Kezdőoldal » Sport, mozgás » Labdajátékok » Fociba ilyenkor mi a helyzet,...

Fociba ilyenkor mi a helyzet, átigazolásnál?

Figyelt kérdés
Olvasgattam a bosman szabályról, meg nagyjából követem az átigazolásokat, de sok helyzetet még mindig nem értek. Pld. van egy szerződése a játékosnak, meg van egy "kivásárlási ár", ez mindig bele van foglalva a szerződésbe? És mondjuk egy konkrét példa, mi van akkor, ha most a Real el akarja adni Cristiano Ronaldot, h leigazoljon helyére két játékost, és szeretnének valamennyi pénzt kivenni belőle, ilyenkor azt mondják, h Ronaldo eladó, és akkor ha a psg, man united, akárki ajánl mondjuk 100 millió körül a real azt elfogadja és már meg is történt a klubváltás? Szóval ronaldo nem mondhatja azt, h én a Realon kívül máshol nem akarok játsznai, nem megyek a psgbe, nem írom alá a szerződést azzal, akinek el akartok adni, bedobja a durcát és itt marad? Vagy ilyenkor mit tehet egy játékos aki nem akar klubot váltani, sehova, se lejjebb, se kínába, se hasonló szintű klubhoz nem akar menni, de a csapat meg nem számol vele, akkor leküldik a padra, meg a tartalékok közé, és kész? És hogyha mondjuk nem is a realról beszélünk, hanem egy olyan csapatról, akinek jobban kell a pénz, mert a ronaldoért kapott pénzből akarnak más csatárt venni, mit tehetnének, h pénzt kapjanak az értékükért, vagy ha a játékos nem akar máshol játszani, akkor ennyi, ők azt tehetik, h nem játszatják, fizetik addig ők, ilyenkorjobb megvárni, h lejárjon a szerződése, vagy felbontani vele? Szóval sok mindent így nem értek. És például ha én egy olyan játékos vagyok, aki nagyon sokra értékelnek, mondjuk Messi, és kitalálom, h én a Schalkeba szeretnék játszani, és hiába nem tud annyit fizetni a schalke a barcanak, én oda megyek, azt a fizetést fogadom el, amennyit a schalke tud ajánlani, hiába tized annyi, mint a barcanal. Szóval mennyire döntheti el egy játékos, h ő ott akar játszani, és megkörnyékezi a klubot, hogy lehet ezt kivitelezni? Pld tudom, h ez általában úgy működik h a játékos ügynökét megkeresi a klub, és aztán az ügynök mondja a dolgot a játékosnak. De a schalke biztos nem keresgélné messit, mert álmaikba se gondolnak erre, viszont messi mondhatja azt, h én oda akarok, de gondolom a barca nem engedi el, mert úgyse tudnák kifizetni az árát, hanem megkéne várni míg lejár a szerződése, és aztán ingyen mehetne nem? És ilyenkor mi van, ha messi annyira unja már a barcát, h elkezdi szabotálni az edzést, és a barcának érdeke lesz eladni? de messi nem azokhoz a klubokhoz akar menni, akik ki tudnák fizetni, hanem a schalkehez? és pld. egy mascherano, aki most kínába ment, mert barcanal asszem le is járt a szerződése, ő simán azt mondhatta volna, h én nem akarok kínába menni, és mivel jó játékos, eldönthette volna, h én modnjuk vagy napoli vagy dortmund vagy schalke? és ha valamelyik szívesen fogadta volna akkor a mascherano most játszhatna ott? Vagy pl. most meg akarja venni az arsenal aubameyangot, akkor ugye jön az első kérdésem, h mindig van kivásárlási ár a szerződésbe, mi van ha az arsenal bármennyi pénzt kifizetne, aubameyang menne, de a dortmund "nem engedi". Ezt nem is értettem igazán, h coutinhonál meg sancheznel h érték el most a csapataik, h "nem engedték el" őket nyáron?

2018. jan. 26. 15:00
 1/1 anonim ***** válasza:

Igen, a kivásárlási árat az esetek többségében rögzítik a szerződésekbe.

Egy csapat csak akkor tud eladni egy játékost, hogyha maga a játékos is beleegyezik, tehát aláír az új csapatához.

Ha valakit el akarnak adni, és a játékos nem egyezik bele, akkor általában mellőzik, de ez nagyon ritka.

Inkább az a jellemző, hogyha egy játékos el akar igazolni, de a klub nem akarja eladni, mert nyilván még érvényes szerződése van, s ilyenkor száműzik a tartalékok közé.

Csak ismételni tudom önmagam, ahhoz hogy egy csapat eladjon egy játékost, kell a játékos beleegyezése is.

Egy játékos csak akkor tud eligazolni, hogyha lejár a szerződése, s akkor tárgyalhat az új csapatával, ha az akkori csapata engedélyt ad rá. Természetesen lejárt szerződésű játékos azzal tárgyal, akivel akar. S az ügynökök tárgyalnak, nem a játékosok, akiknek a többsége nyilván nem egy jogi zseni.

Ha jól tudom, nem szabotálhatja egy játékos sem az edzést, mert az szerződésszegésnek minősül.

Amikor tudják, hogy idény végén lejár egy játékos szerződése, és azt nem akarja meghosszabbítani, akkor megpróbálják szezon közben eladni, hogy kapjanak érte pénzt, s ne távozzon pár hónap múlva ingyért.

Böde például olyan korrekt volt a Fradival 2014-ben, hogy aláírt még 2 évre. Mondta, hogy nem akar elmenni innét sehova, jól érzi magát, de ha mégis megvenné egy nagy csapat, akkor tartozik annyival a Fradinak, hogy ne pénzért távozzon.

Egy lejáró szerződésű játékos azok közül a csapatokba igazolhat, aki érdeklődik irántuk. S nyilván azt fogja választani, aki a legtöbb fizetést ígéri neki.

Ha egy csapat kifizeti a kivásárlási árát egy játékosnak, s vele is megállapodik, akkor bizony a régi csapatnak semmi beleszólása sincs a dologba. Magyarán a játékos mehet az új klubba.

Sorrendben válaszoltam minden kérdésedre. Szerintem sok nagyon egyértelmű volt!

2018. jan. 28. 23:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!