Fociban mikor ítélnek közvetett szabadrúgást?
Tegnap (március 17) a Fradi-Pafc meccs végén volt ilyen a 16-oson belül. Kb 20 éve nézek több kevesebb focit, ritkán láttam ilyet, hogy 16-oson belül szabadrúgás.
Milyen esetekben adnak ilyet?
A kisebb szabálytalanságok esetén szoktak közvetett szabadrúgást adni. Egyébként elég gyakori a közvetett szabadrúgás, mivel nemcsak 16-oson belül lehet megítélni.
És akkor a wiki Labdarúgás oldaláról:
Közvetett szabadrúgás jár az ellenfél javára, ha egy játékos a játékvezető véleménye szerint
veszélyesen játszik;
akadályozza az ellenfél mozgását;
gátolja a kapust abban, hogy a kezében tartott labdától megszabaduljon;
lesen volt;
bármilyen más, a szabályban előzőleg nem említett szabálytalanságot követ el, amelynél a játékot meg kell állítani figyelmeztetés vagy kiállítás céljából.*
*itt olyan szabálytalanságok vannak, amiért közvetlen szabadrúgás jár.
Közvetett szabadrúgás jár az ellenfél javára akkor is, ha a kapus a saját büntetőterületén elköveti a következő négy szabálytalanság valamelyikét:
hat másodpercnél tovább tartja kezében a labdát, mielőtt birtokából kiengedné;
a labda korábbi birtoklása után ismét kézzel érinti, mielőtt más játékos érintette volna (a labda pattogtatása nem számít);
kézzel érinti a labdát, amit csapattársa szándékosan hozzárúgott (hazaadás);
kézzel érinti a labdát, ami közvetlenül csapattársa bedobásából jutott hozzá.
Megnéztem az összefoglalót, nekem az jött le, hogy a Pafc játékosok a 16-oson belül elesve a lábukkal vagy a testükkel akadályozták, hogy a labda játékban legyen (nem tudom mi a szakszerű kifejezés, nem vagyok bíró). Ezért azért mégse jár 11-es, hiszen kisebb szabálytalanság.
"bármilyen más, a szabályban előzőleg nem említett szabálytalanságot követ el, amelynél a játékot meg kell állítani figyelmeztetés vagy kiállítás céljából.*
*itt olyan szabálytalanságok vannak, amiért közvetlen szabadrúgás jár."
itt úgy értettem, hogy az említett szabálytalanságok olyanok, amiért közvetlen szabadrúgás, jár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!