ne lefelé essek össze, mint egy zsák krumpli (nem így mondta, csak én most értettem meg, miért mondta...), de a száz éves reflexeket nem lehet ám egy-két szóval fölülírni, ugye, pláne negyven fölött, pláne két nap alatt...
Amikor a Decatlonban kerestem felszereléseket és mondtam, hogy mire kell, mert kérdezte az eladó, kérdezte a szintemet is, mondtam, h még sosem snowboardoztam addig, mondta a védőfelszereléseket, de nem vettem komolyan, most már sajnálom...
Hótaposót szerencsére ott sikerült vennem, már Ausztriában, de még a városban, az tényleg jó szolgálatot tett, bár szánkózni végül nem jutottunk el, annyit síeltünk vagy snowboardoztam, plusz az egyik gyerek meg is betegedett közben sajnos.
A sínadrágot, amit vettem nem szerettem a színe és az unalmas szabása miatt, de tudtam, hogy az mindenképp kell és tényleg jó szolgálatot tett, főleg amikor kiderült, h pont ott van az egyetlen és cipzáras zsebe, ahol a kártyaolvasó a sífelvonóknál, akkor nagyon megszerettem! :)
És a hideg ellen fülvédő még jobb is lett a sapkánál, mivel a sisak kötelező volt, az meg sapkára nem ment rá a barátnőmnek, úgyhogy neki fázott a füle. Külső sál vagy kendő tán is praktikus és hasznos erős szél, hóvihar esetén, pláne felvonón a magasban, nagyon csípős szél volt. Ja, és naptej + hóba való szőlőzsír napvédő faktorral tényleg nem túlzás, tényleg erős volt a Nap a hidegben is, és a síszemüvegként is funkcionáló napszemüvegem nagyon hasznosnak bizonyult.
Amúgy a sima téli kabátom is jó volt, lehet, h egy spéci síkabát jobban légáteresztő vagy lélegzik, de nem tűnt fel probléma így sem szerencsére.
Sok fölösleges ruhát vittem, de nem sajnáltam, legalább volt választékom. :)
Máskorra és tán másnak is hasznos lehet ez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!