Vízilabdában, a labdát birtokló játékost le szabad-e nyomni a víz alá? Szabálytalanságnak minősül?
A szabályzatban ezeket találtam.
EGYSZERŰ HIBÁK:
-Víz alá vinni vagy víz alatt tartani a labdát teljes terjedelmében
-Ellökni az ellenfelet vagy elrugaszkodni róla, ha az nem birtokolja a labdát
KIÁLLÍTÁSI HIBÁK:
-Megfogni lenyomni vagy visszahúzni egy olyan játékost aki nem birtokolja a labdát
-Akadályozni vagy egyébként nem engedni a szabad mozgást egy olyan
játékosnak, aki nem birtokolja a labdát, beleértve az ellenfél hátán, vállán vagy
lábán való úszás.
Miért van kihangsúlyozva, hogy LABDÁT NEM BIRTOKLÓ?
Ezek szerint a labdát birtokló játékossal szemben ezek már nem számítanak szabálytalanságnak?
Amíg fogja a labdát, nem fújnak szabálytalanságot (kivéve ha az durva szabálytalanság: bakugrás, ütés, stb...). Tehát ha lenyomják a víz alá a labdát fogó játékost, de az nem engedi el a labdát, addig nem fújják le, sőt, le is szerelhető. Ahogy elengedi, lefújják.
Centernek is csak akkor fújnak, ha pl. beforgatja a nyakán lévő bekket, és utána elengedi a labdát, addig nincs szabálytalanság. Ha elengedi, akkor ötméteres, ha nem engedi el, akkor odamegy pl. a kapus és szereli
Köszönöm a válaszod!
Még egy kérdésem lenne ezzel kapcsolatban:
"- Víz alá vinni vagy víz alatt tartani a labdát teljes terjedelmében megtámadás
közben
[Megjegyzés: Egyszerű hibának számít, ha a játékos a labdát teljes terjedelmében a v íz alá
viszi, vagy ott tartja miközben támadják, még akkor is, ha a labda víz alá kerülését az ellenfele
támadása okozta. Nem jelent különbséget, hogy a labda a játékos akarata ellenére
került a víz alá. A lényeg, hogy az ellen a játékos ellen kell az egyszerű hibát megítélni, aki a
labdával a víz alá vitel pillanatában érintkezett."
Ezek szerint, ha a labda birtokló játékos magával rántja a víz alá a labdát szabálytalanságot követ el?
(nincs mit)
Igen.
Én középhátvédként gyakran szereltem a centert úgy, hogy mikor bejátszották a labdát, ő meg béna módon felülről nyúlt rá, egész egyszerűen rányomtam a karjára, mire ő víz alá vitte a labdát és befújták neki szabálytalanságként
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!